péntek, június 8

Krumpli termelő láda, akár az erkélyen!

Nem kell hozzá más, csak egy 1 m2-es, kb. 1,5 méter magas láda, akár az erkélyen! Ha követed a leírást, akár 1 mázsa krumpli termésed is lehet! Tehát:


A módszer: kb. 20 cm vastag földre helyezzünk sűrűn a már csírázó, szép, egészséges krumplikat. Szórjunk rá 5-10 cm vastag mulcsot (aprított növényi nyesedéket, füvet, gazt stb.), majd erre 5-10 cm földet. Amikor a növényi hajtások megjelennek a földfelszínen, ismételten szórjunk rá 5-10 cm vastag mulcsot, majd pedig erre 5-10 cm földet. Ekkor megint várjuk meg a hajtások megjelenését, és szórjuk rá újabb mulcs, majd földréteget. Ezt az „építkezést” egészen a krumpli-felszíntől számított kb. 1,5-es magasságig folytathatjuk. Az így termelt krumpli az építményünk teljes magasságában végig, krumpli gumókat fog hozni.

Nagyon érdekesnek találom a módszert, mivel kis helyen lehet sok krumplit termeszteni, elmarad a gyakori kapálás, elmarad a krumpli feltöltése, a termesztés végére (melléktermékként) pedig egy érlelt komposztot is kapunk. Növényszakértő barátom ajánlotta, hogy csináljak egy másikat is, amit Pí vízzel locsolunk, ugyanis a Pí víz még jobban elősegíti a növények növekedését. (És majd összehasonlíthatjuk az eredményt. De ezt most idő hiányában nem próbálom ki.)

Tavaly hallottam erről a módszerről először. Egyenlőre csak, kb. 70-80 cm-nél tartok a „krumpli toronnyal”, de a hajtások még mindig vadul törnek az ég felé…

Forrás:  http://vip.sugovica.hu/Dudas/Jeno/vtm/Baja.htm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése