kedd, május 8

Ivóvizet varázsol a levegőből az új szélturbina

Írta: zöld8 2012. május 01. kedd, 07:00
Eole Water - Ivóvizet varázsol a levegőből az új szélturbinaElektromos áram helyett iható minőségű tiszta csapvizet állít elő cseppfolyósítással az az újfajta szélturbina, amit már tesztelnek az Egyesült Arab Emirátusok fővárosában, Abu-Dzabiban.
A francia Eole Water szélturbinája napi 800-1200 liter ivóvizet képes a sivatagi szélből sűrítéssel cseppfolyósítani. A szélkerék orránál beérkező levegőt a gép először fölhevíti, majd lehűti, és az így kicsapódott párát többszörös szűrés után a turbinaház alatt kialakított tartályba gyűjti.
Már óránként 25 kilométeres (7 méter/másodperc) sebességű szél is elegendő ahhoz, hogy előállítsa azt a 30 kilowattot, amellyel a berendezés fertőtleníti is a vizet. Utána elég megnyitni a turbinatorony alján lévő csapot, és máris fogyasztható a tiszta víz.

A prototípus szélturbinát 2011 októberében állították fel az Egyesült Arab Emirátusok fővárosa, Abu-Dzabi ipari negyedében. A huszonnégy méter magas, vízgyűjtő szélerőmű lapátjai tizenhárom méteres körben forognak.
Az elmúlt hónapokban a legkisebb megtermelt mennyiség napi 500 liter édesvíz volt. A száraz sivatagi szél 15-25 százalékos páratartalommal bír, de egy nagyobb méretű turbina akár napi 1600 liter édesvizet is kinyerhet belőle, ami óriási jelentőségű a vízhiánnyal küszködő Közel-Keleten és másutt is: jelenleg világszerte 1,1 milliárd ember szenved szükséget ivóvízben.
forrás: Origo, kép: imaggeo.net

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése