szombat, június 9

Vadon termő zöldségfélék az érintetlen természetből



A százszorszép virágaival igazán ünnepivé varázsolhatjuk a legegyszerűbb salátát is.
A jó idő beköszöntével a mezőkön, illatos réteken és erdőkben számos vadon termő zöldségnövény nő, mint a gyermekláncfű, a cickafark vagy a csalán, amelyek egész különleges ízélményt nyújtanak, éssokoldalúan felhasználhatók a konyhában.
A vadon termő zöldségféléknek sok előnyük van
A kultúrnövényekkel összevetve ezek a növények műtrágyák és növényvédő szerek alkalmazása nélkül nőnek. Ebből kifolyólag sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, és fűszeresebb, illetve aromásabb ízt mutatnak fel a kultúrnövényekkel összehasonlítva. A tartalmazott aroma- és keserűanyagoknak, illetve illóolajoknak pozitív hatásuk van az emberi anyagcserére: a vadon termő zöldségféléknekemésztést serkentővértisztító és vízhajtó hatásuk van.
A vadon termő zöldségfélék minősége
Ez a gyűjtőhelytől függ, így a vadnövények szerelmesei kerüljék többek között a forgalmas utakat, a kutyasétáltató helyeket vagy a belvárosi parkokat. A vadon termő növények gyűjtésének fontos előfeltétele a fajok megfelelő felismerése, hogy ne fordulhasson elő a mérgező növényekkel való összekeverésük. Sok növénygyűjtő ezért szervezett gyűjtőtúrákat kínál. Mivel a kezeletlen növények mégis ki lehetnek téve a környezet káros anyagainak, fogyasztás előtt alaposan meg kell mosni azokat. A vadon élő zöldségféléket a konyhában nyersen vagy párolva használhatjuk fel. A vadnövények levelei nagyon jól alkalmasak salátáknak vagy zöldségköretnek. Sok vadnövény virágafelhasználható a saláták és levesek díszítésére.

Néhány vadon termő növény hatása és felhasználási módja:
  • Gyermekláncfű: emésztési zavarok, étvágytalanság kezelésére, saláta vagy tea formájában.
  • Százszorszép: jó a gyomor-béltraktus és a légutak megbetegedéseinél, salátaként fogyasztható.
  • Medvehagyma: a népgyógyászatban érelmeszesedésre, magas vérnyomásra, gyomor-bélpanaszokra alkalmazzák, készíthető belőle pl. medvehagyma pesto, levesek.
  • Csalán: reumatikus panaszoknál, köszvénynél, máj- és epehólyagbántalmaknál segít, felhasználható spenót- és csalánfőzelékbe, friss léként, levesekbe, teaként.
  • http://impulsermagazin.com/hu/vadon-termo-zoldsegfelek-az-erintetlen-termeszetbol/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése