szerda, május 16


Shea vaj

nyers_shea_vaj_300A shea vaj "titka", hogy összetétele nagyon hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételéhez, vitamintartalma pedig szinte tökéletes bőrápolóvá teszi. Összetételéből adódóan a finomítatlan, kezeletlen shea vajönmagában bőrápoló hatású. Gazdag zsírsav-tartalma mellett A, E és F vitaminban dúskál.
Előállítása során nem alkalmaznak semmilyen kemikáliát, nem tartalmaz mesterséges tartósítószert, illatanyagot, színezéket, ásványi olajat. A shea vaj az afrikai shea fa, gyümölcsének magjából nyert zsír.
Ez a vaj nagyszerű találmánya a természetnek. A bőrbetegségek egész skálájára gyógyír. Speciális hatóanyagai miatt a shea vajat értékes bőrápoló kozmetikumok és kenőcsök előállításához használják. Az egyedülállóan gazdag, univerzális bőrápoló alapanyag a mélyebb rétegeiben táplálja és védi a bőrt. Hatékony hidratáló, felgyorsítja a sejtek megújulását, javítja a bőr hidrolipid-rétegét, lágyítja, simítja, és finom tapintásúvá varázsolja a bőrt.
Napjainkban a kereskedelemben kapható, mesterséges összetevőket tartalmazó készítmények szinte mindegyike tartalmaz valamilyen kőolajszármazékot (pl: paraffinolaj) amely elfedi a bőr pórusait, amely ezáltal nem képes lélegezni. Ezzel szemben a sheavaj felszívódik a bőrbe és hosszantartó hidratáló hatást fejt ki, serkenti a bőr öngyógyító képességét.
A shea vaj összetétele sokban hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételére, így létrehoz a bőrön egy olyan ideális állapotot, ami alatt a bőr önmagától is meggyógyul, vitamintartalma pedig szinte tökéletes bőrápolóvá teszi. Természetes összetevőitől a bőr azokhoz az anyagokhoz jut hozzá, amikre szüksége van. Magas E és F vitamintartalommal rendelkezik, amely köztudottan a bőr megfiatalodásának feltétele.

shea_borapolo_250Megfelelően tárolva hosszú ideig megőrzi vitamintartalmát és antioxidánsait, de a minőségét is: nem avasodik, egy évig biztosan megőrzi minőségét, de egy év után is csak vitamintartalma kezd lassan csökkenni. Felhasználása rendkívül széles körű: más összetevők hozzáadásával készülnek belőle arckrémek, frissítő tonikok, arctejek, helyreállító, kondicionáló hajpakolások, száraz hajat lágyító samponok. termékek>>
Mivel 4-5-ös természetes fényvédő faktorral rendelkezik, a napozáskor jól védi a bőrt a leégéstől. Egyenletes, szép barna lesz használatától a bőr. Nálunk is sokféle shea vaj alapú kozmetikai készítményt árulnak, de kapható eredeti, finomítatlan, vegyszerektől és illatanyagoktól mentes shea vaj>> is, amit akár önmagában is használhatunk, de valamilyen szintén természetes anyag (mandula- vagy kókuszolaj) hozzáadásával házilag is készíthetünk belőle testápolót.

Mire használható a shea vaj?

  • sheavaj2_250Bőröregedés: hatóanyagai feszesítik a bőrt, hátráltatják a bőr öregedését, a ráncok (szemráncok is!) és foltok kialakulását, halványítják a meglévőket;
  • Bőrszárazság: egyedülálló és gyengéd ápolást nyújt a száraz bőrnek, viszonylag lassan szívódik fel a bőrbe, hosszantartó hidratáló hatású, különösen a túl száraz arcbőr, illetve a nyak és a dekoltázs érzékeny bőrfelületeire javallott;
  • Ekcéma: az ekcémás bőr tüneteit gyorsan csökkenti, természetes hidratáló hatása révén megakadályozza a betegség kiújulását;
  • Pikkelysömör: gyorsan és tartósan enyhíti a psoriasis tüneteit, megakadályozza a betegség kiújulását;
  • Allergia: enyhíti az allergiás reakciókat, bőrproblémákat, nyugtató hatású;
  • Gyulladás: gyulladáscsökkentő hatása révén alkalmazható kiütésekre, rovarcsípésekre;
  • Pattanás: A és E vitamin tartalma miatt hatékony a pattanások és mitesszerek eltüntetésében is;
  • Haj:a száraz hajat újra selymessé teszi;
  • Kezekre és körmökre: például szárító szappan, takarítószerek, vegyszerek gyakori használata esetén regenerálja a kézbőrt ;
  • Bőrkeményedés: bőrpuhító hatású, elősegíti a kirepedezett bőr gyógyulását, a könyök, a térd, a talp bőrkeményedéseit csökkenti, a lábfej száraz, kirepedezett bőrét puhává és simává teszi;
  • Napozás: 4-es faktornak megfelelő természetes fényvédőt tartalmaz, így védi a bőrt a nap káros sugaraitól (napozáshoz azonban önmagában nem nyújt elegendő védelmet!);
  • Napozás vagy szolárium után: bőrnyugtató hatású;
  • Masszázs: kiválóan használható masszázsolaj helyett;
  • Borotválkozás után: megnyugtatja és ápolja az irritált bőrfelületet;
  • Égés: kisebb égési sérülések esetén segíti a bőr regenerálódását;
  • Bőrsérülés: E vitamin tartalmának köszönhető regeneráló, sebgyógyító hatás;
  • Ajakápolás: zsír lévén kiválón alkalmas a cserepes ajkak ápolásra;
  • Terhesség idején: használatával elkerülhető a terhességi csíkok (stírák) megjelenése;
  • Babaápolás: kiváló babapopsi kenőcs, finomsága miatt kitűnő az újszülöttek legérzékenyebb bőréhez is;
  • Sportolás: lazítja az izmokat.
Egyes tapasztalatok szerint a latexra allergiás egyének érzékenyen reagálhatnak a shea vajra.

Tippek a shea vaj használatához

  1. A shea vajat mindig tiszta bőrfelületen alkalmazza.
  2. A shea vaj hatékonyságát jelentősen megnövelheti, ha bemasszírozza a bőrbe. Kis mennyiség is elegendő belőle. A használat gyakoriságát bőre határozza meg. Eleinte gyakrabban - naponta kétszer, később ritkábban - napi egy alkalommal - lesz rá szüksége. Túladagolni nem lehet, mellékhatása nincs. 
  3. Ha valamilyen bőrproblémára (ekcéma, pikkelysömör) használja a shea vajat, vegye figyelembe, hogy ezeket a problémákat gyakran külső tényezők (pl.:vegyi anyagok) idézik elő, vagy fokozzák azt. Ne használjon ruhái mosásához öblítőt. Az öblítő kellemes illatot kölcsönöz a ruháknak, de az illat is egy (vagy több) kémiai vegyület hatása, amely egész nap a bőrünkkel érintkezik. Próbálja ki mosásra a természetes mosódiót is>>
  4. Tartsa a shea vajat szobahőmérsékleten, lefedve. Nem szükséges hűtőszekrényben tárolni, minőségét nem őrzi meg tovább, ellenben az alacsony hőmérséklet hatására megkeményedik és nehezen használható lesz. A shea vaj állagát már néhány fokos hőmérséklet-változás is befolyásolja, az optimális tárolási hőmérséklet 20-25°C. Ügyeljen arra, hogy ne hagyja a shea vajat tűző napon, vagy nagyon meleg helyen, pl. fűtőtest közelében, vagy nyáron autóban. 
  5. Ha a shea vajat vizes bőrfelületre viszi fel egy olyan emulzió képződik, amelynél jobb hidratálót kitalálni sem lehetne. A boltokban kapható testápolók közül sok úgy hidratál, hogy a bőr mélyebb rétegeiből a bőrfelszín közelébe szívja a vizet. Ez hosszútávon persze károsítja a bőrt. 
  6. A nyers shea vaj illatosítható. Fel kell olvasztani gőz felett, majd folyamatos keverés mellett hagyni lehűlni. A felolvasztott shea vaj keverhető bázisolajjal (tejszín állagú krémet kapunk), illatosítható illóolajakkal is. A felolvasztás és keverés elvégezhető otthon.

Shea vaj története

shea_fa_karite A shea vaj az afrikai shea fa, más néven (latin nevén Vitellaria paradoxa, régebbi nevén Butyrospermum Parkii) gyümölcsének magjából nyert zsír. A karitéfa kizárólag Közép-Afrika ún. „shea övezetében” fordul elő, mely egy észak-dél irányban kb. 3-500 km-es kiterjedésű ligetes-fás szavannasáv Szenegáltól Ugandáig. Két alfaja létezik:a paradoxa és a nilotica.
Ezek a hatalmas fák húsz év után virágoznak először és hozzák kb. 4 cm-es, zöld színű, kerekded, csonthéjas, szilvára emlékeztető gyümölcseiket. A gyümölcsök édesek, táplálkozásra is alkalmasak.
A kb. 50-60% zsiradékot tartalmazó magokból kinyert shea vaj minősége, színe, illata, beltartalmi értéke a fa fajtájától, termőterületétől, a szüretelés időpontjától és a feldolgozás módjától függően nagyon különböző lehet.
A karitéfa természeténél fogva vadon termő növény, mivel húsz év kell a termőre fordulásához, így nem éri meg ültetvényeket létesíteni. Ezért ha a shea vaj „ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó” védjegyet kap, az inkább csak egy plusz minőségi garanciát jelenthet a feldolgozásra vonatkozóan.

shea_szuret_282A shea vaj kinyerése munkaigényes folyamat: asszonyok és gyerekek kézzel szedik össze a földrehullás után a diószerű terméseket.(Leszedni tilos, mert szent fának tartják a helybeliek.)  A fa valójában egész évben hozza  termését, de általában évente csak egy-két alkalommal szüretelik. Szárítás után fáradságos munkával mozsarakban szétzúzzák, majd kövek között őrlik őket. Az így keletkező masszát vízzel hevítik: a könnyű zsiradék a felszínen összegyűlik, s miután kihűlt, a tiszta shea vaj lefölözhetővé válik. A tradicionális feldolgozás eredménye egy közepes keménységű, törtfehér színű, édeskés illatú növényi zsiradék, amelyet shea vajnak hívnak. A hidegsajtolás rendkívüli előnye, hogy a shea vaj igen magas A-, E- és F-vitamin tartalmat képes megőrizni,rendkívül gazdag telített és telítetlen zsírsavakban, továbbá nem tartalmazza a kémiai kivonáshoz alkalmazott vegyszerek maradékait.

Afrikában a shea vajat igen nagy mennyiségben állítják elő. Hagyományosan bőrápolásra, reumás és izomfájdalmak enyhítésére, valamint fájó ízületekre használják. Ezenkívül terhességi csíkok megelőzésére és babápolásra is bevált. Gyakorlatilag minden létező bőrproblémára gyógyír. Ezenkívül el is fogyasztják ,sőt –mivel éghető-még világítanak is vele! Nem véletlen, hogy  dioula nyelven a karité jelentése: élet.



Forrás: www.biosziget.hu/shea-vaj-i-55.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése