szerda, május 16

Egy csésze káve ára 140 liter víz

Szerző: GB
2012. március 14.
Egy csésze káve ára 140 liter víz

Virtuális víz – a vízügyi és környezeti és erőforrás gazdálkodással foglalkozó szakemberek ezen új fogalom bevezetésével igyekeznek felhívni arra a figyelmet, hogy a Föld erőforrásai végesek, beleértve a vízkészleteinket is.
- Ez egy olyan fogalom, amely arra nyújt magyarázatot, hogy a növekvő népesség, a növekvő fogyasztás és egyéb globális változások hogyan befolyásolják a Föld jövőjét - mondja Ijjas Flóra, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan tanszékének munkatársa. - A virtuális víznek, mint mutatónak elsősorban termékek előállításakor van jelentősége: arról a vízmennyiségről van szó, amelyet egy adott termék előállítása során felhasználnak. Egy szelet marhahús esetén például az állat tartásához szükséges vízmennyiséget jelöli, beleértve a szükséges takarmány előállításának vízigényét is, amely így megközelítőleg 4500 liter vizet jelent.
A kutatók számításai szerint egy csésze kávé előállításához 140 liter vízre van szükség, egy pohár vörösbor előállítása 120 liter vízet igényel, 1 csomag toast kenyér előállításához 650 liter vizet kell felhasználni a számítások szerint. A mutatószámot más termékekre is lehet alkalmazni: 1 darab farmernadrág “ára” 10855 liter víz.
Ijjas Flóra a Helyi Témának elmondta: a virtuális víz kereskedelem is egyre nagyobb teret nyer a gazdaságban, hasonlóan a szén-dioxid kvóta adásvételéhez.
- A világ különböző részein adott termék előállításának virtuális víz költsége is eltérő. Függ például az éghajlattól, a termelési technológiától is. Egyre több fejlett államban észlelték, hogy nincs meg a kellő vízmennyiség, vagy éppen termőföld ahhoz, hogy a szükséges élelmiszereket megtermeljék. Ezért az utóbbi években terjed az úgynevezett agrár imperializmus, azaz amikor gazdagabb, vízhiányos  országok - például egyes arab országok - termőföldet vásárolnak gazdaságilag kiszolgáltatottabb, de vízben, termőföldben gazdagabb  - például afrikai - országokban. Így ezek a gazdagabb országok kevesebb „víz-költséggel”, tudják előállítani a szükséges élelmiszert amelyet aztán az anyaországba szállítanak. De néhány éve Katar és Omán ugyanilyen célból hazánkat is megkereste, hogy födterületeket vegyenek itt. Ez a tervük meghiúsult. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése