szerda, április 25

Hogyan mossunk kezet?

Hol marad koszos a kezünk kézmosás után?


A legtöbb ember nem fordít elég gondot az ujjvégek, a kézhát és a hüvelykujj megtisztítására. Pedig a kórokozókkal szembeni hatékony védekezéshez a kéz minden részére kiterjedő, szappanos, legalább 20 másodpercig tartó kézmosás szükséges.
A nap folyamán a különböző tárgyak, személyek, állatok és felületek érintése során a kézen gyűlnek össze a legkoncentráltabban a baktériumok. Ha mikroorganizmusokkal szennyezett kézzel megérinti valaki a szemét, orrát vagy a száját, a baktériumok a bőr védelmi vonalát megkerülve könnyen bekerülhetnek a szervezetbe. Bár a kézfejet nem lehet teljesen megtisztítani a veszélyes mikroorganizmusoktól, a gyakori kézmosással alaposan megtizedelhető a baktériumok, vírusok száma, jelentősen csökkentve a fertőzés átvitelének kockázatát.
Mikor kell kezet mosni?
Mindig kezet kell mosni étkezés előtt, sérülések, sebek ellátása előtt, kontaktlencse behelyezése/eltávolítása előtt, élelmiszerek - különösen nyers hús - előkészítése után, a mellékhelyiség használata, pelenkacsere után, állatokkal való érintkezés után, orrfújás, köhögés, tüsszentés után, fertőző betegek ellátása után. Kézmosásra van szükség a háztartásban keletkezett szeméttel való érintkezés, illetve a takarítás során használatos vegyszerekkel, törölgetésre használt rongyokkal történő érintkezés után is.


Forrás: Well PR Ügynökség

Hogyan kell higiénikusan kezet mosni?
Kézmosás előtt vegye le a karóráját, karkötőjét, gyűrűjét, majd nedvesítse be a kezét csuklóig! Ne használjon forró, csak meleg vizet, mivel a forró víz hatására a bőr pórusai kitágulnak, így a bőr veszít nedvességéből. Ne érintse meg a mosdókagylót, mert fertőzött lehet (ha mégis megérintené, kezdje előröl a műveletet)!
A kézmosás hatásfokát nagymértékben növeli a szappan használata. Ha van rá lehetőség, érdemes érintés nélküli szenzoros szappanadagolót vagy csapot használni, hiszen ezek nyújtják a legnagyobb védelmet a kórokozók ellen.
Alapos szappanozás után erőteljesen össze kell dörzsölni a kezeket, és minimum húsz másodpercig mosni a csuklót, a kézfejet és a tenyeret. Minden ujjat külön meg kell mosni, ügyelve a körmök alatti területekre is - ehhez, ahol lehet, használjon körömkefét -, majd alaposan le kell öblíteni a kezeket.
Szárításhoz tiszta, eldobható kéztörlőt vagy légfúvásos szárítót érdemes használni. Nyilvános helyeken, ha lehet, a csapot kéztörlő kendővel kell elzárni és a mosdóból az ajtó kézzel érintése nélkül, a könyököt használva ajánlott kimenni. Ha nincs mód folyó vízben kezet mosni, antibakteriális kézmosó gél használata javasolt.
Figyeljen a gyerekek kezére!
Az alapos kéztisztítást már a kisgyerekeknek meg kell mutatni, tanítani. Segíthet, ha a szülő kézmosás közben néhányszor elénekli a gyerek valamelyik kedvenc dalát. Hasznos lehet a szemmagasságában elhelyezett útmutató, amin akkor is követheti a gyermek a lépéseket, ha egyedül van. Ha nem éri fel a mosdótálat, legyen a közelben sámli!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése