hétfő, április 16

Minden mosásnál átvágnak! Ne hagyd magad!

Minden mosásnál átvágnak! Ne hagyd magad!

2007. április 11. 08:19
- Váraljai Julianna,

A mosószereket gyártók átvernek téged! Minden mosásánál terroristává tesznek, mivel nem csupán saját pénztárcádat -esetleg szeretteid és magad bőrének egészségét - gyilkolod fölöslegesen, de a Föld bolygót is károsítod a fölösleges kémiai szerek használatával! Figyelj zöldköznapi tanácsainkra, és moss hatékonyabban!

Öreganyáink a patakban mostak - vissza a természethez? 
Szó nincs arról, hogy a lavór felett kéne görnyedni, vagy mától a Dunára/Tiszára kéne járnod mosni. Nem kell szappant főznöd, és még a nagyi mángorlóját sem kell leakasztani a szoba faláról. 

A mosásnak vannak ennél emberibb, modernebb, mégis környezetbarátabb módjai, melyek nem teszik tönkre sem a kezdet, sőt kímélik bőrödet, a mosógépedet, a pénztárcádat és a bolygót. Moss mától okosabban - ehhez még egy csalfa rókára sincs szükséged. A vizek szennyezettsége lassan eléri azt a kritikus értéket, amikor már nem fordíthatjuk el a fejünket, és nem dőlhetünk be többé a reklámoknak! Ha szeretnél még öreg korodban is egy jót fürödni, szabad vízben úszni, akkor most kell cselekedned. 

A mosópor - negyede is elég lehet!
A mosóporból az előírt mennyiség negyede is elég lehet. A mosószergyártók a jobb fogyás miatt azt tanácsolják, hogy a szükségesnél négyszer több mosószert helyezz a mosógép adagolójába. Amosóporok legtöbbje az alacsony hőfokon történő mosás során fel sem oldódik. Ha nem hiszel nekünk, egyszerűen helyezd a mosógép csövét a kád vagy mosdó szélére és köss rá erősen egy használaton kívüli zoknit a végére (legjobb egy nejlonzokni, vagy harisnya levágott feje). A mosás végén nézd meg, mennyi mosópor marad a zoknin! Meg fogsz lepődni! Ha a kádba folyik víz, a kád alján is tapinthatóan ott ülnek a fel nem oldódott mosópor szemcsék.
Hogyan legyél ügyesebb? - ha mosóport szeretnél használni, egyszerűen tarts a mosógép mellett egy kis műanyag kancsót. Tedd ebbe az előírt mosószer körülbelül negyedét és engedj hozzá jó forró vizet. A vízben előzőleg feloldott mosópor sokkal hatékonyabban mos. 

Mit NE vegyél? 
Nem érdemes folyékony mosószert vásárolni. Minek cipeled haza a "vizet", amit magad is hozzáadhatsz a szemcsés mosóporhoz? 
Nem érdemes drága, színezett szemcsés mosószert vásárolni. A szabványok miatt a mosószerek összetétele közel azonos. Ha a mosás intenzitását fokozni akarod, mindenképpen adlékokat kell használnod! 

Foltok eltávolítása - csak drága vegyszerekkel lehetséges? 
A foltok egy részét tényleg csak jó minőségű vegyszerekkel lehet eltávolítani, de egyáltalán nem mindegyiket. Az egyszerű szappanozás, vagy dörgölés a makacsnak tűnő foltok jórészét kiveszi. Ha folteltávolító szereket használunk, akkor azt tegyük egyenesen a foltra, és hagyjuk, hogy ott fejtse ki hatását, nem szükséges belőle hatalmas mennyiségeket  mosószerhez adagolni. Eleve a mosószerhez adagolt anyagok többsége azonnal megváltoztatja kémiai összetételét, ha a mosószerrel találkozik, és már nem fejt ki olyan intenzív hatást. 

Hogyan legyél ügyesebb? -  ne használj feleslegesen adalékokat. Ha öblítési tanácsainkat követed, még vízlágyítóra és öblítőszerre sem lesz szükséged!
Öblíts, ha bírsz! 
"A "Coccolino" márkájú öblítőszerek használata után a mosógép öblítő tartálya olyan erősen elnyálkásodik, hogy megtelepszik benne a penész, fekete, nyúlós anyag formájában." - olvassuk a témával foglalkozó fórumok egyikén. Az öblítőszerek többsége hasonló gondot okoz a mosogép tartályában. Menj oda a gépedhez és ellenőrizd most! Hogy fest a mosószer tatály alja? És a felette lévő rész? ha kivehető a tartály, emeld ki és nézd meg körülötte is! Ha fekete lerakódást tapasztalsz, akkor áldozat vagy! Átvágott a mosószer gyártója. 
Hogyan legyél ügyesebb? Ha el akarod kerülni ezt a lerakódást, és ragaszkodsz a gyári öbltőszerekhez, akkor előzőleg oldd fel vízben az öblítő kondentrátumot is, ne egyből öntsd az adagolóba. (A kupakba rakjál negyedig öblítőt, a többi víz!)
Mossunk természetes anyagokkal! 
A természetes anyagokkal történő mosás nem károsítja a vizeket és a környezetet, a ruhák pedig ugyanolyan tiszták lesznek, mintha drága vegyi mosószereket használnál, csupán az áruk töredéke a márkanévvel ellátott szereknek. Még csak nem is bonyolultabb a beszerzésük, akár Interneten keresztül megrendelhetők, és még csak nem is szükséges nehéz zsákokban és kannákban hazacipelned! Könnyíts pénztárcád és lelked terhein, és legyél inkább környezettudatos fogyasztó! 

A mosódió -  a legnépszerűbb bio mosószer
Az indiai mosódió a Sapindus mucorossi (Soapnut tree-ang.) termése, mely a szappanfafélék családjába tartozik. Ezek a trópusi és szubtrópusi növények a bennük található különleges anyagnak, a saponin-nak köszönhetik nevüket. A saponin vízzel érintkezve habzani kezd, és úgy hat, mint a szappan. Ez a jelentős mosóerővel rendelkező anyag rendkívül nagy koncentációban (14%) és kiváló minőségben található meg a szappanfa termésének héjában. Ennek a kb. 2 cm átmérőjű diónak a héjában van a hatóanyag, ezt tesszük a mosandó ruhák közé. A kis diók könnyedén feltörhetők egy hagyományos diótörővel, s előbukkan érdekes fekete magjuk, amit azonban nem hasznosítunk, úgyhogy szemétbe vagy komposztba dobhatók. 

A mosódió természetes anyag: tiszta lelkiismerettel próbálhatja ki mindenki, aki szeretné letesztelni jótékony tulajdonságait.

A fa természetes élőhelye Dél-India, ahol már évszázadok óta termesztik és használják termését. A saponin zsíroldó hatásának köszönhetően eltávolítja a szennyeződést a textíliából, anélkül, hogy a színek veszítenének élénkségükből, vagy hogy kárt tenne az anyag szerkezetében. A mosódió nem tartalmaz agresszív foszfátokat és tensideket, vagyis olyan anyagokat, melyek szennyezik környezetünket, és melyek az allergiásoknál és különféle bőrbetegségekben szenvedőknél bőrirritációt okozhatnak. 
Gazdaságos mosás: 100 mosásra elegendő mosódió ára 3000 Ft alatt maradhat, natúr és por formájában is hozzáférhető. Használata azonos a mosóporéval - a ruhához kell tenni és mosni kell vele!
Vízlágyítás és öblítés - aromaterápiával
Öreganyáink ecettel öblítették - és egyúttal fertőtlenítették - a ruhákat. Az ecet igen jó hatású szer, biológiai erjesztéssel készül. Oldja a vízkövet - próbáld csak ki a teáskanna alján, vagy a kávéfőzőn! - így a mosószerhez nem kell majd vízkőoldót adagolnod, hanem legendő ecettel öblítened. Az ecettől a ruha nem lesz kellemetlen szagú, sőt a színek megóvását is elősegíti, mivel a színeket megkötő tulajdonsága miatt régebben ecetes vízben áztatták a megfestett ruhákat. Az ecethez bátran adagolhatunk 10-12 csepp illóolajat. Ágyneműhöz jó hatású lehet a nyugtató, fertőtlenítő levendula, vagy a szexis hangulatot varázsoló ylang-ylang, ás a kiránduló ruhánk mosásakor használhatunk ánizst, ami a bolhákat és kullancsokat tartja távol.
Mosási tippek - hatékonyan!
- Egyszerre egy teljes mosógépnyi holmit érdemes mosni - a félprogramok soha nem olyan energiatakarékosak! 
- Inkább az energiatakarékos, és víztakarékos mosógépet érdemes megvásárolni, lecserélni a korábbi rossz hatékonyságú mosógépet. 
- Bátran szakíthatunk a mosóporokkal, vízlágyítókkal és drága öblítőkkel. Ha mosódióval és ecettel mosunk, egy mosás körülbelül 30-35 Ft-ból kijön, ellentétben a mosószeres mosással, ahol a mosószerek egy mosásra vetített ára a 100 Ft-ot is elérheti, és hatékonyságuk alulmarad a természetes szerekhez képest. 
- Válogassuk külön a ruhákat és az erősen szennyezett darabokat inkább külön mossuk, dörgöljük meg kézzel és utána tegyük a mosógépbe a többi azonos színű ruhához. Sokkal tisztább lesz az így mosott ruha, mintha a mosószerhez adagolnánk a folttisztítókat. 
- Pucoljuk ki rendszeresen a mosógépben a mosószer adagoló részt, mivel a lerakódások penészes, egészségtelen mikroklímájában mindenféle kórokozók, allergének meglapulhatnak. 

Összeállította: Váraljai Julianna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése