szerda, május 2

Igyunk elég vizet!


Előzd meg a dehidratációt!

Gyakori szomjúságérzet esetén bizonyára kevesen gondolnánk arra, hogy a tünetek hátterében akár dehidratáció, azaz kiszáradás is állhat. Pedig egyáltalán nem ritka eset, hogy ez okozza az egyébként ártalmatlannak tűnő tüneteket.


Mit is jelent a dehidratáció?
Dehidratáció tulajdonképpen akkor alakul ki, ha tested nem kapja meg a normál működéséhez szükséges folyadékmennyiséget. Könnyen kialakulhat intenzív testmozgást követően, megerőltető fizikai munka végzése során, napozás közben, azonban az érzékenyebbeknek elegendő egy kiadós séta, illetve az is, ha egész egyszerűen elfeledkeznek a megfelelő folyadékpótlásról.
 
A dehidratáció tünetei
A dehidratáció legalapvetőbb tünete a szomjúságérzet. Mivel testünk érzékeli, hogy valami nincs rendben, ezért igyekszik figyelmeztetni bennünket. Szintén árulkodhat a dehidratáltság kialakulásáról, ha bőrünk száraz, kirepedezik. Abban az esetben, ha nem veszünk tudomást az intő jelekről, súlyosabb tünetek is felléphetnek. Ilyen a vérnyomás, s ezzel együtt a szellemi teljesítmény csökkenése, agyműködési- és szívritmuszavarok, valamint az eszméletvesztés is.
 
Hogyan előzhetjük meg?
A dehidratáció esetében is igaz a szabály, miszerint könnyebb megelőzni, mint később kezelni. Megelőzése nagyon egyszerű: mindig figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra. De mit is jelent a megfelelő mennyiség? Nos, a szakemberek szerint egy átlag ember napi folyadékszükséglete 2,5-3 liter között mozog. Ez a nyári melegben, de akár egy intenzívebb testmozgás következtében is jócskán megemelkedhet.
Ha mégis kialakul a dehidratáció, kezelése annak súlyosságától függ. Enyhébb esetben fokozatos folyadékpótlás ajánlott, súlyosabb esetben azonban akár kórházi kezelésre is szükség lehet.
 
Kósa Mária, 2012/05/01 - 11:50

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése