szerda, május 9

"Zöld " esküvő

Méregdrága ruha, kaja és dekoráció rogyásig - mindez szigorúan a vőlegény szeme színéhez és a menyasszonyi csokor színéhez igazítva. Így fest ma egy átlagos „álomesküvő”. Ha azonban semmi kedvetek a csillámporba fojtott őrülethez, és hogy minderre még ingetek-gatyátok is rámenjen, rendezzetek ökoesküvőt olcsón, egyszerűen, de emlékezetes bulival!
Vissza az alapértékekhez!
Az egyszerű, környezetbarát esküvőnek nemcsak az az előnye, hogy kíméljük vele bolygónkat, idegrendszerünket és pénztárcánkat, hanem az is, hogy így újra előtérbe kerülhet a lényeg. Nevezetesen, hogy két ember örök hűséget esküszik egymásnak. Érdemes tehát figyelembe venni a következő alapelveket:
„Az esküvők szervezésének legkínosabb része, amikor össze kell állítani a meghívott-listát, és érthető anyagi okokból lerugdosni a sor végéről a szimpatikus, de távoli nagybácsikat, ötven unokatestvért meg a komplett szerb rokonságot. Hiszen az ifjú pár belerokkan anyagilag, ha ezeket mind meg akarja etetni. A következő legkínosabb pont a borítékba csúsztatott öt-tíz-húszezresek átadása, a menyasszonytáncnak nevezett szemérmetlen tarhálás, meg a mindezeket megelőző rokoni fejvakarás: apukám, most végülis mennyit adjunk nekik? ...a nyaralás ára ráment a keresztlányodra! Anya, hát egyszer megy férjhez! Persze, de van belőlük három” - olvasható Jéka és Bil blogján, hogy miért is döntöttek ökoesküvő mellett. 
  • Bármilyen nehéz is, függetlenítsétek magatokat a felesleges hagyományoktól és az irreális elvárásoktól! Sem az organzával borított terem, sem a nyolcféle sült hús nem feltétele a boldog házasságnak.
  • Mivel remélhetőleg a szeretteitek vesznek körül a nagy napon, ezért felesleges azon stresszelni, hogy minden mintaszerű és tökéletes legyen. (Úgysem lesz az, hiszen mindenki talál majd valami kifogásolnivalót.) Egy laza, jó hangulatú lagzi sokkal nagyobb élmény!
  • Az esküvő közösségi élmény, így akár megszervezése is történhet közösen. Nyugodtan kérjetek segítséget a családtól és barátaitoktól! Ha mindenki hozzátesz egy picit akár ötletekkel, akár étellel vagy hobbizenekarral, rengeteg időt és energiát spórolhattok meg, így az esküvő valóban élmény lesz, nem pedig nyűg és fáradtság.

Meghívók: fakímélő megoldások
Ha nem szeretnétek tízezreket költeni személytelen, katalógusból rendelt meghívókra, amelyekért fák tucatjai adták életüket, akkor készítsétek el Ti a meghívókat, és használjatok hozzájuk környezetbarát alapanyagokat! Egy kis fantáziával bámulatos dolgokat ki lehet hozni újrahasznosított papírból, textilmaradékokból és rafiából. A végeredmény pedig garantáltan egyedi, természetes és pénztárcakímélő lesz.
Szélsőségesebb megoldásként a szíves invitálást letudhatjátok akár e-mailben is! Barátok, jófej kollégák és szupernagyik biztos, hogy díjazni fogják. Ráadásul így a meghívó átadásával járó protokoll-utazgatástól is megkímélitek magatokat.


Bil és Jéka esküvője egy budapesti parkban zajlott a Gellért-hegyen. A közeli játszótér a kisgyerekes vendégek gondját is megoldotta. Olvasd ela demonstrációvá alakult esküvőről szóló cikkünket! 

Helyszín és kaja
Ági és Gábor esküvője egy hangárban volt, egy kisbuszt béreltek, amelyik fix menetrenddel vitte a vendégeket az éjszakai buszhoz, így nem kellett kocsival menniük. És valóban alig volt, aki kocsival érkezett.
A helyszín kiválasztásához a legfontosabb szempont, hogy minél közelebb legyen, és tömegközlekedéssel is könnyen el lehessen jutni oda. Felesleges elutaztatni az egész násznépet egy távoli, felkapott kúriába, hiszen a helyi vagy közeli vendéglők között biztosan találni olyat, ami szép, hangulatos és a célnak megfelelő.
Ha egyáltalán nem akartok termet bérelni, akkor remek megoldás lehet a kerti parti, vagy akár egy egyszerű piknik a város/falu egy szívetekhez közel álló parkjában! Egy-két pokróccal és elemózsiás kosárral könnyedén kivitelezhető.
Bérelt teremben vagy parkban is rendezhettek batyus esküvőt. Kérjétek meg a vendégeket, hogy egy tál étellel járuljanak hozzá az eszem-iszomhoz (ez lehet saláta, sütemény, kenyér szendvicskrémmel, vagy egy kosár gyümölcs).  Ez abban is segít, hogy az egymást nem ismerők egy receptcsere ürügyén beszélgetni kezdjenek egymással.


Ági és Gábor egy rögtönzött  honlapot indított a vendégeknek, ahova mindenki beírhatta, hogy milyen ételt visz, így aki a huszadik epertortát készítette volna, módosíthatta másra a menüt.
A megfelelő helyszín kiválasztásával elkerülhetitek azt is, hogy a násznép autókonvojban pöfögjön egyik helyről a másikra. Ha mindenképp szeretnétek feldobni a lagzit egy kis „vonulással” válasszatok riksát vagy bingóhintót. 

Dekoráció: csak természetesen
Amennyiben zárt helyszínre esik a választás, feldobhatjátok azt bármilyen saját készítésű dísszel a ház körül található alapanyagokból. Kavicsok, gesztenyék, csigaházak, babszemek vagy a nyaraláson gyűjtögetett kagylóhéjak mind jól mutatnak akár kis üvegcsében vagy pohárban az asztalokon.
A virág természetesen nélkülözhetetlen. Ha lehet, válasszátok inkább a cserepes verziót! Ezt akár a lagzi végén emlékbe adhatjátok a vendégeknek. Ha mindenképpen vágott virágot szeretnétek, akkor részesítsétek előnyben a helyi, szezonális növényeket.


Bori és Feri esküvőjén a jácint nem csak asztali dísz volt, de kedves ajándék is az ifjú pártól, amit a vendégek az este végén hazavihettek emlékbe.
Egy-egy jól összerakott gyümölcstál is betöltheti a dekoráció szerepét, ráadásul a vendégek is jobban szeretik a selyemszalagnál vagy az úszó gyertyánál, úgyhogy azzal sem lesz probléma, hogy mit kezdjetek a lagzi után az asztaldíszekkel.

Zsófi és Gábor esküvőjén egy kedves barát biztosította az (újrahasznosított) asztali dekorációt 


Az asztali vázában szezonális virágok kaptak helyet kapor és menta díszítéssel.

Valaki szereti még egyáltalán a habos-babost?
A klasszikus menyasszonyi ruhákhoz nemcsak rengeteg (mű)anyagot, de nagyon sok vegyszert is felhasználnak, hogy minél fehérebb és „elegánsabb” összhatást érjenek el. Érdemes ehelyett egyszerűbb, természetesebb anyagú ruhát választani, ami akár más alkalmakra is jól jöhet (egy kis átalakítás után).
Ha pedig a jegyespár végképp nem szeretné, hogy az esküvő a ruha körül forogjon, akkor nyugodtan válasszanak egy már meglevő ruhát a szekrényükből!
Gondoljunk a vendégekre is, hiszen nekik ugyanolyan nyűg lehet a megfelelő ruha beszerzése! Kérjük meg őket, hogy viseljék azt, amiben jól érzik magukat! Biztosan hálásak lesznek, ha a jól megszokott farmerben jöhetnek a kényelmetlen új öltöny helyett.

Jéka paprikás kedvében volt.

Használható nászajándékok
Ha nem szeretnétek még harminchat tányért és három pár elektromos fogkefét kapni, írjatok listát azokról a dolgokról, amire tényleg szükségetek van és szeretnétek! Lehet ez akár egy utazás vagy egy mosógép is, amit többen együtt vesznek meg nektek. Interneten (akár egy általatok összeállított levelezőlista segítségével) a násznép könnyedén egyeztetni tudja a teendőket, így biztos, hogy nem halmoznak el titeket használhatatlan ajándékokkal.
Amennyiben nincs szükségetek semmire, és a lagzit is olcsón ki tudtátok hozni, úgy kérjétek meg a vendégeket, hogy semmit se adjanak! Ha viszont mindenképp szeretnének hozzájárulni a boldogságotokhoz, akkor segítsenek az esküvő szervezésénél, hogy minél felhőtlenebbül tölthessétek el együtt a nagy napot és az azt megelőzőket is.
Ha a „hozzanak is, meg ne is” elv hívei vagytok, kérjetek minden résztvevőtől egy kitöltött lottószelvényt (bár igaz ez is papírból van...). Ha öttalálatosotok lesz, ne feledkezzetek meg róluk!

A meggyőzés diszkrét bája  
Ha rászántátok magatokat egy laza esküvőre, még mindig ott a kérdés, hogyhangoljátok rá a szülőket, rokonokat, akik valószínűlegy „hagyományos” esküvőt várnának. Erre talán Ági és Gábor módszere tűnik a legkézenfekvőbbnek: „A szülőket jó korán elkezdtük felkészíteni, és egy durvábban nonkonformista verzióról indítottunk. Így örültek a végeredménynek. Az alacsony költségnek köszönhetően nem kellett a látszám miatt aggódni, ezért meghívtunk az ő barátaik közül is jó párat. Jól érezték magukat.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése