szerda, május 9

Ne használjunk növényvédőszereket!




Már sok országban bebizonyosodott, hogy ha csökkentjük a növényvédőszer használatát, egyértelműen csökken a víz- és talajszennyezés is, valamint egészségesebb, jobb minőségű élelmiszereket termelhetünk. A költségek csökkentéséről nem is beszélve.

A peszticidek, más néven növényvédőszerek olyan anyagok, melyek alkalmazásának célja a növények, termények védelme a kártevő élőlényekkel szemben. Ezen élőlényekre úgy hat, hogy fajtától függően távol tartja, terméketlenné teszi vagy elpusztítja őket.

A növényvédőszerek használata nagy odafigyelést és szakértelmet igényel, mivel az összes peszticid méreg. A környezet szempontjából rendkívül károsak lehetnek, ugyanis még forgalomban vannak olyan szerek, amelyek lassan és nehezen bomlanak le. Igen veszélyesek, mert bekerülhetnek az élelmiszerláncba, az ökorendszerbe, a talajba és a vizekbe, ahol fel is halmozódhatnak, és komoly pusztítást okozhatnak. Szerencsére ma már az ilyen vegyszereket a hatóságok fokozatosan kivonják a forgalomból.

Számos peszticid rákkeltő hatású, biológiailag felhalmozódó, termékenységet befolyásoló, magzatkárosító, idegrendszert károsító, immunkárosító, csak hogy néhány hatást említsek. Magyarországon közel 400 növényvédőszer hatóanyag van engedélyezve, melyek nagy része szennyezi a környezetet, károsítja az emberek egészségét.

Lehetőség szerint ki kellene váltani az összeset és elfelejteni. Természetesen nem azonnal, hanem fokozatosan. Megoldásként biotermesztésre kell átállni, számos biopeszticid került már forgalomba. A monokultúrákat meg kell szüntetni, újra rá kell állni a vetésforgó alkalmazására, mert szép lassan kimerítjük termőföldjeinket. Ha pedig egy termőföld kimerül, nem lehet helyre állítani egykönnyen, vagy nem is lehet.

További lehetőség lenne a komposztált hulladékkal trágyázás. Nemcsak üvegek, flakonok és papír hulladék szelektív gyűjtőket kellene kihelyezni, hanem komposztálható hulladékra valókat is, és gyakrabban elszállítani.

A növényvédőszer problémáján jól látszik az emberiség tipikus jellemvonása, hogy ha egyszer bevált valami, nagyon nehezen állunk át valami másra, még akkor is, ha tudjuk, hogy saját magunkat, de környezetünket is veszélyeztetjük vele. Ezért kellene jobban meggondolni, mielőtt kitalálunk valami újdonságot, hogy hosszú távon mi lesz használatának következménye.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése