szerda, május 16


Zárd ki a hideget - ilyen a profi szigetelés!


Alacsonyabb számla - így spórolj a vízzel!

Alacsonyabb számla - így spórolj a vízzel!
A takarékosság egyre nagyobb szerepet játszik az életünkben. Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogyan érdemes spórolni a vízzel.
Mivel egy lakásnak ugyanannyi a hőigénye, mint a hővesz­te­sé­ge, a legmodernebb fűtési tech­ni­kával sem megyünk sokra, ha az így megteremtett meleg azonnal távozik a falakon, a tetőn és/vagy az ablakon keresztül. A hőszigeteléssel ezt megakadályozhatjuk, sőt még spórolhatunk is, hiszen növeljük vele a lakás energiafelhasználásának hatékonyságát.
Ugyanakkor fontos, hogy tervezéskor ne csak a hőveszteségre, hanem a páralecsapódásra is gondoljunk!
A szigetelés nélküli falszerkezet esetében a pára hideg időben a belső térből a lényegesen alacsonyabb páratartalmú külső tér felé halad a falszerkezeten keresztül. Ha a fűtött lakásban a 20 fokos, 65 százalékos relatív páratartalmú beltéri levegő például egy 13,2 fokos falfelülettel találkozik, máris bekövetkezik a páralecsapódás. Az emiatt kialakuló penészfoltok pedig hosszú távon egészségkárosodáshoz vezetnek...

Bár a legjobb az, ha már az építkezéskor megtörténik a szigetelés, akkor se csüggedj, ha egy e nélküli házba vagy lakásba költöznél be, hisz ma már számos lehetőség van az utólagos korrekcióra!

Kívül vagy belül szigeteljünk?
Bár elsőre a külső hőszigetelés tűnik jobb megoldásnak, vannak olyan helyzetek (pl. műemlék épületek, panelházak esetén), amikor a külső oldalhoz nem lehet hozzányúlni, ráadásul a falak már így is penészesek. Ilyenkor természetesen belülről kell megoldani a védelmet. Ennek legkézenfekvőbb módja a falak szigetelése. Ügyelj arra, hogy a felhasznált anyag páraáteresztő legyen, valamint rendelkezzen penészmentesítő tulajdonsággal. A legjobb, ha a kerámiatartalmú hőszigetelő bevonatot választod. Figyelj arra is, hogy a felületek festésekor légáteresztő terméket alkalmazz!

Az utólagos hőszigetelés költségesebb módja egy olyan melegburkolat létrehozása az épület körül, amely hézagok nélkül, teljesen befedi a ház minden részét. Az átszellőztetett légréses homlokzatok kívülről kapják el azt a hőt, amely amúgy elszökne, így ideális megoldást jelentenek. Ilyenkor az épület falszerkezete továbbra is képes megőrizni a hőt, így a házon belül télen is, nyáron is kellemes idő lesz, és nem kell szenvedni a hőmérsékleti szélsőségektől. A külső hőszigetelés tehát hasznos választás,
a kivitelezését azonban mindig bízd tapasztalt szakemberre!


Spórolj meg még több energiát!

1. Nyári meleg télen is, fóliával
Egy barkácsáruházakban kapható, ablakra helyezhető speciális fólia a nyári hónapokban segít kizárni a hőt, télen pedig a szobában tartani azt, anélkül, hogy zavarná a kilátást.

2. Gyapjú a falon
Az eredetileg a repülőgépeknél alkalmazott, birkagyapjúból előállított szigetelőanyag egy speciális ragasztóval erősíthető fel a külső homlokzatra. Segítségével termikusan elválasztható a falazat a szobától, így lerövidíthető a fűtési fázis, ezzel pedig energia takarítható meg. A gyapjú véd a penésztől, áthidalja a fal repedéseit, javítja a zajvédelem hatékonyságát.

3. Csomagold be a csöveket! 

A fűtési és a melegvíz-rendszerhez tartozó hosszú, a falon szabadon futó csőszakaszokat kaucsuk/polietilén csőhéjjal bevonva nagyban javul az energiafelhasználás hatásfoka.

4. Ablaktömítés 
A régi ablakkeretek hézagain besüvítő szél ellen gyors és hatékony megoldás lehet a habszivacs vagy akril tömítő­szalag alkalmazása.

5. Szigetelés a radiátor mögött
Tegyünk szigetelőanyagot (parafa, hungarocell, szőnyeg) a fűtőtest mögé, így a radiátor nem a falat, hanem a levegőt fogja melegíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése