kedd, június 12

Ehető gyomnövények - ezeket is teheted a zöldturmixba!

Ismered a tyúkhúrt és a porcsint? Tudtad, hogy ezeket meg is eheted, akár úgy, szimplán elrágcsálva, de zöldturmixnak elkészítve is? Ha érdekel ez a lehetőség, olvasd el az alábbi cikket:


Ezeket a látszólag haszontalan gyomnövényeket fogyaszthatod zöld turmixként (azaz turmixolhatod gyümölcsökkel), vagy csipkedheted salátákba. Frissen az igazi, de akár meg is száríthatod a téli hónapokra alacsony hőfokon. Mind-mind kiváló lúgosító, klorofillban gazdag élő táplálék.
Kövér porcsin
Figyelem! Nem a virágzó díszporcsinról van szó, hanem a vadon termő fajtáról. Még régebben mi is ahogy tudtuk, irtottuk ezt a “gazt” a kertben. Szívós növény, még a legnagyobb melegben sem akar elhervadni, könnyen visszaered, ha jön egy kis nyári zápor.
Irtás helyett fogyaszd salátába. Igen kellemes íze van, szinte íztelen, de mégis, olyan könnyeden finom. Fogyasztható a szára és a levele is, de én le szoktam szedni a kis pozsgás leveleket a száráról, így családom is fogyasztja. Egész nyáron rendelkezésünkre áll.
Tartalmaz nyálkaanyagokat, ásványi anyagokat, vitaminokat, omega-3 zsírsavakat. Immunerősítő és antioxidáns hatással rendelkezik. Kiemelkedik C és E vitamin, valamint béta-karotin tartalma.
Jótékony hatással van a vér koleszterin szintjére és a vér cukor szintjére. Enyhén vízható hatású.
 ***
Tyúkhúr:
Bizony, nemcsak a pipiknek lehet adni, hogy egészségesebb, szebb, sárgább tojást tojjanak, hanem mi emberek is nyugodtan fogyaszthatjuk.  Vigyázat! Nem összekeverendő a mezei tikszemmel, ami piros vagy kék virágú!! Ugyanis az mérgező. Az ehető tyúkhúr virágának színe fehér.
Enyhén földes ízű, ez miatt nekem nem kimondottan kedvencem, de más zölddel keverve már nem érezni ki annyira. Akkor gyűjtsd lehetőleg, mikor még nem virágzik, vagy már van virágja, ha magosodik, akkor is gyűjtheted, de már kevesebb benne az értékes anyag.
Értékes hatóanyagai: C vitamin, ásványi anyagok, szaponinok (köhögés esetén nyálkaoldó), enyhén kőoldó hatással bír. Tartalmaz továbbá epe- és veseműködésre ható anyagokat.
***

Fontos! Fent említett növényeket olyan helyekről gyűjtsd, ahol nem éri kipufogó gáz, és vegyszer!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése