hétfő, április 16

Tisztítunk és védünk!

Tisztítunk és védünk!

A tévéreklámok ontják magukból a "legkorszerűbb", a leghatásosabb tisztítószereket, melyek pillanat alatt ragyogóvá, csillogóvá, hófehérré és bacimentessé teszik lakásunkat, ruháinkat. A "kedvencem" a dugulást elhárítós, mely 5 perc alatt feldolgozza szerves maradványainkat, pl. hajszálat a lefolyó csövében. Megjegyzem a haj "csak" annyira ellenálló , hogy tízezer éves sírokból is épen kerül elő.
Aztán ott vannak a mikro műanyag gömböcskékkel masszíroztató tusfűrdök is bőrünk fiatalságáért. Mintha nem lenne elég műanyag zacskó és flakon a szeméttelepeken, nosza tegyünk a vízbe is műanyagot! Ivóvizeinket egyébként is több ezer vegyi anyag szennyezi, és ennek csak töredékét képes kiszűrni egy átlagos víztisztító.
Akkor tehát mi folyik a csapból ...?
Az optikai fehérítők pedig egyszerűen csak becsapják a szemünket, valójában szürke az lepedő, csak a szövetek száljaiba beépülő plusz adalék másképp töri meg a fényt.
A gyerekek pedig olyan "steril" padlón játsszanak és egyenek, melyet allergizáló és májkárosító triclosant tartalmazó antibakteriális tisztítószerrel mossunk fel.
A vasalás megkönnyítésére a vegyészek bevetették gyűrődésmentességet igérő formaldehideket, csak ne csodálkozzunk, ha indokolatlanul fáradtak leszünk, vagy az ilyen öblítővel kezelt ágyneműben álmatlanul forgolódunk.
Nem kell nagy kémikusnak lenni, de annyit azért mindenki tud, hogy molekulákból-atomokból áll világunk. Na ez igaz a szagokra, és illatokra is. A légfrissítős reklámokban látványos számítógépes effektusokkal virág alakú molekulácskák = vegyi anyagok szálldosnak a gyerek orra előtt. Hát én maradok a természetes WC-szagnál, és szellőztetésnél, de csokor szárított levendula is jobb a tüdőnek.
Korunk egyik népbetegsége az allergia, küzdünk is ellene - írtjuk vadul a parlagfüvet ( Az Alföldön kaszálni lehetne, annyi van, mégsem láttam bedagadt szemű, prüszkölő embereket). A tudósok állítása szerint a legallergizálóbb anyag a Sodium Lauryl Sulfate (alkoholos változata a Sodium-Laureth-Sulfate), mely szinte minden sampon, tusfürdő, borotvahab, fogkrém, szájvíz, tisztítószer és zsírtalanító tartalmaz.
Egyéb mérgező alkotórészekről kiváló összesítők találhatók a következő honlapokon:
www.organikus.hu 
www.vitaminsziget.com
www.okovarazs.hu
Sajnos nem tudjuk kivédeni azt a többszáz vegyianyagot, amelynek ki vagyunk téve mindennapi ténykedésünk során, de sokat tehetünk, hogy kevesebb érjen minket.
Tisztítsunk és tisztálkodjunk a lehető legtermészetesebb anyagokkal úgy, hogy közben védjük a természetet! Itt az ideje, hogy megváltoztassuk takarítási szokásainkat. Nem csak a pénztárcánkban marad több pénz, hanem környezetünk, levegőnk, vizeink, földjeink is tisztábbak maradnak.
Ott kezdődik, hogy kerüljük a szintetikus, műszálas ruhaneműket, függönyöket, szőnyegeket. A természetes alapanyagok közé sorolják az állati és növényi eredetű szálasanyagokat, mint a gyapjú, hernyóselyem, pamut, len, kasmír. A következő felsorolásban látható, milyen nagy változatosságban állnak rendelkezésünkre az ezekből az alapanyagokból előállítható kelmék, szövetek:
Jellemző pamutkelmék: batiszt, biber, kord, damaszt, denim, frottír, gabardin, karton, kreton, molton, muszlin, oxford, puplin, bársony;
lenszövetek: lensávoly, vadászvászon, szitalen, féllen, lenbatiszt, betétvászon, lenbatiszt. gyapjúszövetek: buklé, seviot, diagonál, filc, lóden, muszlin, shetland, posztó, tweed, trikotine;
selyemszövetek: sifon, kreppdesin, kreppzsorszett, kreppszatén, damaszt, organza, szatén, taft, twill.
Könnyen tisztíthatók, s nem kell öblítőszert sem használni, hisz nincs bennük elektronikusan feltöltődő műszálak! Az illatosítást végezhetjük 100 %-os növényi alapú illóolajokkal, vagy helyezzünk a ruhásszekrényünkbe szárított virágszírmokat kis vászonzsacskóban bevarva.
Az 5 bioász tisztítószerünk: mosószóda, szappan, ecet, bórax, szódabikarbóna.
Öko felfogásban ma leginkább tanácsolt, a legkevésbé környezetkárosító mosó-, tisztító-, és vízlágyítószer a mosószóda. Használható kézimosásra, és automatamosógépekben is. Általános tisztítóként is ajánlott, így felmosásra, bútortisztításra is.
A klasszikus szappan növényi és állati zsírok (marhafaggyú, disznózsír) valamint lúgok összefőzésével készül. Régen hamulúgból s disznó belekről leszedett zsírből főzték a szappant.
Hamulúg készítése: kizárólag fa hamujából készíthető. Fél vödör fahamut leöntünk annyi forró vízzel, hogy a vödör háromnegyedéig érjen, azaz hagyjunk helyet az elegy habzásához. A forrás, bugyogás után le kell szűrni. Nagyon erős méreg, ezért úgy tároljuk, hogy felcimkézve, s legfőképp gyerekek elől elzárva!
Részletek Gazda József : Mindennek mestere / A falusi tudás könyve c. művéből: "Ha beleengedték abba a tolluszárat, s benn tartotta egy kicsi ideig , mikor kivették, csak a kocsánya maradt, annyira erős vót, hogy lemarta."
A hamulúgot felhasználhatjuk mosáshoz, folttisztítóként, rovarírtószerként, faápolószerként is.
Szappan készítése: " mindig összeszedtünk mindenféle zsíradékot, ami maradt . Hulladékot, avaszsírt, avas szalonnát, a juhtól a faggyat, vagy disznót, ha elpusztult. Öt liter zsiradékhoz kell egy kiló marószóda, s kell 8-10 liter patakvíz. Azt belétesszük egy nagyedénybe, lúgzóüstbe, s akkor addig kell azt főzni, kavarni, míg a szappany teljesen elválik a lúgtól, s a lúg szépen látszik benne, s a szappan külön marad. ...A láda fenekére sajtruhát tettek, beletették a szappanfőzeléket, s otthagyták másnapig, amíg a lúg leszivárgott, a szapan megfagyott. Akkor kifordították, tetszés szerint vágták fel. Az olyan lágy vót, frissen nem lehetett használni. Odatették a kemencére, a tetejére, az osztán megszáradt, ha nyárba főzték, kitették a napra, vagy szellőző helyré, amíg osztán olyan vót, mint a csont. Úgy kopogott."
A szappan alkalmas kézi, gépi és gyapjúkímélő mosásra egyaránt. A tömbszappant fel kell tördelni és vízben feloldani használat előtt, de lehet kapni szappanalapú mosókrémeket is (pl. Tulasi mosókrém). Mosószappant bármely illatszerboltban beszerezhetünk.
Fehérítésre használjunk bóraxot. Kitűnően helyettesíti a klórtartalmú fehérítőket, s fertőtlenítő hatása miatt is megfelelő tisztítószere a fürdőszoba és a WC felületeinek. Mosogatáshoz is használhatjuk a bóraxot, mert a kezet nem támadja meg. Bórax és víz keveréke a tűzállóedényekről eltávolítja az elszíneződéseket is. Fémtárgyak ragyogó fényesek lesznek, ha nedves bóraxporral súroljuk meg, és utána puha ronggyal tisztára töröljük. A bóraxvíz: 3 kanál bóraxot számítva egy vödörre, felélénkíti a szőnyegek színét. Mártsunk egy rongyot a bóraxos vízbe, csavarjuk ki alaposan és dörzsöljük át vele a portalanított szőnyeget. Azután dörzsöljük át tiszta vízbe mártott ronggyal. Beszerezhető gyógyszertárakban, nagyobb vegyiárú boltokban.
A drága vízkőoldók helyett használjunk ecetet. A hatása kiváló, 10 perc alatt feloldja a vízkövet, sőt a fugákban lerakodó sárgás lerakódásokat is. Azonkívül fertőtlenít is, s használhatjuk ablaktisztításra is, szépen feloldja a zsíros szennyeződéseket, s ragyogóan fénylő lesz az üveg. A csempék lemosását vizes, szódabikarbónás ronggyal végezzük el előbb, majd töröljük át ecetes vízzel.
Az ötödik "nagy ász" a szódabikarbóna: súrolásra, szagtalanításra, duguláselhárításra használható.
Szagtalanításra tegyünk be egy kis dobozban a hűtőszekrénybe. Beszórhatjuk "szagos" cipőkbe is egy éjszakára, majd szórjuk ki. Egy adagot 2-3-szor is felhasználhatunk, majd végül WC-súrolásásra vessük be. Kiválóan lehet súrolni a tűzhelyet is vele. Ha égettebb a felület, öntsünk rá vizet és kb. 1 evőkanálnyi szódabikarbónát, s áztassuk egy éjszakát. Odaégett lábosok is megmenthetők így, 1 napi áztatás után az égett rész szinte egészben elválik az edény falától (saját tapasztalat!).
Duguláselhárítás: tegyünk kb. 1-2 evőkanálnyi szódabikarbónát a lefolyóba, nyomkodjuk beljebb, s öntsünk rá kb. 1 dl ecetet. Nagy pezsgéssel oszlatja szét az okot. Beszerezhető gyógyszertárakban, nagyobb vegyiárú boltokban.
A lakásunk berendezésénél is igyekezzünk minél több természetes alapanyagokból készült bútorral és berendezési tárggyal körülvenni magunkat. Kender, juta, parafa, gyékény, nád, tömörfa, kő, háncs, tengeri fű ... mindezekkel megnyugtató, kellemes és természetes környezetet tudunk teremteni, ahol felesleges légfrissítőt, antistatizáló és bútorfényesítő szereket alkalmazni. Mosószódás vagy ecetes vizzel elég lemosni bútorokat. Műillatok helyett pedig szellőztetni kell, mert csak így érhető el, hogy az egészséges negatív ionok koncentrációja megfelelő legyen. Zárt térben mozgásunkkal, a számítógépezéssel/tévézéssel s minden elektromos eszköz használatával a pozitív ionok számát növeljük, amiktől fáradtak, ingerültek leszünk. De pótolni kell az oxigént is, amit elhasználunk a légzéssel, s hát ezt sem oldják meg a légfrissítők.
Forrás: http://www.biotippek.hu/index.php?id=bio/takaritas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése