vasárnap, június 10

Miért kerüljük el a gyorséttermeket?


(NaturaHirek.hu) Nem titok, hogy manapság a legtöbb ember étrendje egyáltalán nem egészséges. A csomagolt élelmiszerek fogyasztása, a mesterségesen ízfokozott termékek és különösen a gyenge minőségű olcsó élelmiszerek a norma manapság. Csoda hogy sokan túlsúlyosak, miközben egy sor betegség áldozatává is esnek? Pedig ez szintén a norma. Ebben a korszakban felnőni vagy épp gyermeket nevelni igen nehéz feladat, főleg azért mert már szinte lehetetlen megmondani mi egészséges és mi egészségtelen. Az élelmiszerek alapjaiban változtak meg évtizedekkel ezelőtt, és így a szülők gyakran nem ismerik fel a súlyos élelmiszer-minőség változásokat. A gyorséttermek az egyik elsődleges okai az élelem minőség drasztikus visszaesésének.

Miért kell minden áron elkerülnie a gyorséttermi ételeket?

Ha még nem tette meg, egy pár órát érdemes arra szánni, hogy megnézze a Super Size Me vagy a Fast Food Nation cimü filmeket. A filmekből teljesen nyilvánvalóvá válik, hogy a gyorséttermi ételek milyen komoly károkat okoznak a szervezetben – még ha nem fogyasztják minden főétkezésre és minden nap azokat, mint ahogy a filmben történt. A gyorséttermi élelmiszer semmi más mint egészségkárosító anyagok keveréke. Ez könnyen érthető is, egy pillanatra belegondolva abba, hogy egy sajtburgert hogyan árulhatnak 250 Ft-ért.
Legutóbb felfedték, hogy ezek az olcsó sajtburgerek, valamint a többi McDonald ‘s-os marha-és csirkehús valójában “rózsaszín selejt”-et, ammónium-hidroxiddal kezelt selejt húst tartalmaz. Ennek a húsnak nemhogy tápértéke nincsen egyáltalán, de még vegyi szennyeződést is tartalmaz. Az ammónium- hidroxid egy mérgező tisztítószer és a mosogató alatt lenne a helye. A becsapós hús valóban zsír-és kötőszövet állomány – hulladék, amely nem alkalmas emberi fogyasztásra. Az ammóniával való kezelést azért választják mert az ilyen hulladék húsban nagy a fertőzés veszélye, tehát szalmonella vagy E. coli kórokozók ellen kezelik azt.
Továbbá, a McDonald’s  McNuggetjai 7 különböző összetevőt tartalmaznak, amelyekből a “hús” készül, közülük sok még al-összetevőket is tartalmaz. Ahelyett, hogy igazi húst szolgálnának fel, az adalékok listája végeláthatatlan. Nátrium-foszfát, sáfrány olaj, búzakeményítő, dextróz, és az autolizált élesztőkivonat – egy különösen veszélyes anyag amely nagyon hasonlít a mérgező nátrium-glutamáthoz mind a lista szereplői. Mintha ez nem lenne még elég, az összetevők közt ott van még a dimetilpolixiloxán, egy szilikon alapanyag, amelyet habzásgátló hatóanyagként használnak pl. emlő implantátumokban.
Természetesen ezen összetevők használata nem korlátozódik csak a McDonald’s étteremláncra. Valójában minden gyorsétterem használja azt. A legrosszabb az egészben? A tulajdonosok tisztában vannak az összetevők pusztító hatásaival, de ez az ami a legkevésbé érdekli őket. Példázza ezt a Taco Bell-féle kísérlet, amely arra irányult, hogy egy olyan drive-thru étrendet hozzanak létre, amelynek fogyasztói gyorséttermi élelmiszer hatására fogynak. Néhány évvel ezelőtt, a Taco Bell bemutatta a “Drive-Thru Diéta” alacsony zsírtartalmú ételeit. De amit nem mondtak el, az az, hogy még abban az esetben is ha az élelmiszer 9 gramm zsírt tartalmaz, a számos vegyi összetevő elengedhetetlenül hozzájárul a a teljes egészségbeni visszaeséshez.
Míg a gyorséttermi élelmiszer-fogyasztásnak sok oka van, az egyik ilyen fő ok a pszichológiai reklámozás használata. Az egyik leghatékonyabb eszközük a mind a tudatra és tudatalattira irányuló reklám, amely nagy szerepet játszik abban, hogy milyen élelmiszereket fogyasztunk. A gyermekek a legbefolyásolhatóbbak. Rájuk nagymértékben hatnak amit látnak, hallanak, és tapasztalnak ( példának okáért bohóc van a McDonald’s  bejáratánál, játékot is kapnak ha menüt vesznek a szülők és lehet ott játszótér is klassz kis csúszdával). Egy tanulmány 2011-ben kimutatta, hogy a gyerekek 71 százaléka sültkrumpkit választ almaszeletek helyett. A szám 55 százalékra csökkent, ha a szülők arra ösztönözték a gyerekeket, hogy az almaszeleteket válasszák. Adjuk még az egész történethez hozzá, hogy gyakorlatilag minden gyorséttermi étel génkezelt alapanyagokból származik, amely már magában is komoly egészségbeli és környezeti problémákat okoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése