szombat, június 9

Ökotársulás Nógrád megyében

A Magyar Ökotársulás Közösség rövid bemutatkozója

A 2011-es évben valamivel több, mint 50 család, Magyarországon talán eddig példátlan összetartással közösséget alkotva, létrehozott egy saját ökológiai mintagazdaságot a palócföldi Nógrád megyében. A közösség tagjai nagyvárosi családok, akik a vidékkel együtt, közös felelősségvállalással most egy olyan társadalmi mintát képviselnek, mely a jövő feladatainak megoldásában igen fontos szerepet vállalhat.

A közösség tagjai egyéni útjukon eljutottak a lélek valódi felnőtté válásának szintjére. Életüknek azon állomására, ahol tudatosságukból eredően megjelenik az „önmagunkról való gondoskodás” igénye és képessége. Ez a képesség a jelen kor paradigma váltásának egyik lényeges alappillére, mely átlépve az egyén kereteit, most közösségi szintre emelkedve elindíthat egy pozitív társadalmi változást. 
Ennek a változásnak képviselője az Ökotársulás Közösség is, melynek során az egyén, a közösség, tágabb értelemben a bolygó tudatára ébred teremtő erejének, meg tanul újból önmagáról gondoskodni.

A közösség, mint közhasznú civil szervezet (Magyar Ökotársulás Kulturális Nonprofit Kft.) a vidéki és városi emberek közös felelősségvállalásával létre hozott egy mintagazdaságot a Nógrád megyei Herencsény községben.

A jelenleg közel 10 hektáron működő mintagazdaság modellként szolgál a valamikori paraszt gazdaság és a hagyományos szellemi örökség újraintegrálására a társadalomba. Gazdaságunk, melyet az alapító 54 tag (család) saját erőből hozott létre, és tart fenn, egyfajta tükröződése tudatunknak, teremtő, és teremtésre buzdító gondolataink világának. Szándékunk egyik lényegi ismérve a régi kapcsolódási minták meghaladása, a félelmen, a bizalmatlanságon, a nem-tudáson felülemelkedve, megvalósítva szívünkben az emberi létezés magasabb minőségét, ahol szeretetben, egymásban és istenben bízva, tudatos, valódi jelenlétben kapcsolódunk össze, és éljük életünket.

Ebben a „közösség és földgyógyászatban” a valamikori konvencionális mezőgazdasági területből egy organikus módon gazdálkodó, a tájba és a vidékbe integrálódó biodinamikus gazdaságot hozunk létre. 
A gazdálkodásnak ezen formája, az organikus, biológiailag tiszta módszereken túl, az energetikai minőséget legalább annyira fontosnak tartja. Véleményünk szerint az ilyen közösségi módon, saját, pozitív, szerető gondolatink táptalaján, profit kényszer nélkül termesztett élelmiszer energia szintje lehet csak igazán alkalmas emberi fogyasztásra. 

Közhasznú programunk része, hogy a mintagazdaság segítségével háztáji mintakerteket hozzunk létre, melyeknek szellemi és fizikai támogatója a közösség által fenntartott gazdaság, ami így újrateremti a városi és vidéki emberek valódi értékeken alapuló közvetlen összekapcsolódását. 

A mintagazdaságot a közösség saját erőből tartja fenn, létéhez nem szükséges feltétlenül külső segítség, így a mintagazdaság közhasznú feladatai közben képződő terményeket is saját energiánk eredményeként, a gazdaságot fenntartó közösségi tagok és az arra rászorulók között egyenlő mértékben osztjuk szét.  

Közösségünk fontos célja, hogy továbbadható modellként szolgáljon más települések és közösségek számára, melynek során tudást, lehetőséget biztosítunk a vidéki, mára önértékelésüket és önfenntartó képességüket elvesztett emberek számára épp úgy, mint a jelen hívó szavát értő és meghalló, szándékában megerősödött, útkereső városi embernek. 
http://www.okotarsulas.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése