hétfő, április 16

Környezetbarát tisztálkodás

Környezetbarát tisztálkodás

Az egyes tisztító/tisztálkodó szerek kiválasztásánál arra is figyeljünk, hogy a gyártók milyen módszereket alkalmaznak termékekeik tesztelésénél. Állatkísérlet-, erőszakmentes (ahimsa) termékeket vegyünk!
Megdöbbentő részleteket ezen az oldalon találhatunk:zoldmagazin.com/belso/allatkiserletek.html
A lehető legegyszerűbb tisztálkodószerünk a szappan. Kiválasztásuknál keressük a tiszta növényi alapú szappanokat, mert ezek nem szárítják a bőrt, s nem tömítik el a pórusokat.
TULASI szappan biobolt Zsámbék
Folyékony szappant készíthetünk bóraxos vízből. A bőrt a bórax lággyá, simává teszi, alaposan eltávolít róla minden piszkot és zsírosságot. Bőrkeményedések is eltűnnek, ha bóraxszal dörzsöljük be, és gyakori bóraxos lábvizet veszünk.
Aki nyáron nagyon izzad, az izzadási helyeket mossa meg gyenge bóraxoldattal. A szódabikarbónát is fel lehet használni izzadásgátlónak. Fürdés után kis szódabikarbónával "púderozzuk be" hónaljunkat. Újabb kutatások eredménye szerint az izzadásgátlókban használt alumíniumvegyületek növelhetik a tüdőrák, mellrák és az Alzheimer-kór kockázatát.
Testradírozásra : 2 dl kefír + 1 evőkanál tengeri só A só segít ledörzsölni a hámsejteket, a kefírben található savó pedig leoldja őket.
TULASI tusfűrdőKiváló arctonikot készíthetünk zöldteából. Tisztítja, és megnyugtatja a bőrt, s nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns anyagokat is, így regenerál és lassítja az öregedési folyamatokat.
A rózsasziromból is készíthetünk arclemosót és tisztítót. Közepes befőttesüvegben 1 rész rózsaszírmot forrázzuk le 2 rész vízzel, s hagyjuk állni 2 napig. Majd szűrjük zárható üvegbe. 1-2 hétig tartható el hűvös helyen. Télen használjunk 100 %-os rózsaolajat, melyet a sziromból lepárlással nyernek. A rózsavíz puhítja a bőrt, s alkalmas a szem környékének lemosására is.
Érdekes növény a szappanfű is, mely réteken, erdők szélén egész nyáron virágzik. Szaponin tartalma révén vízzel összerázva szappanhoz hasonlóan habzik. Innen ered a neve, szokták lábmosófűnek is hívni. A szappanfüvessampon kiválóan tisztítja a hajat, s nem szárítja azt. Forrázzunk le fél liter vizzel 2 evőkanál (szárított) szappnafűlevelet + 2 evőkanál (szárított) kamillavirágot. Hagyjuk állni fél órát, s töltsük üvegbe. Hajmosáskor dörzsöljük el nedves hajunkon, s hagyjuk néhány percig rajta, majd öblítsük le.
Hajöblítőként használjunk zsályás, vagy rozmaringos (vagy mindkettőből) főzetet.
Vannak növények, melyek igen sokrétűen felhasználhatóak, ilyen például azsálya. Kertünk szép dísze, enyhe teleken végig rajtamaradnak ezüstös-zöld levelei. Könnyen szárítható: csak összekötözünk egy kisebb csokrot szárral együtt, s száraz, napfénymentes helyen (pl. kamra) lefelé lógatva megszárítjuk. Fűszernövényként húsok, pörköltek kíváló ízesítője, míg gyógynövényként számos alkalmazása ismert. Belsőleg teája hurutoldó, külsőleg hajöblítésre, vagy szájöblítőként frissíti a leheletet. Azaz ha teát főzünk belőle vigyünk a fürdőszobába is a főzetéből !
rozmaringot is alkalmazzuk bátran. Cserépben átteleltethető a konyhában, így mindig szedhetjük frissen. A rozmaringos hajöblítő erősíti a hajat, megelőzi a hajhullást és korpásodást, s finom friss illatot ad a hajnak.
Ha nincs kertünk, vagy helyünk a cserepesnövény tartásához, használjunk 100 %-os növényi párlatokat, illóolajokat.
Fogunkat is tudjuk természetes alapanyagokból készült fogporokkal, fogkrémekkel ápolni.
Házi fogpor készítése: 2 evőkanál szódabikarbóna + fél teáskanál tengeri só + csipet gyömbérpor + 2 csepp borsmentaolaj. Erősíti az ínyt, fertőtlenítő hatású, jól eltávolítja a lepedéket, megelőzhető a fogkőképződés is.
Gyógyszertárakban kaphatóak ásványi alapú fogporok.
Az Ahimsa Kozmetikai Kft. Ayurvédikus fogkrémében fekete mustármag és tengeri só száll harcba fogaink tisztaságáért, eredményesen.
TULASI testápoló biotippek Zsámbék

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése