hétfő, május 7


Szélenergia turbinák nélkül

Szerző: Jools Dátum: 2012.05.04 11:01 Csoport: EGYÉB
Háttér:

A szélturbinákkal sok gond akad, hangosak, veszélyesek az élővilág repülő fajaira, és nagyon érzékenyek a szélerősségre ‒ egy túl lenge a szellő, az meg sem mozdítja őket, a túl erős légmozgás viszont kárt tesz bennük. AzAtelier DNA nevű New York-i tervezőcég érdekes új ötlettel állt elő a szélenergia kiaknázására: turbinalapátok helyett rugalmas póznákkal érnék el a célt. A Windstalks nevű koncepció nádasra emlékeztető póznaerdeje akkor termelne áramot, amikor a szél hullámzásba hozza annak elemeit. A tervezet az Egyesült Arab Emírségekben épülő ökováros,Masdar City által kiírt pályázatra készült. A város Abu-Dzabitól nem messze épül, és a tervek szerint energiaellátásának jelentős részét megújuló forrásokból fedezik majd.

A Windstalks Masdarba tervezett változata 1203 darab, ötven méter magasságú póznából áll majd, melyeket 10‒20 méter átmérőjű beton talpazatokba állítanak (ezekben kapnak helyet a generátorok). A szénszálból készülő póznák anyaga gyantával lesz megerősítve. Az oszlopok nagyjából 30 centiméteres átmérővel kezdődnek alapjuknál, és felfelé folyamatosan vékonyodnak, amíg elérik az 5 centis átmérőt. Anyagukba elektródákból és piezoelektromos tulajdonságú kerámiából álló rétegeket építenek be egymást váltogatva. A szél hatására a pózna meghajlik, a rétegek deformálódnak, és áramot termelnek.


Az energia tárolásáról egy földalatti szivattyús energiatározó vízerőmű gondoskodik majd: két különböző magasságú víztározót építenek, és amikor sok energia termelődik, a vizet a felső tározóba szivattyúzzák a segítségével. Ha energiahiány van, a felső tározóból az alsóba engedik a vizet, amely vízturbinákat hajt meg és áramot termel közben.

A póznák csúcsába LED-es égőket szándékoznak telepíteni, ezek fénye erősebb szél esetén intenzívebb lesz, csendesebb időben elhalványul. Hogy ez utóbbi elemnek az esztétikai élményen kívül milyen szerepe van, arról nem szól a fáma, de éjszaka biztosan lenyűgöző látványt nyújtanak majd a szélben hajladozó kivilágított szálak. Az erőmű elviekben teljesen csendes működésre képes, látványa leginkább egy szél által megmozgatott búzamezőre fog emlékeztetni. A póznák talpazatai között parkot akarnak kialakítani, így a terület egyben rekreációs lehetőséget is nyújtana a környék lakóinak.


A tervezett szélfarm 26 ezer négyzetméteres területet foglal majd el, és az előzetes szimulációk alapján az egyes póznáknak energiatermelése elérheti egy-egy hagyományos turbina teljesítményét. Nagy előnye viszont a turbinákkal szemben, hogy sokkal sűrűbben telepíthető. A szélturbinák fizikai méretük háromszorosát igénylik térben ahhoz, hogy megfelelő működésre legyenek képesek és elkerüljék az egymás turbulenciája által okozott zavarokat. A póznákat ezzel szemben maga a káosz és a turbulencia hajtja, így célszerű is közel telepíteni őket egymáshoz. A rendszer mechanikai összeállításokra általában jellemző súrlódási vesztesége is minimálisnak tekinthető.

A cég elmondása szerint jelenleg a Winstalks koncepció víz alatti változatán dolgoznak, amely a tengeri áramlatokból és a hullámokból termelne energiát.

http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=3563606029489632476#editor/target=post;postID=8182900919863441770





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése