kedd, június 12

És a samponok?!


Te is Persillel mosol hajat?








samponok
Azaz mérgező samponok és tusfürdők  a porondon.
Te is Persillel mosol hajat? Micsoda kérdés, ugye? Most gondolod, hülye vagyok, hogy ezt kérdezem. Eredetileg ez nem az én kérdésem, hanem egy professzoré, aki a hallgatóinak szögezte ezt a kérdést. Hagyományos samponjaink összetétele ugyanis nem vagy nem sokban különbözik a mosóportól. Mosóport ugye senkinek sem jutna eszébe a hajára kenni, viszont ugyanezt civilizáltabb, gusztább kivitelben, kicsit más formában megtesszük.
Samponokban, tusfürdőkben megtalálható mérgező, potenciális rákkeltő anyag a Sodium Laureth Sulphate (SLES), vagy Sodium Laury Sulphate (SLS). 99 %-ig biztos vagyok benne, hogy a Te polcodon is ilyen sampon vagy tusfürdő figyel, úgy, ahogy fluoridos fogkrémethasználsz.
Nézzük ezeket az agresszív anyagokat közelebbről:
SODIUM LAURYL SULFATE (SLS) (Nátrium-Lauril-Szulfát)
Ezt az anyagot emulgálószerként és mosószerként (nedvesítőszerként) használják. A tudományos szakemberek körében jól ismert, mint általános bőr irritáns. Japán tanulmányok kimutatták, hogy a sejteken belül károsítja a DNS-t (örökítő anyagot). Az SLS megnöveli más kémiai anyagok elnyelő képességét, mely azt a veszélyt hordozhatja magában, hogy tartósítószereket, illatanyagokat, színezékeket, stb. magába szívja. Az SLS-t összeköttetésbe hozták a hályog keletkezésével és a nitrát (rákkeltő anyagok) felszívódásával.
Habképző hatása miatt majdnem minden kereskedelmi forgalomban lévő samponban, borotvahabban, fogkrémben, habfürdőben, és további kozmetikumokban jelen van. Az iparban erős tisztítószerként használják: a padlótisztítókban, a gépi zsírtalanítókban, az autómosószerekben is előfordul. A Sodium Lauryl Sulfate a leggyakoribb bőrallergénnekszámít.Az agyban a szívben és a májban lerakódva maradandó károsodáshoz vezethet, valamint lelassíthatja a gyógyulás folyamatát. Felnőtteknél szürkehályogot okozhat, gyermekeknél pedig megakadályozhatja a szemük megfelelő fejlődését.
SODIUM LAURETH SULFATE (SLES) (Nátrium-Lauril-Éter-Szulfát)
Az SLS alkoholos formája. Ez egy kicsit kevésbé irritáló hatású, mint az SLS, ám erősebb lehet akiszárító hatása. Mind az SLS mind a SLES potenciálisan rákkeltő formulákat hozhat létre, ha nitrátokkal és dioxinokkal vegyül a samponokban (TEA-val, DEA-val). A Nemzeti Rákkutató Intézet által végzett 1970-ben készült tanulmányok nagy mennyiségű rákkeltő 1,4-dioxane képződést mutattak ki azokban a termékekben, melyek laureth sulfate-ot tartalmaztak. A Sodium Lauryl Sulfat-hoz hasonlóan majdnem minden kereskedelmi forgalomban lévő samponban, borotvahabban, fogkrémben, habfürdőkben és további kozmetikumokban habképzőként van jelen. Már néhány samponos kezelés által is jelentős nitrit mennyiség juthat a vérkeringésbe.Ugyanúgy jelen van a babasamponokban és a habfürdőkben is. Ezen kívül a hölgyek esetében hamis ösztrogén hormonhatást válthat ki. Növelheti a méhrák, mellrák, nyirokmirigyrák kialakulásának veszélyét, és menstruációs panaszokat okozhat.
A Sodium Lauryl Sulfate csípi az ember szemét ha a sampon vagy a habfürdő belemegy. És ez az anyag a gyermek samponokban is megtalálható!
Fenti anyagok (és még van ezeken kívül bőven egyéb oda nem illő anyag, hogy csak a kőolajszármazékokat, parabéneket említsem – pl. ethylparaben, methylparaben, …stb.) teljesen tönkreteszik a bőr természetes védelmét.
Már egy hajmosás alkalmával rengeteg mérgező anyag kerülhet a szervezetbe a fejbőrön keresztül. Ki hinné, hogy sokszor a korpás fejbőr, vagy pl. a hajhullásért pont a sampon a felelős!!!!
Észbontó, hogy sokszor haj- és bőrápolás címén miket nem kenünk magunkra!!!
***

Mit tehetünk?
Felkutathatjuk azokat a termékeket, melyek nem tartalmaznak ilyen szervezetre ártalmas anyagokat. Natúrkozmetikumok, bio kozmetikumok, vagy BDIH ellenőrzött natúrkozmetikumok néven vannak forgalomban. Érdemes minden vásárlás előtt elolvasni az összetevők listáját!
Tusfürdők csak a 70-es években kezdtek divatba jönni, addig mivel mosakodott az ember?Szappannal! Javaslom hát neked is ezt az olcsó és egészségesebb alternatívát a mesterséges illatanyagokkal dúsított guszta csomagolású, ámde káros tusfürdők helyett.

1 megjegyzés:

  1. nem persillel, hanem házilag készíthető tojássamponnal.
    http://antalvali.com/boszorkanykonyha/kenheto/sampon-hazilag/tojassampon-hazilag.html

    VálaszTörlés