szerda, május 16


Bogárriasztók természetesen



Itt a tavasz és a kertet, házat ellepik a hivatlan betolakodók melyek ellen muszály védekezni. Napjainkban iszonyatos mennyiségű és fajtájú rovarölő és riasztószer kapható, melyek legtöbbjéről nem is lehet pontosan tudni milyen hatással lesz ránk a későbbiekben. Az in vivo kísérletek eredményeiből nem becsülhető pontosan a szer emberi szervezetre gyakorolt hatása. Nagyon sok hatóanyag kockázati kategóriában, vagy egyenesen a «valószínűleg rákkeltő» csoportba tartozik. A „BIO” szót jól használja a marketing, sok esetben a szintetikus mérgek is annak vannak feltüntetve, azt sem mindig jelzik, hogy mennyit szabad belőlük használni. Általában a szerek illatosítottak, így még az illatuk is hivogató. A kifújt mérget belélegezzük, vagy «csak» rátelepszik a bútorjainkra, a padlóra ahonnan a kisgyerek vagy kisállat akár be is nyelheti. A bekerült hatóanyag bioakkumulálódik és nehezen ürül ki.
A kártevők ellen számos dolgot tehetünk, anélkül, hogy egészségünket veszélybe sodornánk. Ne várjunk 100%os sikert, de az egészségünk mindennél fontosabb.
Hozzávalók
  • fűszernövények levelei
  • tinktúrái
  • olajai
  • méz
  • sütőpor
  • cukorszirup
Bogárriasztók természetesen
Elkészítés

Szúnyogriasztó növények a babér, levendula, fokhagyma, bazsalikom, oregánó, menta, citromfű vagy a dió. Érdemes fűszernövényként termeszteni őket, az ablakpárkányon cserépben vagy a bejárat/ tornác közelében a földben ültetni. Ha az esti kiülésnél ezek illóolajait párologtatjuk, tinktúráit használjuk vagy csak egyszerűen néhány levelet (általában dió vagy babér) dobunk a kinti sütögetésnél a parázsba védelmet nyerünk ellenük. A múltat idézi és a szellő sem okoz gondot ha a régi petróleumlámpát szunyogriasztó olajjal töltjük fel és használjuk. Legyek esetében hatékony a levendula-, eukaliptusz- és cédrusillat, ezért a lakásban ezt párologtassuk. Mosásnál ha az öblítö vízében hasonló illóolajakat teszünk a kiteregetett ruhákat a legyek elkerülik. Igen egyszerűen házi égypapír is készíthető: élénkszínű kartoncsíkra kenjünk mézet vagy a csíkot mártsuk sűrű cukorszirupba. A csíkot hasonló módon lógassuk fel ahogy a szintetikus változatával is tennénk. Hangyák esetében használjunk a felmosóvízben boróka és levendula tinktúrát, sajnos a hatásos fokhagyma az nekünk is kellemetlen. Ha megtaláljuk hol jönnek be a házunkba zárjuk el az útvonalat a fenti illóolajak által átitatott vattakoronggal vagy ha írtásba gondolkodunk akkor porcukor-sütőporos keverékkel , ami a királynőt is megöli.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése