péntek, augusztus 10

Versenyben a budapesti egyetemisták szolárháza


A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 60 diákja által tervezett és kivitelezett  szolárház indul szeptemberben a madridi Solar Decathlon Europe nemzetközi versenyen. A tisztán napenergiával működtetett kétszemélyes családi házat a diákok két évi munkával készítették el.  Az ODOO ház magyarországi viszonyok között éves szinten kétszer, madridi körülmények között pedig közel háromszor annyi energiát termel, mint amennyit fogyaszt. Az utóbbi esetben így például még egy elektromos autó számára is biztosíthat napi 70 kilométernyi menetidőt. A project főszponzora a Siemens Zrt. volt, az anyagi támogatáson túl szakmai konzultációkkal, mérnöki know-how-val is segítette a BME csapatát. 
Az elektromos áramot a ház napelemekből nyeri, amelyek egyben a tető és a fal burkolataként is szolgálnak. Ezzel az esztétikus megoldással szerves részei a ház megjelenésének.  A tető napelemei nyáron, magas napállásnál, míg a fal télen, vagy reggeli órákban, alacsony napállásnál termeli az energiát.
A hűtést, fűtést, illetve a meleg vizet is a nap energiája biztosítja. Ebben fontos szerepet játszik a padlóba és a mennyezetbe épített csőrendszer, amely nyáron a belső térbe jutott hőt elvezeti, télen pedig összegyűjti és a délutáni, esti órákban visszaadja. Természetesen ehhez a bejutó fény szabályozására is szükség van: az ODOO rendkívül jól képes védekezni a napsugarak ellen a nyári időszakban, télen viszont a lehető legtöbb fényt engedi be a házba. Az energiahatékonyságot a napenergia hasznosítása, a burkolatok és árnyékolás mellett az automatizálási rendszer maximalizálja, amely egyben komfortosabbá és biztonságosabbá is teszi az épületet.
Bővebben:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése