szerda, május 16


Horribilis fűtésszámla? Így úszd meg - 4 tuti tipp!


A folyamatosan emelkedő energiaárak miatt a rezsiköltség nagy részét a fűtés teszi ki. Ám egy kis odafigyeléssel évi több ezer forintot spórolhatsz meg.
Alacsony hőfokon! 

Célszerű a radiátorokat szabályozócsappal ellátni, így éjszakára leveheted a fűtést. Ha pedig hosszabb ideig nem tartózkodsz otthon, állítsd alacsony fokozatra a kapcsolót! Természetesen figyelni kell arra, hogy ne hűtsd ki teljesen a lakást, mert akkor a falak is áthűlnek, és sokkal nehezebb lesz újra felmelegíteni őket. Az automata szabályozó azért praktikus, mert előre programozható: napközben alacsonyan (19 vagy 20 fokon) tartja a hőmérsékletet, és csak a hazaérkezés előtt kb. fél órával engedi a rendszert felfűteni a beállított (22) fokra.
fűtés
Forrás: Fotolia
Függönyt fel!
Fontos, hogy a radiátorok előtt ne lógjanak nehéz függönyök, és ne tolj eléjük ágyat, de polcot sem, mert ezek akadályozzák a hő terjedését. Amennyiben padlófűtést használsz, vigyázz arra, hogy ne takarja szőnyeg a fűtőcsöveket!

Energiasprólás tetőfokon: cseréld ki az ablakokat!

Energiasprólás tetőfokon: cseréld ki az ablakokat!
Tudtad, hogy otthonod akár ablakcserékkel is energiatakarékosabbá válhat? Főleg, ha tetőtérről beszélünk. Íme néhány tanács felújítást tervezőknek!
Spórolj energiát!

Sokat spórolhatsz, ha rendszeresen karbantartod a gázkazánt, hiszen az elhanyagolt készülék hatásfoka csak kb. 60%! Energiát takaríthatsz meg azzal is, ha a konvektor vagy a radiátor mögé úgynevezett hőtükröt szereltetsz. Ez az alumíniumfóliával bevont hőszigetelő lap a szoba irányába vezeti vissza a meleget, ami egyébként a falon keresztül a szabadba távozna. Az ablakon kiszökő hő mennyisége a legegyszerűbben úgy csökkenthető, ha sötétedéskor leereszted a redőnyt, reluxát vagy behúzod a sötétítő függönyt.
Szigetelj!
Régebbi építésű lakásokban a nyílászárók elavultak, rosszul szigetelnek, a fűtési energia egy része így könnyedén elszökik az ajtókon és az ablakokon. A takarékosság legegyszerűbb módja a hatékony szigetelés, a régi épületekben lakók nagy része azonban nem engedheti meg magának elavult nyílászárói teljes cseréjét, miközben pont őket érinti leginkább a fűtési költségek drágulása. Bárki azonban saját kezűleg is leszigetelhetielavult fa nyílászáróit, mellyel akár 15%-kal is csökkentheti fűtésszámláját. Ehhez elegendő egy bérelhető marógép szerszámokkal és két ember.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése