kedd, június 12

Kozmetikumokról őszintén

A mi csoportunk már túl van a kencekészítésen, bár szívesen repetáznánk. "Kencézésünk" eredményességét bizonyítják Katának a blogban szereplő korábbi bejegyzései /receptek/. Ha még nem szántad el magad sk. kencekészítésre, olvasd el az alábbi cikket, és ha kedvet kaptál, lesznek még további receptek is!


Kozmetikumokról őszintén




facecream1kicsi
Csodálatos exkluzív, luxus csomagolás, friss, üde női arc, vízcseppekben úszó szuperfriss gyümölcsök, gyógynövények. – Ez arcápoló kozmetikumaink csomagolása.
Puha, bársonyos, hamvas arcbőrt ígérnek, használatukkal végre megszabadulhatunk a ráncoktól, szarkalábaktól, 50 évesen is úgy nézhetünk ki, mintha csak 30 évesek lennénk.
Hatalmas reklámhadjárat a tévékben, plakátokon, újságokban, rádióból – és mind elhisszük, hogy ez valóban így is van.
Nézzük, mit kapunk a pénzünkért:
- A kozmetikai ipar általában a termékek árának kb. felét költi reklámra, reklámhadjáratokra. Elképzelhető, hogy akkor mennyit is érhet.
Egy 7000 Ft-os termék ára akár alakulhat a következőképpen is:
2000 Ft (reklám)
600 Ft (tégely + csomagolás)
200 Ft (hatóanyag)
A fenti példa csak illusztrálásra szolgál, de látható, hogy mit fizetünk meg a pénzünkért.
Mi az igazság az összetevőkkel, a tartalommal kapcsolatban? Leleplező hírek címszavakban:
- Ha elkezded olvasni az összetevők listáját, mi az első szó, ami a szemedbe szökken? Aqua, azaz nem más, mint víz. Mivel az összetevők listáján az összetevő anyagoknak csökkenő sorrendben kell állniuk, ez azt jelenti, hogy vízből van belőle a legtöbb. A bőrt vízzel hidratálni? Balgaságnak tűnik, ha belegondolsz – ha fürdesz, azzal bőröd hidratálttá válik? A víz azért kell, mert olcsó. Víz és csomagolás – megéri a több ezer/több tízezer forintot? Pláne, ha még látjuk is, hogy mi minden más van benne, amire egyáltalán nincs is szükségünk.
- Nézzük a hatóanyagokat: avocadó, aloe vera, mandulaolaj, szőlőmagolaj, stb. – az összetevők listájának a végén kullognak ezek a szavak, vagyis pont ezekből van bennük a legkevesebb, éppen csak annyi, hogy ráírhassák a dobozra, csodaszép képet rakhassanak a csomagolásra, hogy igen, ez is van benne…
- Mi található még bennük? Minerail oil – magyarra fordítva ásványi olaj – gondolunk itt valami vitaminos olajra, melynek magas az ásványi anyag tartalma, holott mi ez? Egyszerű kőolajhulladék. A kőolaj a krémekbe kerülve vékony filmréteget képez a bőrön, megakadályozva annak a szabad lélegzését. A bőr így oxigéntől elzárva tengődik, mi lesz a következménye? Pattanások, kiütések, bőrpír … – amire a kozmetikai ipar már azonnal kínálja is a megfelelő másik terméket.
- Kollagén – Miből van? Állati vágóhídi hulladékból.
A szépségápolási termékek ezeken kívül még tartalmazhatnak egyéb emberidegen, káros összetevőket is, melyről fogalmunk sincsen sajnos.  Szintetikus összetevőkkel bombáznak minket, mert ez az olcsó, és egy kis szépítéssel, emulgeálószerekkel és állományjavítókkal, mesterséges színezékekkel és mesterséges illatanyagokkal el lehet adni jó borsos áron.
Így összességében elmondhatjuk, hogy bolti kozmetikai termékeinkért borsosan megfizetünk, egyrészt magas áruk miatt, másrészt az egészségünkre gyakorolt káros hatása miatt.
Van egy olyan mondás, hogy mivel bőrünkön keresztül több káros anyag szívódik fel, mint tápcsatornánkon keresztül, ezért biztonságosabb lenne a krémjeinket megenni, mint magunkra kenni.
Mindez miért is van így?
A kozmetikai ipar nagy business, akárcsak a gyógyszeripar. Ha mindenkinek tökéletes lenne a bőre egy tégely krémtől, akkor az egész iparág csődbe menne. Nem érdekük, hogy végleg megoldódjanak a bőrproblémáink, hiszen akkor nem lenne, akinek eladnák a “csodaszert”, a megoldást.
Mit tehetünk?
Megkereshetjük azokat a készítményeket, melyek mentesek a káros anyagoktól, és használhatjuk azokat. Van ilyen, natúrkozmetikum néven, vagy ellenőrzött natúrkozmetikum (BDIH) néven hozzák forgalomba őket. Ezek általában nem tartalmaznak káros, rákkeltő összetevőket, sem mesterséges illatanyagokat és kőolaj (parabén) származékokat.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése