hétfő, június 11

Önfenntartó ökofalu Tata-Agostyánban


b_200_200_16777215_00___images_elelmezes_p1100567-e1335071466337_aggastyn.jpgA Szekszárdi energia- és áramszünet riadóterv további munkálataihoz anyagot gyűjtve látogattam el Tata-Agostyán melletti természetvédelmi övezetben fekvő külön kialakított és megtervezett Ökofaluba, Czumpf Attilával a terület üzemeltetőjével és házigazdájával. Arra voltam kíváncsi, milyen mintákat tud mások számára is átadni a Magyar Élőfalu Hálózat e tagja, milyen rendszerben, mekkora kapacitással önellátó és környezetbarát, kik lakják, hogyan és mióta élnek ott, milyen tervekkel, esetleg tudatosan készülnek-e olyan eseményekre, amelyek folytán önsegélyezésre szorulnak és hogyan képesek alkalmazkodni, megoldani a jelenlegi és nehezített élethelyzeteket.
A domborzat és a panoráma kirándulásokra, pihenésre is nagyon alkalmas, ad egy kis elszigeteltséget a mai valódinak nevezett hamis élettől. Természetes, festői környezetben gyakorlatilag 4-5 ember tartja a frontot, kb.: 50 állattal (lovak, disznók, baromfik, kecskék, juhok, nyulak, galambok), a szervezett rendezvényeket, oktatásokat, táborokat további erre szakosodott és elérhető szakmai hozzáértőkkel oldják meg. A képet színesíti az erdőt és állatokat kedvelő népes bogár fauna, ami időnként zavaró is lehet, de szükség esetén jól jöhet. Élhető gazdálkodást és életmód-változtatott élettervezést mutatnak be, e természetvédelmi és humánökológiai központban. A környezetében olyan típusú emberek élnek, építkeznek, akik tudatosan tervezik a kiszolgáltatás mentes életéveket.
Nevezhetnénk bemutatótelepnek, turisztikai látványosságnak, öko élménynek is, valójában nem családok gyülekezete egy önfenntartó közösségben, ilyen szempontból inkább egy tanya, viszont a sok épület és minta alapján, inkább oktatóközpontként nevezhető. A tájnak történelmi múltja is van, épül egy kis kápolna is, bejárása belépődíjas, szállási lehetőség is van. Programjuk elismert, kitüntetett, az építmények egy része támogatási pénzekből épült (t).
Mintegy 20 éves környezetvédelmi munka, kapcsolatok és tanulópénz eredménye ez a kellemes park, egy kis rezervátum, ami üzleti szempontból táborozásra, rendezvényekre-csapatépítésre, oktatásra alkalmas - erre berendezett történelemhű, erdei iskolai szobák, külső tantermek, épületek, ismeretterjesztő külső és belső táblák segítenek ebben -, de valójában a minta az, amit csomagként akarnak adni és tervezetten, készülve élni a saját önellátási lehetőségeikkel. Véleményük szerint nincs sok idő addig, hogy nézegessük, mit kellene csinálnunk, mindenkinek meg kell alkotnia, csinálnia, építenie a saját „háttér országát”, ahol független tud maradni az ellátás biztonsága.
b_200_200_16777215_00___images_elelmezes_p11_jobbra-kzpkori-fogad-balra-a-szllsunk.jpgAz „önfenntartó közösség”-re A-tól Z-ig teljes levezényelhető rendszerrel állnak rendelkezésre saját tapasztalataik és további kapcsolataik révén nem csak elméletben, hanem gyakorlatban is, elsősorban mintát kívánnak mutatni, ha kell akár hosszabb távon is helyet adni ennek az élettérnek vagy környékének a használatára. „Saját” víz van - csapadék, patak, felszín alatti vízréteg, víztározók – tisztálkodásra, mosásra, ivóvíz ellátásra, „saját” áram van - patakból lapátos áramfejlesztővel vízimalom, napelemmel, szélkerékkel, aggregátorral oldják meg -, saját fűtés van - kemence, „multi-égetős” kályha -, fűtéshez, vízmelegítéshez energiaforrás van - erdei hulladékfa elegendő mennyiségben rendelkezésre áll, napkollektor, napelem, szélkerék, aggregátor rá tud segíteni a rendszerre, mely kiegészíti a gyertya és mécses világítási biztonságát is.
Ellátás-mixet alkalmaznak, ha netán valamelyik ellátó egység kiesik, egy másikkal képesek legyenek pótolni. A terület elegendő a zöldség, gyümölcs termesztésre, a kaszáló az állattartáshoz, az állatállomány a tej és húsfogyasztásra néhány családnak Gyógyfüvekkel, ötvözve a keleti és a nyugati orvoslással, az egészségügyi ellátás egy része is megoldható. A terület fekvése alkalmas arra, hogy vízgyűjtőkét működjön, de akár jó elvezető is legyen. Az állatokat védett területeken is tarthatóak, az erdősávok a levegő tisztaságát képesek biztosítani. A kis patakok, mivel több is van egymás pótlásai is egyben. A vízfolyás-nyomokból ítélve, nem mindegyiknek volt 2012. április 26-án utánpótlása (megjegyzendő, hogy néhány gyenge esős nap után tettem látogatást, hosszabb csapadékmentes idő után), ami azt feltételezi, hogy a talaj vízelosztó képessége képes megtartani egy általános alacsony szintű vízhozamot és több nyomon elvezetni nagyobb mennyiségű vizet is. A környék 5 km-es körzetben élő lakosai megbíznak egymásban, a terület mellett jelenleg működő katonai bázis növeli a biztonságérzetüket. A veszély az lehet, hogy ahol hiányzik valamilyen biztonság, onnan várható agresszív betelepedési igény az ilyen „idilli” helyekre.
A mai technológiák és a régmúlt kitaposott ösvényei jól ötvöződnek, szerves rendszert alkotnak Agostyán ökofalujában. Ez a tudás nagyon felértékelődik napjainkban. A Szövetség egyik célja, hogy a településeket abban segítse, hogy fel tudjanak készülni a várható változásokra. Ehhez jó segítséget nyújt ez az oktatóközpont is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése