szerda, április 25

Mit tehetünk az állatkísérletek csökkenése érdekében?

//
állatok a tudományban

Április 24. A Laboratóriumi Állatok Világnapja

 Világszerte évente több mint 120 millió állat szenved és hal meg különféle laboratóriumokban.
 A teszteken részt vevő állatok vagy belehalnak a folyamatba, vagy a végén altatják el őket, hogy még az után is tesztelhessék az eredményeket.A laboratóriumokban az állatokat éheztetik, esetleg túletetik, szomjasztatják, nem hagyják aludni, a bőrükre és a szemükbe irritáló anyagokat csöpögtetnek. Különféle kémiai anyagokat, vírusokat baktériumokat tesztelnek rajtuk. Sok esetben olyan betegségeknek teszik ki őket, amiket természetes körülmények között sosem kapnának meg. Kémiai-, és elektrosokkot, különféle irritáló folyamatokat, amputációkat, égési sérüléseket, agykárosodásokat okoznak nekik. A teszteket főleg a következő iparágak végzik: kozmetika, élemiszer, gyógyszer, ipari kémiai, mezőgazdasági, háziállat-eledel, orvosi müszerek, valamint drogteszteket, úgy mint alkohol, dohány és kokain.Egyes esetekben az alapanyagokat, máskor a kész termékek biztonsági, szennyezö,- valamint mérgező szintjét mérik. Ezek a tesztelési formák elavultak, és a legtöbb esetben nem megbízhatóak. Példának okáért, az aszpirin és a penicilin megöli a macskákat, viszont más gyógyszerek nagyon hatékonynak bizonyulnak a tesztelések során, ennek ellenére károsak, akár halálosak is lehetnek az emberre nézve. Kiábrándító tény, hogy a legtöbb tesztet (kb. 80%) a kozmetikai ipar végzi.
Egyes teszt típusok:
  • Az LD-50 (Letal Dosis 50) teszt abból áll, hogy egyazon kémiai anyagot különféle mennyiségben adnak be több állatnak, hogy így be tudják határolni azt a mennyiséget, amelyik az állatok 50%-ára nézve halálos. Érzéstelenítést nem használnak, mivel az nagyban befolyásolhatná az eredményt.
  • Draize szemirritáló teszt:  Különféle kémiai anyagokat fecskendeznek, általában nyulak szemébe. Az állatokat a nyakuknál fogják le oly módon, hogy ne tudják a lábaikkal elérni a szemüket, és így esetleg vakarni, vagy a fájdalmukat csillapítani.    A teszt folyamán, mely napokig tart, az irritáció különféle szintjeit mérik. Természetesen fájdalomcsillapítót itt sem használnak
  • r irritációs teszt: Itt a bőrre különféle mértékben ható szereket tesztelik. Ebből is többféle különböztethető meg:
-Bőr alatti hatások: arra használják, hogy felmérjék a bőrben milyen mélyen hatnak egyes kémiai szerek.
-Bőrérzékenységi teszt: a különféle alergia-szinteket méri fel.
-Fénytoxikus, vagy fényérzékenységi teszt: azt méri, hogyan reagál a bőr a különféle fényhatásokra
  • Mutagénitási tesztek:  Különféle teknikákkal azt méri fel, milyen tartós elváltozást okozhat egy kémiai hatás a génekre nézve.
  • Ráktesztek:  Azt próbálja kimutatni, milyen rákkeltö hatással rendelkeznek egyes szerek a szervezetre. Az esetek 37%-ban az eredmények pozitívak.
  • Szaporító szervek mérgezési tesztje:  Azt méri fel, hogy egyes kémiai anyagok milyen hatással vannak a magzatokra.
  • Végtermékek tesztje:  Felmérik egyes kész termékek szennyezési, illetve mérgezö hatását.
(Az információt konkrét tesztelési példákkal, valamint azok állatkisérlet-mentes alternatíváival hamarosan bővítjük)
A rákbetegségek elleni kisérletek az egerek rákbetegségének gyógyításáról szól. Évtizedeken keresztül egereket gyógyítottunk, nem embereket.” Dr. Richard Klausner – a Nemzeti Rákbetegségek Központjának (USA) Igazgatója
Az állatokon való kisérletezés, az állatokra vonatkozó eredményekre mutat rá, nem az emberekkel kapcsolatosakra. Az új gyógyszerek állatokon végzett tesztjeinek 92%-a katasztrófális következményekkel jár az emberekre nézve, mint azt több esetben is láthattuk a történelem során. Például, a csontritkulásra kialakított Vioxx nevezetü szer, melynek következtében 140.000 ember lelte halálát. A szert majmokon is tesztelték, majd utána nyilvánították “biztonságosnak.
Mit tehetsz Te?
Mindannyian felelősek vagyunk abban, hogy ezek a kegyetlen, morálisan elfogadhatatlan, értelmetlen és fölösleges tesztek megszűnjenek. Ne vásárolj olyan termékeket, amiket állatokon teszteltek! Keresd a nyuszit, vagy a vegán jelet!
Forrás: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése