szerda, május 9

Emberként élni a nagyvárosban



Amikor arról regél minden, hogy legyünk környezetvédők, természetszeretőbbek, sokunk elmélázik azon, hogy „én, aki a betondzsungel közepén lakom a sokadik emeleten” mit tehetek azért, hogy jobbá tegyem a körülöttem lévő világot. Jogosan merül fel a kérdés.

A betondzsungel közepén sokszor semmi nem emlékeztet minket az eredeti szép tájakra, erdőkre, növényekre. Ott állunk a közepén szmogtól, szürkeségtől, mesterséges formáktól dús környezetünkben. Ha eltelik így pár nap, hét, esetleg hónap, mi is egyre beszürkülünk lelkileg és testileg egyaránt. Sokszor kedvünk sincs kimenni „levegőzni” a lakásból, mert kinn csak a szmog, kosz, szálló por vár minket és a mesterséges táj.

Az ember folyamatos fejlődésen megy keresztül, azonban a kiegyensúlyozottsághoz szükséges megtartanunk gyökereinket. Azaz a természettel való kontaktust. Ez mind szép és jó, de hogyan tegyem ezt meg a betondzsungelben? Sokszor néhány apróság is elég ahhoz, hogy közelebb kerüljünk a természethez és a környezetvédelemhez.

Tarts növényeket a lakásban!

Ha kinézel az ablakon és minden szürke, esetleg egy másik panel ágaskodik veled szembe, a legjobb, ha legalább a lakásod szép és zöld. Ültess az ablakodba növényeket, teremts „minikertet” az erkélyedre, tégy valódi fűszernövényeket a konyhába és vedd körül magad trópusi szobanövényekkel. A növények otthonosabbá teszik a lakást, szinte bármilyen berendezéshez illenek és nem utolsó sorban jótékony hatásukat is kifejtik, mert megtisztítják a káros anyagoktól a levegőt.

Tv helyett kirándulj sokat!

Ha van egy kis időd, vagy szabad a hétvégéd, ne egész hétvégéd otthon a tv előtt töltsd, hanem pattanj biciklire (ha nincs vegyél egyet), vagy húzd fel a bakancsodat és irány a legközelebbi erdő, vagy valami szép táj, ahol sétálgathatsz. Ezzel feltöltődhetsz egész hétre és áramot is spórolsz a kikapcsolt Tv készülékkel! A legjobb pedig, hogy egészséges időtöltés is, hiszen mozogsz és tiszta levegővel telik meg a tüdőd.









Gyűjtsd a hulladékot szelektíven! Ne szemetelj!

Az erdőből hazatérve te is sokkal környezettudatosabban fogsz gondolkodni, és amit egy emberként megtehetsz az az, hogy nem szemetelsz, mindig kukába dobod a hulladékot és nem vandálkodsz! A szemetet pedig gyűjtsd szelektíven! Ezzel elősegíted az újrahasznosítást és a további szemét keletkezését!





Ne pazarold a vizet!

Az egyik legnyomósabb indok a vízpazarlással kapcsolatban, hogy a víz és a csatornadíj igen drága lett, tehát a pénztárcád érdeke is, hogy tudatosan, kevesebb vizet használj! Ha teheted, a fürdés helyett inkább gyakrabban zuhanyozz, annak vizét felfogva pedig még felmosásra is nagyon jó és alkalmazható a maradék, de wc öblítésre is remek! A mosógépben használj félprogramot, ezzel rengeteg vizet takarítasz meg (igaz áramot nem). Ha teheted, minden hónapban olvasd le a vízóraállást, ezzel bizony a következő hónapban 20% vizet takarítasz meg!

Ne pazarold az áramot!

Próbálj többet lenni közösségben, szervezz összejöveteleket a barátaiddal, kollégáiddal, menj el több rendezvényre, többet sportolj szabadidődben! Tv nézés, netezés helyett ezekkel a tevékenységekkel rengeteg pénzt takaríthatsz meg! Nappal olvass, ne lámpafénynél, az a szemednek se tesz jót. Ha egy szobából kimész és nem mész vissza, csukd le magad után a lámpát. Használj energiatakarékos izzókat.







Fessük át a panelt!


Sosem értettem miért kell a panel házaknak szürkéknek lenniük. A mai társadalom kezd rájönni, hogy ez a szín mennyire unalmas, lehangoló és az újrafestéseknél már merészebb színeket is mernek alkalmazni. Szerintem azonban nem sokat javít az összképen  ha halvány, kopott rózsaszínre és narancssárgára festik ezeket az épületeket. Én merészebb lennék, több természetes motívumot, tájképet festenék a falára, a következő képen is láthatót. Mi a véleményetek?






Ha a fentebb felsorolt ajánlásokat megpróbálod betartani, érdekes, pozitív változásokon fogsz keresztül menni. A sok túra, barátokkal történő találkozás és szocializálódás, sport és kikapcsolódás, a pazarlás visszafogása nemcsak a zsebedben teremt több megmaradó pénzt, hanem a lelked is gazdagabbá válik, kiegyensúlyozottabb leszel, egészségesebb és könnyebben elviselhetőbbé válik a betondzsungel is!

További érdekesség a témában:


http://haerdekel.blog.hu/2011/12/12/a_vilag_elso_fuggoleges_erdoje

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése