szerda, április 18

Fenntartható városok

Fenntartható városok

Írta: zöld8 2012. április 09. hétfő, 08:00
Fenntartható városokAz EU lakosságának több mint nyolcvan százaléka városban él, ami az erőforrások hatékonyabb kihasználása és a kényelmesebb élet miatt nagy vonzerőt jelent, de ezek mellett sajátos problémákhoz is vezet.
Ezek között említhető a túlzsúfoltság, a zöld, természetes környezet hiánya, koncentrált szennyezés, szmog, közlekedési dugók stb. Ezen problémák miatt költöznek ki sokan az agglomerációba, de az ingázó életforma rövid idő alatt a városi életre jellemző problémákat alakított ki a vidéki településeken is, miközben a környező nagyváros helyzetén sem segített - írja a Portfolio.hu.
Ezen folyamatok hatására fogant meg az úttörő városatyák fejében az a gondolat, hogy meg kell próbálni valahogy változtatni a városok megszokott működési rendjén, és mérsékelni kell a városias léttel kapcsolatos negatív hatásokat.
A világ több nagyvárosában találhatók már a környezettudatosságot szem előtt tartó és az élhetőség javítását célzó, példaértékű fejlesztések, számos szervezet állít össze toplistákat a világ legfenntarthatóbb, legzöldebb városairól, de a helyi adottságokból adódó különbség miatt ezen összeállítások aligha alkalmasak az egyes városvezetések erőfeszítéseit rangsorolni, arra már sokkal inkább, hogy a jó példákat megosszák a világgal. Az Európai Unió versenyt is hirdet a Közösség városai számára a "Zöld főváros" címért, amelyet elsőként a svéd főváros, Stockholm nyert el 2010-ben.
Freiburg - Németország
Az német támogatáspolitikát nemcsak cégek, hanem önkormányzatok is kiaknázták, ez utóbbira egyik legjobb példa a magára tudatosan is "zöld városként" tekintő, illetve ezt az imázst építő Freiburg városa. A városvezetés már 1966-ban klímavédelmi vállalásokat tett, amely célkitűzéseket el is érte. Jelentősen csökkentették az áramellátásban az atomerőművek súlyát, a helyi energiaszolgáltató tiszta áramot kínál, a város áramellátásának felét korszerű kapcsolt erőművekben termelik meg.
Heliotrop, Freiburg
A város a német napenergia-ipar központja, számos emblematikus épület hirdeti a város fenntarthatósággal kapcsolatos elköteleződését, ideértve a nap mozgását követő Heliotrópot vagy a város futballarénáját, amelyet szintén napelemek borítanak. A város környezetközpontúsága mára már turisztikai értéket képvisel, a világ minden pontjából érkeznek ökoturisták a fekete-erdei városba.
Portland, Oregon - Egyesült Államok
Az amerikai fenntarthatósági toplistákon rendszeresen elsőként tüntetik fel Portland városát, amelyet rendszeresen neveznek a "legzöldebb városnak". A város kiterjedt támogatáspolitikát folytat a zöld épületek elterjedéséért, energiahatékonysági kampányokat szervez, és az amerikai standardokhoz képest igen fejlett tömegközlekedési és bicikliút infrastruktúrával bír. A város élhetőségét ezen felül nagyban javítja, hogy hatalmas zöld területekkel rendelkezik, és a városvezetés tudatosan is igyekszik elősegíteni, hogy polgárai találkozzanak a természettel.
Portland, Oregon
Reykjavík, Izland
Az izlandi főváros kiváló példát nyújt a helyi adottságok optimális kihasználására. A geotermikus "nagyhatalom" fővárosában természetesen az energiaellátás nagyban épít a földhő kiaknázására, illetve egyéb vízenergetikai megoldásokra. A megújuló energiák fokozott felhasználását nagyban segítette persze az is, hogy egyéb hagyományos energiahordozókban szegény a szigetország, tehát nem is igen volt egyszerűbb út az ország előtt az energiaellátás terén. Reykjavík úttörő szerepet tölt be Izland azon célkitűzésében, hogy 2050-re teljesen függetlenítsék magukat a fosszilis energiahordozóktól. Ezt elsősorban a hidrogéngazdaság kiépítésével kívánja megteremteni az ország vezetése: Reykjavíkban már ma is üzemelnek az ország jövőképét megtestesítő hidrogénbuszok.
alt
Masdar - A jövő városa
Abu-Dzabi kezdeményezésére született meg a fenntartható város, Masdar felépítésének terve. Az építési munkálatok 2008-ban kezdődtek meg a jövő városában, amely a tervek szerint kizárólag megújuló energiaforrásokat használ majd az energiaellátásban. Az abu-dzabi reptér mögötti területen kivitelezés alatt lévő Masdar főként napenergiát hasznosít majd, de a város falain kívül szélerőművek felállítását is tervezik, illetve a földhő hasznosításával is számoltak a tervezők. A vízellátáshoz szükséges sótalanító üzemet szintén napenergiával fogják ellátni, a város vízfelhasználásának 80 százalékát újrahasznosítják majd.
Masdar - A jövő városa
A közel 50 ezer embernek és 1500 vállalatnak otthont adó városban nem lesz gépjármű-forgalom, a további 40 ezer ingázó vasúton keresztül közelítheti majd meg Masdart. A várost a sivatag perzselő szelétől falak védik majd. A közel 20 milliárd eurós projekt a várakozások szerint 2020 és 2025 között fejeződhet be, ezt követően pedig a világ „clean tech” iparának központjává válhat. A Nemzetközi Megújuló Energia Szövetség központját szintén Masdarba költöztetik majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése