szombat, május 19

A magyar vidék sikertörténetei 1.rész – Íme, a márokföldi példa


Lehet a globalizáció ellen helyben védekezni!  A kistelepülések, helyi közösségek megerősítésével, teljes szuverenitásuknak a megszervezésével el lehet érni helyben a fenntarthatóságot. Semmi más nem kell hozzá, csak kreatív gondolkodásmód, no meg tetterő és pénz!
Példa erre a magyar-szlovén határ közelében lévő, alig 40 fős népességű Márokföld, ahol ma már falugondnok fogja össze a közösségi munkákat, amolyan mindenes. A falunak most már van szállodája,  a turisták odacsalogatására építettek egy kalandparkot, helyi termékeket árusító boltot terveznek, de még egyéb ötletek is várnak megvalósításra. Az eddigi fejlesztések révén munkahelyeket teremtettek, így most már önerőből is jut fejlesztésre,  a szomszédos kistelepüléssel, Nemesnéppel pedig közösen kívánnak korszerű infokommunikációs rendszert létrehozni és a szennyvízhálózat megújításán is gondolkodnak. 



Az ország másik részében található Mátraderecske is  a helyi kezdeményezések útján történő fellendülés jó példájaként említhető. A kedvező természeti adottságokat kihasználva - itt található a mofettának nevezett gyógyforrás -,  fürdőt építenek, korszerűsítenek. Pályázati pénzek segítségével az önkormányzat infrastruktúrát fejleszt, de még komposztálásra, újrahasznosításra is nyertek pénzösszegeket. És mindenekelőtt: ahogyan Márokföld esetében is, itt is igaz, hogy a lakosság összefog, és közös erővel jutnak előre. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése