hétfő, augusztus 13

Mitől "zöld" az ökoruha?


Az öko-ruházat főbb jellemzői

- Gyártásához bio-alapanyagot használtak, például rovalölőszer nélkül termelt gyapotot vagy bio fán nevelt selyemgubóból készült selymet.
- A textilszál festéséhez nem használtak veszélyes kémiai anyagokat és fehérítőket.
- Gyakran készül újrahasznosított vagy újra felhasznált textilből. Magas minőségű ruhák is készülhetnek használt ruhából vagy újrahasznosított műanyag flakonokból.
- Tartós, az emberek hosszabb ideig tudják használni.
- Méltányos kereskedelemből származnak. Az előállítók megfelelő árat kapnak érte és tisztességes körülmények között dolgoznak.
Ha bioruházatot akarunk vásárolni, ezeket a jellemzőket kell a termékcímkén, illetve a terméken figyelnünk. Segítségünkre lehetnek ebben a fenntarthatósággal foglalkozó független szervezetek és programok honlapjai, például a Tudatos Vásárlók Egyesülete honlapja vagy a Clean Clothes Campaign (CCC), mely arról tájékoztat, hogy egy-egy nagy márka mennyire ügyel beszállítói láncának tisztaságára!
Az ökodivat még gyerekcipőben jár. A fő felelősség pillanatnyilag a ruhagyártóké és a divattervezőké, akiknek szükségszerűen el kell kezdeni a fenntartható anyagok használatát és a fenntartható folyamatok kialakítását.

A fogyasztók felelőssége

Az ökodivat terjedésében és alakításában ugyanakkor a fogyasztók is jelentős szerepet játszhatnak, hiszen a döntés a ruházat megválasztásában is a fogyasztóké. Mit tehet a fogyasztó a tudatos, fenntartható öltözködésért? A Tudatos Vásárló honlap témával foglalkozó cikkében a következők olvashatók a fenntartható módon öltözködő fogyasztóról:
- Jó minőségű ruhákat vásárol, amelyek több évig is használhatóak.
- Óvja a ruházatát, mert ez meghosszabbítja az élettartamot.
- Megfelelően kezeli a ruhákat (mosás, vasalás).
- Nem vásárol gyanúsan olcsó holmit.
- Mielőtt megvásárolna egy új darabot, átgondolja, mennyire illik majd ruhatára többi részéhez.
- Turkálóból is vásárol.
- Cserél.
- Tovább adja a már nem használt ruháit.
- Óvakodik a kevésbé fejlett országokból származó nagyon olcsó termékektől.
- Biopamut vagy újrahasznosított műszálas ruhákat vásárol.
Bővebben:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése