hétfő, április 16

Okosan az árammal!

Goodbye standby!

Okosan az árammal!

Némi körültekintéssel a villany­számlánkon jó pár ezer forintot tudunk spórolni, odafigyelésünkkel pedig még a környeze­tünket is megóvhatjuk. A kiadások lefaragása nem csak a nehéz gazdasági körülmények között élők számára elengedhetetlen, tekintve, hogy az áram pazarlása a környezetünket károsítja. Pedig elegendő lenne néhány rossz szokáson változtatni ahhoz, hogy ez ne így legyen.
ramAz árammegtakarítási alternatívákat vizsgálva szinte mindig felmerül a készenléti fogyasztás (standby) során elhasznált energia kérdése. A különböző szórakoztató elektronikai berendezések (tévé, hifi stb.) és számítástechnikai eszközök (monitor, nyomtató, szkenner stb.), amelyek a kényelmünk érdekében állandóan készenlétben várják, hogy mikor kapcsoljuk be őket, vagy az egyéb, konnektorba bedugva hagyott tárgyak (pl. töltők) folyamatosan áramot fogyasztanak, akkor is, ha nincs rájuk csatlakoztatva feltöltendő akkumulátor. Így érdemes nemcsak távirányítóval kikapcsolni a berendezéseket, hanem teljesen áramtalanítani, szükség esetén pedig kihúzni a hálózatból.
Néhány régebbi készülék standby fogyasztása közel olyan áramfelhasználással bír, mint normál működés közben. A tévét, számítógépet a kiegészítőkkel együtt legjobb kapcsolóval ellátott csatlakozóval felszerelni, így egy gombnyomással lehetőségünk van ezeket áramtalanítani. A készenléti állapotot könnyen tesztelhetjük: ha a csatlakozó vagy az átalakító melegedik, biztosak lehetünk benne, hogy áramfogyasztás történik. A legbiztosabb módszer a standby és a tényleges fogyasztás felderítésére egy áramfogyasztás-mérő használata, amely pár ezer forintért beszerezhető. Ezt egyszerűen a hálózati konnektor és a készülék közé kell csatlakoztatni, hogy letesztelje a fogyasztó teljesítményét, majd ha megadjuk az áramdíjakat, műszerünk kiszámítja napra, hónapra és akár egy évre előre, hogy milyen költséggel jár a vizsgált eszköz üzemeltetése.
Célszerű a régebbi, nagyfogyasztású hűtőszekrényeket, fagyasztókat, mosó-szárítógépeket lecserélni új, energiatakarékos kivitelűre, ezzel évente akár több tízezer forintot is megspórolhatunk, s az új készülékek ára is viszonylag hamar megtérül. A fogyasztás csökkentésének érdekében a hűtő­ket legjobb hűvös helyen, tűzhelytől, fűtő­berendezéstől távol elhelyezni, szellőzőnyílásait pedig szabadon hagyni. Fontos rendszeresen olvasztani a fagyasztót, mert a bejegesedett hűtőszekrény a szükségesnél több energiát fogyaszt. A legtöbb hűtőnek szüksége van egy minimális külső hőmérsékletre ahhoz, hogy megfelelően működjön. Ez nagyjából 10 fok körül van, így ennél hidegebb helyre nem célszerű rakni a készüléket.
Az energiatakarékosságot szem előtt tartva fontos szabály, hogy bizonyos konyhai feladatok elvégzését (pl. vízforralás, tojásfőzés) legjobb olyan célkészülékekkel el­vé­gezni, a­me­lyet kifejezetten az a­dott feladatra terveztek. Ha például teát szeretnénk in­ni, és forró víz­re van szükségünk, lényegesen kevesebb energiafelhasználással jár egy vízforraló használata, mint egy edény és a főzőlap felmelegítése. Ugyanez igaz a tojásfőzésre vagy a pároló készülékek használatára, amelyekkel gyakran nemcsak energiát spórolunk, hanem egészségesebb módon tudjuk elkészíteni az ételeket.
A háztartások áramfelhasználásának 15-20 százalékát vízmelegítés teszi ki. Így bojler választásakor célszerű figyelembe venni, hogy az átfolyós vagy a hőtárolós bojler az, ami a fogyasztási szokásaink alapján ideálisabb. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy amint egy vízforraló is vízkövesedhet - még­pedig meglehetősen gyorsan -, ugyanúgy egy villanybojler is több kiló vízkőnek adhat otthont, és igen magas számlát generálhat, ha nem takaríttatjuk ki időben. A víz keménységétől függően érdemes egy-két évente szakemberekkel vízkőmentesíteni a bojlert.
Az ideális világítás megválasztásával is csökkenthetjük a kiadásainkat. Hosszútávon megtérül a drágább, ám energiatakarékos izzók használata. Célszerű a fényforrásokat, izzókat rendszeresen tisztítani, amellyel elősegíthetjük, hogy jobban átszűrődjön rajtuk a fény. Ahol nem szük­­­séges erős fény, érdemes ki­sebb teljesítményű izzókra cserélni a hasz­nálatban levőket. A kültéri világításhoz a fényviszonyokra érzékeny alkonykapcsoló beszerelése segítheti a költséghatékony világítás biztosítását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése