Vastagodó ázsiai gleccserek dacolnak a klímaváltozással
A Karakoram-hegylánc néhány gleccsere évről évre nagyobb lesz, szembemenve a jégolvadás szerte a világon az általános trendjével. A tudósok sem tudják pontosan, miért.
Ellentétben például a Kashmir területén fellelhető gleccserekkel, a Karakoram-hegyláncban, a Himalájához közel található gleccserek tömege nő. Az információra akkor tett szert a Grenoble-i Egyetem és a Francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont tagjaiból álló csoport, amikor 3D-s domborzati modelleket készítettek. Ehhez 1999. és 2008 közötti műholdas képeket használtak fel, majd az eredményeket összehasonlítva jutottak a megdöbbentő eredményre.
A gleccserek a Karakoram-hegység felszínének közel 20.000 négyzetkilométerét teszik ki. Ez a Föld jégkészletének (az Antarktiszt és Grönlandot nem számítva) közel három százaléka. Az adatok szerint a Karakoram gleccserei minden évben 11 centiméterrel lesznek magasabbak. A jelenség oka egy különleges regionális klíma lehet. A feltevés a megnövekedett téli csapadékon alapul, amit meteorológiai mérések mutattak ki, de a kutatók hangsúlyozták, hogy egyelőre csak találgatnak.
A közelben élő több mint egymilliárd ember számára azonban, akik profitálnak a termelődő vízmennyiségből, az okoknál fontosabb a növekedés ténye.
Forrás: Enviro News