kedd, június 12

Nézd meg, hogy milyen fogkrémmel mosol fogat!


Mérgező fogkrémek?








fogkremkicsi
Sajnos nemcsak a táplálkozásunk során találkozhatunkmérgező anyagokkal, hanem egy egész méreg-hadsereg figyel minket a fürdőszobánkban is hagyományos kozmetikumainkban. Ez alól a fogkrémeink sem kivételek. És a gyanútlan ember mit sem sejt, hiszen a fogorvos bácsi is ezt mondta….
Vitatéma a fogkrémekben rejlő fluorid kérdés is, azaz mérgező vagy nem mérgező volta.
Azt talán a legtöbb ember tudja, hogy fogkrémeink natrium-fluoridot tartalmaznak abból az elgondolásból, hogy beépülve fogzománcunkba gátolja a fogszuvasodást. Az ivóvízbe is állítólag ez ok miatt keverik. Fogorvosaink is ezt ajánlják, miért gyanakodnánk mi pont az ellenkezőjére?
Ha valaki kicsit elmélyül a témában, láthatja több írásban is, hogy a fluorid egy mérgező anyag. Fogzománcunkba a fogzománcunkon keresztül nem fog felszívódni. A fogorvosok sem dolgoznak vélhetően maguk ellen. Ha a fluoriddal e módon a fogszuvasodás megelőzhető, akkor ők miből élnének meg?
Tévedés ne essék, természetben megtalálható fluoridra a szervezetnek szüksége van, ez megtalálható az általunk elfogyasztott élelmiszerekben, zöldségekben, gyümölcsökben. Ha túladagoljuk a fluoridot, az fehér elváltozásokat okozhat a fogakon. A természetben előforduló fluort ne keverjük össze a fogkrémekben lévő vegyi borzadványokkal.
Olvastam több cikket, miszerint Belgiumban már betiltották a fluorid tartalmú fogkrémek használatát, és Amerikában megtalálható a fogkrémek címkéjén megtalálható a figyelmeztetés, ha lenyel belőle az illető, keresse fel a helyi toxikológiai intézetet.
Magyarországon azonban még mindig állja a helyét az a nézet, hogy lehetőleg fluoridot tartalmazó fogkrémet vásároljunk. Főleg gyerekeknek!
A gyermek fogkrémeket általában valami jó ízzel ízesítik, létezik almás, málnás változat is – csupa olyan, amit szeret a gyermek, és esetleg le is nyel könnyedén.
Állítólag egy 100 ml-es tubusos fogkrém fluorid tartalma elég lenne egy kisgyermek halálához.
Borzasztó ebbe belegondolni is. Régebben én mit sem tudva használtam ilyen fogkrémeket, ráadásul egyéb “szép összetevőkkel” tarkított (pl. triclosan) változatok is szerepeltek a kedvenc fogkrémek listáján.
Most azonban az információim alapján arra a döntésre jutottam, hogy fluoridmentes fogkrémet használok.
Lehet fluoridmentes fogkrémet kapni?
Nehéz dolgunk van, mert a hagyományos hipermarketek polcain általában a fluoridos fogkrémek sorakoznak.
Utána néztem a fogporoknak is, általában ezek is mentesek a fluoridtól, viszont más káros összetevővel találkoztam, pl. aszpartam. :-(
Interneten azonban néhányra ráleltem néhány fluoridmentes fogkrémre, amiket már kipróbáltam:
Steviával édesített BioDent fogkrém
Sante fogkrém (ellenőrzött BDIH natúrkozmetikum)
Dr. Hauschka fogkrém (ellenőrzött BDIH natúrkozmetikum)
Fitne Sole fogkrém (ellenőrzött BDIH natúrkozmetikum)
Kicsivel drágábbak ugyan, mint a hagyományos fogkrémek, de maga a tudat, hogy nem mérgezem ez által magam, sokat jelent. Hiába méregtelenít az ember és próbálja táplálkozása során kikerülni a mérgeket, ha más úton meg magába szedi azt.
Kiiktatni minden minket érintő méreganyagot nem lehet, de amit tudunk, azt tudatosan kerüljük.
Kíváncsi lennék, Te mit tudsz a témáról. Kérlek, ha van történeted, tapasztalatod, oszd meg olvasóinkkal.


http://www.fittnok.hu/mergezo-fogkremek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése