szerda, május 16


Így hűtsd le a lakást!


Tippek és ötletek, hogy tudod elviselhetőbbé tenni otthonod a rekkenő hőségben.

NappaL
Ha teheted napközben ereszd le a reluxát, redőnyt, húzd el a sötétítő függönyöket. Próbálj meg minél kevesebb napfényt beereszteni, ráadásul ha nem is vagy otthon, a félhomály sem zavaró, így mikor hazaérsz, nem a tűz forró lakás fog fogadni.


Éjszaka
Estére, ahogy jön a kellemesebb idő tárd ki az ablakokat és ha teheted aludj nyitott ablakkal. Földszínti lakók esetében ez nem túl biztonságos, még a legjobb környéken is előfordulhatnak besurranó tolvajok. Ha nincs lehetőséged nyitott ablaknál aludni, próbálj meg hajnalban egy hosszabbat szellőztetni, hogy a hűvös levegő kinyomja a lakásból a fülledt meleget.

Mire ügyelj mosogatógép vásárláskor!

Mire ügyelj mosogatógép vásárláskor!
Ha azt hitted, hogy a mosógép a háztartásod legjobb eszköze, nyugodtan felírhatod mellé a mosogatógépet is. A jó társ megtalálásához azonban itt sem árt, ha néhány dologra figyelsz.
Odakinn
Ha otthonod már elég régi, nem árt, ha a szigetelésről gondoskodsz. A házak újraszigetelésével nemcsak a nyári kánikulát tudod kinntartani, de téli időszakban a fűtésszámlán is rengeteget tudsz spórolni. Ugyanez vonatkozik a nyílás zárokra is. Este locsold meg a járdát a házkörül, ezzel is hűtheted egy kicsit a levegőt.

Odabenn
Próbálj meg minél kevesebb elektromos eszközt üzemeltetni. A nagyképernyős tévék rengeteg hőt termelnek, ráadásul ha teheted a sütőt se nagyon használd. A ruhákat akár a lakásban is kiteregetheted, igaz lassabban fog megszáradni, de a párolgó víz hűsebbé teheti a szobákat. Éjszakára akár a kádat is felengedheted hidegvízzel, ahogy a víz melegszik, hőt von el a környezetéből, így kellemes hűvös levegőt képez. Ha otthon tartozkodsz és bezárod az ablakokat, függönyöket elhúzod, legalább egy venillátort kapcsolj be, hogy egy kicsit átmozgasd a levegőt.

Klíma
Nem lehet panaszra okod, ha klímával rendelkezel, esetleg a villanyszámlára. Mielőtt megvennéd a készüléket itt is jobb ha körültekintően jársz el: a szobák méretéhez megfelelő teljesítményű készüléket válassz, lehetőleg A energia osztályba tartozót. Lehet, hogy ezek drágábbak, de hosszútávon a villanyszámlán rengeteget spórolhatsz. Ügyelj rá, hogy a készüléket sose üzemeltesd túl alacsony hőfokon, mert könnyen megfázhatsz, és ha utcára mész a  hirtelen hőmérsékletkülönbségtől akár rosszul is lehetsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése