kedd, június 12

Őseink leleményessége az esővíz gyűjtésben - ahol megbecsülik az ivóvizet

Az indiai Arany-sivatagban évszázadok óta a lehető legegyszerűbb, de leleményes  módokon: lyukakkal ellátott emelvények segítségével vagy a házak tetejére épített gyűjtőbe és a földbe ásott tározókba gyűjtik össze az esővizet. Megbecsülik  minden cseppjét, hiszen a felszínen nincs víz, a föld alatt pedig csak sós víz található. Az így begyűjtött víz színtiszta ivóvíz.
Az egyes házak tetején begyűjtött esővizet a szobákba vezetik. Ezen kívül van közös víztározó is, amit művészi igényességgel, közös munkával alakítottak ki. A vízgyűjtőt egész évben használják, noha egy része a nyári évszakban leapad. "A régi társadalom szívvel-lélekkel egyesítette a tudományt és a szépséget. Ezek a gyönyörű szobrok mutatják meg nekünk a vízszintet. Amikor esik az eső, a víz feltölti a tározót, ezeket a gyönyörű szobrokat elfedi a víz - ezt ma 'tömegtájékoztatásnak' hívják. A városban mindenki tudta, hogy ha ez a kőelefánt víz alá kerül, akkor lesz víz 7, vagy 9 hónapon át vagy akár egy egész évig. Mikor az esős évszakban a tározó megtelt vízzel, az emberek jöttek és hódoltak ennek a tónak, lerótták tiszteletüket és hálájukat."
A száraz vízgyűjtők segítségével a homokból sajtolják ki a vizet és gyűjtik a tározóba. A vízgyűjtőket és a tározókat meg kell tervezni, megépíteni és karbantartani. Gondoljuk csak el, hogy ezeket a létesítményeket generációk sora tartja fenn évszázadok óta felügyeleti szervek és finanszírozás nélkül. " A felhő ritka vendég errefelé, viszont az itteni nyelvjárásban 40 szavuk van rá."  
A vízgyűjtő terület kezdetét kőoszlopok jelzik, itt nem lehet köpködni és semmi olyan tevékenységet végezni, ami szennyezhetné a vizet. A magasból letekintve felfelé vezető lépcsősort látunk, amely  platóban végződik, majd lefelé vezet a lépcsősor. Ezek sorozata egymás mellett, mögött és fölött impozáns látványt nyújt. Ha esik az eső és a vízszint megemelkedik, akkor néhány lépcsősor a víz alá kerül, ha fogy a víz, újból láthatóvá válik.
Régen a sivatagban élő emberek karjukon tetoválást viseltek. "Az élet középpontja a víz. Ezek szépséges hullámok, ezek a gyönyörű lépcsők, ezek a fák és a virágok, amik illatosítják életünket. Ez a sivatag üzenete."
Itt nézheted meg Anupam Mishra 17:15'-es előadását :
http://www.ted.com/talks/lang/hu/anupam_mishra_the_ancient_ingenuity_of_water_harvesting.html

Anupam Mishra az indiai esővíz gyűjtés szakértője, hazai és nemzetközi fórumokon ismerteti az érdeklődőkkel és a szakértőkkel az ősi esővíz gyűjtési módszereket, amelyek révén még a legzordabb természeti körülmények között élő indiai közösségek is önellátóak tudnak lenni ivóvízből. Leleményesség, alázat, szaktudás, tisztelet és együttműködés az anyafölddel - egyszerű, közvetlen személyiségével Anupam Mishra ezt közvetíti a nyugati világ számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése