péntek, június 8

Önfenntartó mesterséges sziget Thaiföldön


Vízi liliomok kicsit másként: energiát termelnek és önfenntartóak

A Winy Maas vezette The Why Factory kutatócsoport szerint – akik a fenntartható dizájn terén váltak ismertté – érdemes kicsit másként összekapcsolni a zöld gondolkodást természeti értékeink védelmével. A thai városba, Phuket-be terveztek kissé elszállt, de mégis átgondolt dizájnnal, egyszerre gyönyörű és önfenntartó mesterséges szigeteket, melyek egy-egy vízi liliomra hasonlítanak.

Tudunk már arról, milyen lenne a víz alatt élni, és találtunk olyan hotelt is, amely az Adriai-tengeren lebeg. A berlini Aedes am Pfefferberg „Víz: Átok vagy áldás” c. kiállítása olyan innovatív ázsiai projekteket mutat be, amelyek nagy víztömegek mellett valósulhatnak meg – itt láthatjuk majd a vízi liliomokat is, amelyek napfényből nyert energiával működnek. A kiállítás és maga a projekt azért is érdekes és időszerű, mert Délkelet-Ázsia és környéke lakosainak 90%-a víz mellett él, mindennapjaikat nagyban befolyásolják az árvizek és a tiszta ivóvíz hiánya.

A vízi liliomok nemcsak energiafelhasználásukat tekintve előremutatóak (olyanok mintha virágoznának, „szirmaik” kinyílnak a nap felé és összegyűjtik az energiát), de turisztikai szempontból is tovább növelhetik a terület ázsióját. Mindegyik kis sziget hajóval közelíthető meg, lépcsőkön juthatunk fel a szirmokra, illetve egy „kilátóra”, ahonnan az úszó város, Phuket és a víz pazar képe tárul elénk.

Kétségtelen, hogy meredek ötletnek tűnik (ne felejtkezzünk el a technikai kialakításról, a hosszú távú működésről és az ökológiai hatásokról sem), de a The Why Factory nem a nagy léptékekben hisz, amellyel a világ lassan egy fenntartható energiaközponttá alakítható át, ügyelve a külcsínyre is. És azt is biztosra vehetjük, hogy a jelenleg még csak koncepció szintjén létező projektről hamarosan részletesebb demót is láthatunk.

Forrás: vizpartifejlesztesek.blog.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése