szerda, május 16

Gyógyteák: csipke, hársfa, kamilla

Gyógyteát csak ellenőrzött forrásból vásároljunk, gyógyszertárban vagy gyógynövény szaküzletben. A piacon árult „friss szedés” esetleg növényvédő szer maradványokat vagy mérgező növényeket tartalmazhat.
A gyógyteák szomjunkat oltják, néhány közülük nyugtat, segíti az emésztést, gyulladásgátló hatású. Kismamák is ihatják álmatlanság, kisebb megfázás, emésztési problémák esetén. A lehűtött gyógytea hűsítő hatású, sokkal egészségesebb, mint a készen vásárolt üdítő italok.
A terhes anyák, ha csak lehet, kerüljék a gyógyszerszedést. Kisebb problémákat gyógyteával is lehet orvosolni, kivéve, ha a gyógynövény vagy gyümölcs terhesség ideje alatt nem fogyasztható.
A gyógyteákat forrázással készítsük. A gyermekeknek készült tea ne legyen erős, a csipetnyi teát a forrázás után egy perccel már szűrjük is le.
Csipkebogyó
C-vitamin tartalma miatt megbecsült gyógynövényünk a csipkerózsa vörös termése, a csipkebogyó. Bár a belőle főzött tea nem biztosítja napi C-vitamin szükségletünket, de hatóanyagai erősítik immunrendszerünket. 
Kellemes ízű tea készíthető belőle, ha 2-3 kávéskanálnyi szárított bogyót egy csésze langyos vízben néhány órán át áztatunk. Így nem veszíti el C-vitamin tartalmának nagy részét, mint forrázáskor. A leszűrt, kissé megmelegített teát mézzel ízesíthetjük. Ha ki akarjuk emelni ízét és aromáját, pár csepp lime vagy citrom kerülhet bele.
Hársfavirág
Virágát tavasszal gyűjtik össze, szárítják, könnyű teát készítenek belőle. Hatóanyagai hamar lebomlanak, ezért a begyűjtött növényt csak egy évig érdemes használni. Nyugtató, lazító hatású teáját naponta többször is lehet fogyasztani. Kisgyermekek is kaphatnak gyenge főzetéből. A felnőttek teája 2 teáskanál hársfavirág leforrázásával készül. Ízlés szerint édesíthetjük mézzel vagy cukorral. Ha nem túl forrón fogyasztjuk, pár csepp citrommal kellemes ital.
Kamilla
A kamilla, vagy más nevén az orvosi székfű, univerzális gyógynövényünk. Május-júniusban nyíló virágzatát begyűjtés után szárítják, hogy majd főzete teaként kerüljön asztalunkra. Nyugtat, ha feszültek vagyunk, enyhíti a gyomorpanaszokat, a sebek gyógyulását is segíti. Hatóanyagai révén gyulladáscsökkentő, csillapítja a fájdalmat, a lázat; görcsoldó, antibakteriális hatású, serkenti az immunrendszert.  
Bármennyire is univerzális gyógynövény, vannak, akik allergiásak egyes hatóanyagaira. Irritálhatja a bőrt, a szemet, még asztmás rohamot is kiválthat az arra érzékenyeknél. Aki korábban parlagfű okozta anaphilaxiás rohamon esett át, ne használja.
Aki nem érzékeny a hatóanyagaira, annak valóságos „csodaszer”.
A belőle készült tea így készül: Egy-két kávéskanál kamillavirágzatot forrázzunk le egy csésze vízzel, és pár percig hagyjuk állni. Az alaposan átszűrt teát mézzel, cukorral, citrommal ízesíthetjük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése