szerda, június 13

Paradicsom, avagy piros vegyszergolyók Spanyolországból

Gondoltál-e már arra, amikor télen megveszed a primőr paradicsomot, az honnan, milyen úton jutott el hozzád, és mindenekelőtt hogyan termesztették? Ha elolvasod az alábbi cikket, azt sejtem, hogy ezentúl legalább is igyekszel ennek utánanézni.

A mintegy Budapest nagyságú almeriai agrár nagyüzemben ugyanis vegyszerben tocsognak a növények, lévén a termőterület eredendően nagyon silány, ezért erősen vegyszerezik a talajt és a mesterségesen kialakított termőréteget. Az EU egyébként e miatt már több alkalommal bírságot szabott ki a fóliaövezet termelőire és kötelezettségszegési eljárást is indított a spanyol kormány ellen ez ügyben. A fóliás hajtatás során aztán még újabb vegyszereket használnak a minél nagyobb terméshozam elérése végett és azért, hogy minimalizálják a termesztés élőmunka igényét. A sok vegyszert a talaj nem tudja elvezetni, így a vegyszer maradék  a környező vizeket szennyezi. A termőtalajt amúgy is gyakran cserélni kell, hiszen az eredeti talajréteg eleve silány volt és telítődött vegyszerekkel. Ez a "meddő" föld tovább szennyezi a környezetet. További veszély forrást jelent, hogy a monokultúrás nagyüzemi termesztés igen sérülékeny, könnyen megtámadják a gombás és egyéb fertőzések, amelyek a nagy mértékű vegyszer használat ellenére elpusztíthatják a termés nagy részét.

Mindezeket végig gondolva nem csoda, ha az így termesztett zöldségekben és gyümölcsökben a megengedettnél jóval több az egészségre káros vegyszer maradék. Annak érdekében, hogy az árakat olyan alacsony szinten tartsák, hogy a nyugat-európai áruház láncoknak megérje innen beszerezni a zöldséget és a gyümölcsöt,  a főként Marokkóból és Dél-Amerikából érkező idénymunkások sokszor szinte embertelen körülmények között éhbérért élnek és dolgoznak , de találhatunk itt kelet-európai, román, ukrán és kis számban magyar munkavállalót is.

Az almeriai  agrár nagyüzemben paradicsomot, epret, sárgadinnyét, uborkát, kínai kelt, cukkinit és kaliforniai paprikát termelnek.Ha ilyen primőr árut vásárolsz, feltétlenül nézd meg a származási országot!

http://utajovobe.eu/hirek/elelmezes/608-paradicsom-a-pokolbol--piros-vegyszergolobisok-spanyolorszagbol

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése