szerda, május 16

Hogyan spóroljunk a konyhában?

Heti kiadásaink jelentős százalékát ételre fordítjuk. Összegyűjtöttünk néhány fortélyt, amelyekkel spórolni lehet a konyhában! Olvassátok el, és csodák-csodája, vagyonok maradnak szombatra a pénztárcátokban!

1. Kincskereső.
Mielőtt bevásárolni indulunk, tegyünk egy alapos felfedező utat a hűtőben, a konyhaszekrényekben és a kamrában. Meg fogunk lepődni, mennyi kincset találunk! Ne vegyünk semmi olyasmit, amiből már van otthon elbújva az egyik sarokban!
2. Felejtsd el a kuponokat!
Ha kupon-mániások vagyunk, ne felejtsük: a kuponnal nem spórolunk meg semmit. Ha azt gondoljuk, a kuponnal most 500 Ft-tal olcsóbban vásároltunk meg valamit, gondoljunk bele, hogy kupon nélkül soha nem jutott volna eszünkbe megvásárolni azt a dolgot, tehát valójában 500 Ft-tal többet költöttünk, mint eredetileg terveztük!
3. Sok kicsi sokra megy
Vegyünk sok kicsi gyümölcsöt néhány nagy helyett! Csak kevesen tudnak megenni egyszerre pl. egy egész nagy almát, ha viszont kisebbek a gyümölcsök méretei, könnyebben elfogynak! Ezzel is spórolunk, hiszen nem dobjuk ki a megmaradt, félig megrágott gyümölcsöket.
4. Víz, víz, víz!
Ha a család ahhoz van szokva, hogy minden étkezésnél tejet, (drága) gyümölcslevet, vagy (drága és egészségetelen) szénsavas üdítőt iszik, akkor vezessük be, hogy naponta csak egy étkezéshez ihatnak ilyesmit, a többihez vizet kapnak. Ha ez túl nehéz, akkor kezdhetünk azzal is, hogy az első pohárral még kaphatnak, amit szeretnének, de a másodikkal már csak vizet ihatnak.
5. Levesestál
Mindig legyen egy nagy, letakart tál a hűtőnkben, amibe mindig rakjuk bele a nyers zöldséget, még akkor is, ha egy részét már felhasználtuk. Akikor a tál megtelik, fogjuk a tálat és főzzünk a tartalmából levest, ahelyett, hogy kidobnánk a “maradékot”.
6. Sok bolt, sok akció
Ne vegyünk meg mindent egy helyen. Az élelmiszerárak boltonként változnak. Minden boltban csak a leértékelt árukat vegyük meg, és máris összespóroltuk a bevásárlás alatt elautózott benzin összegét.
7. Riszájkling
Használjuk fel újra, amit csak lehet. Ha a receptben csak fél fej hagyma, vagy fél zeller szerepel, rakjuk zárható tasakokban a mélyhűtőbe a maradékot és így bármikor elővehetjük egy leveshez az alapanyagokat.
8. Nincs szükség-lista
Készítsünk egy “Nincs szükség...”-listát. Így könnyen elkerülhetjük az olyan helyzeteket, amikor rádöbbenünk, hogy a már meglévő négy darabolt paradicsomkonzerv mellé vettünk három újabbat, viszont a kenyeret megint elfelejtettük.
9. Egyszerű, de nagyszerű
Főzzünk egyszerű alapanyagokból. Kerüljük a bonyolult, sok hozzávalóból álló recepteket, a különleges, exotikus hozzávalókat pedig helyettesítsük olcsóbbal. Ha mégis szükségünk van pl. ritka fűszerekre, keressünk olyan boltot, ahol kimérve vehetjük meg éppen a nekünk kellő mennyiséget!
10. Nagy adagok, sok tartalék
Kétszer annyi mennyiséget pontosan ugyanannyi erőfeszítés megfőzni, mint egy adagot. Mindig csak annyit melegítsünk meg, amennyire éppen szükségünk van, a megmaradt étel pedig mehet felcímkézve, bedobozolva a mélyhűtőbe, hogy legközelebb csak ki kelljen kapni onnan és megmelegíteni!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése