szombat, április 7

Csevda recept


Az első találkozóra vittem azt a furcsaságot, ami sokaknak tetszett, és kértétek a receptet. A neve csevda, indiai sós csemege. Az elkészítése nem nagy ördöngősség, és sokkal jobb mint a csipsz vagy a hasonló bolti cuccok.


Hozzávalók:
4-5 nagy krumpli
olaj a sütéshez
6-8 curry levél
3 ek mazsola
3 ek sótlan kesudió
3 ek sótlan pisztácia
egy erős zöldpaprika fele
1 kk amchor (mangópor, elhagyható)
1 kk feketesó
só ízlés szerint
A krumplit meghámozzuk, majd lereszeljük (a reszelőnek azon a részén, amin az almát szoktuk). Beáztatjuk bő vízbe, majd 10 perc múlva lecseréljük a vizet. 3-szor 4-szer cseréljük a vizet, így a keményítő kiázik, és a krumpli kellemesen ropogós lesz. Amíg a krumplit áztatforrás http://krisnavolgy.hu/mai-recept-csevda-azaz-indiai-diak-csemege/juk, bő olajban külön-külön kisütjük a többi hozzávalót. Néhány másodperc alatt a curry levelet, utána a mazsolát. A mazsola rendkívül gyorsan megsül, amint felfúvódik, rögtön kiszedjük. Ezután kisütjük a magokat is, majd a vékony karikákra vágott zöldpaprikát. Amint egy kevem nagés színt kapnak, rögtön vegyük ki őket a forró olajból. Legyünk résen, mert nagyon gyorsan megsül minden, ha megégnek, kidobhatjuk.
Ha a krumpli kiázott, azt is megsütjük. Ezután összekeverjük a hozzávalókat és a fűszereket: a mangóport, a fekete sót és a sót. Azért teszünk bele kétféle sót, mert a fekete sóból sokat kellene beletenni ahhoz, hogy megfelelően sós legyen, de ekkor a kénes íze már túlságosan erős lenne. Alaposan összekeverjük az egészet, és készen is vagyunk.”


Tudnotok kell, hogy az összetevők változhatnak, amit szerettek meg a pénztárcátok megenged. Lehet csak krumpliból és földimogyoróból is. A curry levél és a mangó elhagyható, a feketesó nagyon feldobja. Ennek kénes, tojásosra hasonlító íze van. Ha ez kimarad, akkor valamilyen más markánsabb ízű fűszert használjatok helyette. Mangóport, currylevelet és feketesót is találtok minden keleti fűszeresnél.
Sok sikert!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése