szerda, május 2

Poroszló - Európa legnagyobb édesvízi akváriuma

VISSZA
Európa legnagyobb édesvízi akváriuma nálunk van! (Képekkel)
Szerkesztő: anettzup
2012.04.30. Hétfő, 20:53 | 21 órája frissítve

Európa legnagyobb, mintegy egymillió literes édesvízi akváriumrendszere is helyet kapott a Tisza-tavi Ökocentrumban a Heves megyei Poroszlón.

2,2 milliárd forintos beruházás keretében, az Új Széchenyi Terv támogatásával elkészült Ökocentrum a 127 négyzetkilométeres Tisza-tó, a Tisza-völgye és Magyarország őshonos vízi élővilágát mutatja be. 
    
A Tisza-tavi Ökocentrum épülete Poroszlón.
Az akváriumon kívül kiállítótermek, 3D-s mozi és kilátó is helyet kapott a 2.600 négyzetméter hasznos alapterületű épületben, amely egy 7 hektáros tóparti kert közepén épült fel.
    
Mint azt Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár az avató ünnepségen elmondta: az Ökocentrum megépítésével olyan beruházás valósult meg, amely hosszú távon fogja segíteni a térség és az ország fejlődését.Ehhez egy több mint egy évtizedes folyamat vezetett el, hiszen az akkori kormányzat 2001-ben döntött a fejlesztés előkészítéséről; ezért, és az azóta eltelt időben született döntésekért köszönet illet minden döntéshozót, aki hozzájárult a projekt sikeréhez - fogalmazott.

Egymillió liternyi édesvízi élővilág 


A létesítmény Európa legnagyobb, mintegy 1 millió literes édesvízi akváriumrendszerével új formában mutatja be a Tisza-tó természeti kincseit.
Látogatók Európa legnagyobb, egymillió literes édesvízi akváriumrendszerében.

Kitárult a természet élménytára, a hétvégén megnyitotta kapuit Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum. Már az első napokban óriási volt az érdeklődés Európa legnagyobb édesvízi akváriumánál, a Tisza-tó mellett. Az üvegmedencében vizák, harcsák, csukák, pontyok és más, a Tiszában őshonos halak úszkálnak.

Van olyan medence, amelyet üveggel kerítettek el egy nagyobb akváriumban. Itt olyan kicsi halak élnek, amelyeket egyébként szinte észre sem lehetne venni.


Az üvegalagutat úgy építették meg, hogy a látogató úgy érezze, ő is ott van a vízben a halak között. Négy szinten mutatja be a Tisza- völgy élővilágát, ebből kettő szint a föld alatt található.

Viza (Huso huso) úszik a poroszlói Ökocentrum akváriumában.

A mínusz első, illetve a mínusz második szinten találhatók az akváriumok, amiben a Tisza-völgy élővilágát lehet megtekinteni, itt a patakparti kis halaktól kezdve az őshonos tiszai vizákhoz vezet az utunk. A kivitelezés során ügyeltek a biztonságra is. Ha véletlenül kipattannának a medence falai, a vízszint legfeljebb térdig emelkedhet.


 A Tisza-tó Kelet-Magyarország Balatonja 

    
Varga Mihály szerint Magyarország megújulásához szükség van az ilyen és ehhez hasonló beruházásokra, hiszen az Ökocentrum nem csupán a turizmusfejlesztés és a munkahelyteremtés szempontjából fontos, de lényeges az országimázs javítása érdekében is. Annál is inkább, mert a Tisza-tó a Balaton után Magyarország második leglátogatottabb édesvízi turistaközpontjává vált az elmúlt időszakban - mondta az államtitkár.

Interaktív kiállítás az Ökocentrumban.

Az Ökocentrum megálmodói is remélik, hogy hamarosan a keleti országrész Balatonjává válhat a Tisza-tó környéke. A komplexumban két interaktív kiállítás is helyett kapott "Makrovilág földinfó" és "Éjszakai erdő" címmel.

Szerző: Pozitív NapForrás: MTI / Fotók: MTI 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése