szerda, május 9

Megfontolandó tények az étolajrólA húsok zsírban, olajban sütésekor a túlzott pörzsanyagképződés (odaégetés) során, főleg ha a zsiradékot újra felhasználják, felhalmozódhatnak a rákkeltő anyagok. A túlhasznált olaj ennek következtében már a biodízel üzemek számára is rossz alapanyag, nem tudják felhasználni. Az emberek viszont elfogyasztják sültkrumpliba itatva!

Egy biodízel-termelő cég szakembere (Dennis Meizys Maryland Green Power Co.), aki érdekelt a használt sütőolaj begyűjtésében alábbi tapasztalatait megírta egy természetgyógyásznak. Az orvos közzétette heti hírlevelében az írottakat, mint elrettentő információt:"Mivel a cégem azzal foglalkozik, hogy a használt növényi olajból biodízel előállítását kutatja, megkerestem olyan vállalkozásokat, amelyekről feltételeztem, hogy nagy mennyiségben termelnek hulladék-olajat.

Első ötletem a sültkrumpli és a fánk volt. És bár Önök most arra gondolnak, hogy a McDonald's lehet a legnagyobb olajfelhasználó, valójában a sültkrumpli (potato chip) és a fánk (donut) gyártók azok. Felvásárlási ajánlatomra az egyik vállalkozó azt válaszolta, hogy alig van hulladék olajuk a gyártási folyamat végén.

Százezer liter számra vásárolnak étolajat, és alig ezer liter marad a végén.

Mi ennek a magyarázata?

A gyártók addig használják újra meg újra az olajat, amíg az élelmiszer az egészet fel nem szívja a gyártás során. Csakhogy a sütőolaj újrafelhasználásával koncentrálódnak benne a szabad zsírsavak. Erre a felvetésemre a gyártó megjegyezte, hogy kémiai eljárással kezelik az olajat, és úgy küldik vissza újrafelhasználásra.

És ha látnák a fánk után visszamaradó hulladék olajat... Ajánlatot tettem egy fánküzemnek a hulladék olaj elszállítására. A főnökség lelkesen fogadta, és azt mondta: 6 havonta elvihetek egy 200 literes hordóval.

Gondolják, hogy ilyen kevés olajat használnak? Ilyen kevés marad...

Egyébként, az ártalmatlanító cégnek 200 dollárt kell fizetni havonta az elszállításért, míg én ingyen elvittem volna...

Egy bezárt fánküzlet arra kért, ürítsem ki a hulladék-olajos hordójukat, mert már szivárog belőle az olaj, és környezeti kárt okoz. Megpróbáltam kiszivattyúzni a hordóból az olajat, de eltömítette a szivattyút... Ez az olaj még üzemanyagnak sem volt alkalmas, a tisztítása túl sokba került volna."

"Hova kerül a semmire sem alkalmas sütőolaj? A gyomrunkba."

Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése