hétfő, április 16

Természetes szódabikarbóna

Természetes szódabikarbóna

Miért másabb ez a szódabikarbóna?
- mert természetes körülmények között kialakult ásványi anyagból atronaércből állítják elő. A kereskedelmi forgalomban lévő fehér kristályos port (NaHCO3), a szódabikarbónát kétféle módon állítják elő:
  • kémiai úton, ún. Solvay-eljárással
  • természetes úton, tronaérc bányászatával
TronaércBaking Soda - amerikai szódabikarbóna
A Solvay- eljárás lényege: ammóniával kezelik a nátriumkloridot, és a nyers szódabikarbóna kicsapódik. Széles körben használják ezt az eljárást, de a vegyszerek, amiket használnak az eljárásban, szennyező anyagokat termel.
Sokkal természetesebb megoldás tronaércből szódát finomítania.
A tronaérc egy kemény, kristályos anyag, kora 50 millióra becsült. A trona ércek legnagyobb letétjeit találják több Nyugat-U.S. államban, különösen nagyot Wyomingban. A Wyomingi Green folyó egykor nagy kiterjedésű tó volt, ami az idők során elpárolgott, több réteg homokkő és pala között hagyta a tiszta trona mintegy 200 milliárd tonnás letétjét. A letét olyan nagy, hogy több ezer éven keresztül képes nyers szódával és szódabikarbónával ellátni az egész világ szükségletét. De találtak hasonló nátriumkarbonát-letéteket Utahban, Californiában, Egyiptomban a Nilus folyó völgyében, Kenyában és Namíbiában levő ősi tavi ágyakban is.
Az igény a termék iránt még mindig jelentős: kereskedelmi pékek, különösen aprósüteménygyártók, ennek a terméknek a jelentős felhasználói közül az egyik. A szódabikarbóna legfontosabb sajátosságai közül az egyik az, mikor melegedik, széndioxid-gázt bocsát ki, és megemeli a sütemények térfogatát. De nagymennyiségű szódabikarbónát használnak a gyógyszerészeti, az egészségügyi iparágak, valamint a textil-, cserző-, papír-, kerámia-, és üvegiparban.
Baking Soda - amerikai szódabikarbóna 1846-ban Austin Church, egy Connecticuti orvos, és John Dwight, egy Massachusettsből való farmer, megalapítottak egy gyárat New Yorkban, hogy szódabikarbónát gyártsanak. Dr Church fia, Johnnak volt egy malma, amit Vulcan Spice Millsnek hívtak. Vulcan, a kovácsműhely és tűz római istene, egy kar és egy kalapács a jelképei. Az új szódabikarbóna-vállalat a sajátjaként átvették ezeket. Ma az Arm & Hammer márkájú szódabikarbóna a világszerte legszélesebb körben ismert védjegy között van. (http://www.armhammer.com/ )
Baking Soda már több mint 155 éven keresztül megbízható, tiszta, természetes, vegyszermentes megoldást kínál a háztartásokban.
  • Egy igazi univerzális tisztítószer ("intelligens" összetevők nélkül) : mindenféle háztartási eszköz tisztítására, súrolására: makacs szennyeződések eltávolíthatóak csempéről, edényekről (üveg, zománcozott, kerámia, rozsdamentes acél), tűzhelyről, WC csészéből, bútorokról (márványról is), mosogatóról, csaptelepekről. Króm, ezüst felületeket ragyogóvá varázsolja.
  • Ruhatisztításra: tegyünk mosáskor 2-3 evőkanál szódabikarbonát a mosógépbe, elősegíti a kemény foltok fellazítását a ruhaszövetekből.
  • Szagtalanításra: tegyünk egy nyitott dobozkába szódabikarbónát hűtőszekrénybe, cipőbe szórjuk bele, macskaalomba is szórhatunk
  • Testápolásra:
    Puhává teszi az arcbőrt, a kezet a szódabikarbónás víz. Készítsünk pasztát vízzel (lehetőleg desztillált vízből), és kenjük fel az arcra, nyakra, dekoltázsra, a szem környékét és a szájat hagyjuk ki. 3-5 perc után mossuk le, és észrevehetően puhábbnak látjuk arcunkat. Nagyon egyszerű folyékony szappant készíthetünk:kb 1 dl vizbe tegyünk 1 evőkanál szódabikarbónát, valamit 2-3 csepp teafaolajat. A teafaolaj természetes fertőtlenítő, míg szódabikarbóna puhítja a bőrt. Ugyanígy a mosogató vízbe is tegyünk szódabikarbónát! Az edények zsírtalanítása és tisztítása mellett óvjuk kezeinket is.
    Izzadásgátlásra: két-három liter vízben oldjunk fel 2-3 evőkanál szódabikarbónát és ebben mossunk lábat. Ugyanilyen keverékkel mossuk le izzadásra hajlamos hajlatainkat. Korpás fejbőrre: vizes fejbőrre dörzsöljünk 2-3 evőkanál szódabikarbónát hajmosás előtt Fogfehérítés: vagy keverjük el természetes alapú fogkrémünkbe, vagy készítsünk pasztát: 1 evőkanál szódabikarbónát keverjünk el némi vizzel, 1-2 csepp borsmentaolajjal. Ne hasznájuk viszont 2-3 alkalomnál többet egy hónapban! Használhatjuk ugyanezt nagyobb vízmennyiséggel toroköblögetésre: frissíti a leheletet és gyógyítja az aknékat is.
    - Kisebb égési sérüléseket (például a leégést), vagyrovarcsípéseket -méh, darázs pók, hangya- is kezelhetünk szódabikarbónás vízzel, hűsíti a bőrt csökkenti a viszketést. De távol tarhatjuk a rovarokat is a házunkban, szódabikarbónát szórunk vándorlási útvonalaikra.
  • A test savtalanítására:
Legújabb kitatások kimutatták, hogy a rákos betegek szervezete el van savasodva. A rák akkor tud kialakulni, ha az immunrendszer nem működik jól. Ennek oka lehet a stressz, lelki problémák, a szervezet mérgezése, rossz étrend.
Dr Tullio Simoncini olasz onkológus szerint gombafertőzés okozza a rákot, és az eddigiektől teljesen eltérő terápiát ajánl: szódabikarbónás oldatot alkalmaz közvetlenül a tumoron, illetve belsőleg kúraszerűen.
1 hétig 2 kávéskanál szódabikarbóna egy pohár vízben feloldva, utána 2 hétig 1 kávéskanál szódabikarbóna egy pohár vízben feloldva. Párhuzamosan napi 5%-os szódabikarbóna fürdés és napi 3-6-szor 5%-os NaHCO3 beöntések.
A szódabikarbóna nem csak a savasodást szünteti meg, de a gombákat is megöli.
A test savtalanítására=lúgosítására alkalmazható kúra:
21 napon keresztül étkezés előtt ( reggel, délben, este) 1 dl vízben(lehetőleg desztillált), Oldjunk fel csipetnyi szódabikarbónát. Kiegészíthetjük forró forró szódabikarbónás lábáztatással, illetve teljes testlemosással.
Az amerikai szódabikarbónával kapcsolatban érdeklődjön a Mazdaznan Munkaközösségnél: www.desztillaltviz.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése