péntek, augusztus 10

Saját hálózat készül az ökoáramnak


Németország 8 országgal közösen, mintegy 30 milliárd eurós költséggel a jelenlegi elektromos hálózattól független nagy feszültségű energetikai hálózatot készül kiépíteni, amelyen csak ökoenergiát, vagyis a szél-, víz-, és naperőművekben termelt energiát szállítanának.
A hálózattól azt is várják, hogy sikerül vele a megújuló energiák egyik hátrányát, az időjárástól való függőséget is csökkenteni, mivel az egyes energiatermelési módok kiegészítenék egymás, vagy segítenének a fölös energia tárolásában.
A német Süddeutscher Zeitung berlini kormánykörökből úgy értesült, hogy Németország mellett az óriásprojekt résztvevői: Nagy-Britannia, Franciaország, Belgium, Dánia, Hollandi, Írország, Luxemburg és Norvégia. A költségek oroszlánrészét a nagy energetikai és hálózatokat üzemeltető cégek viselik.
A lap azt írja, hogy a nagy európai energetikai cégek már most elkezdték hatalmas acéloszlopokra egy egész szélerőmű park telepítését a tengerbe Európa partjainál. Ezek végső teljesítménye Európa teljes elektromos-energiafogyasztásának 10 százalékával lesz egyenlő.
A Süddeutsche Zeitung még tavaly nyáron írt arról, hogy négyszázmilliárd euróból hatalmas naperőmű építését tervezi 20 német nagyvállalat konzorciuma. Köztük olyan gigászok, mint a Deutsche Bank, az RWE energetikai óriás, vagy a müncheni viszont biztosító, a Münich Re. Ezért egy konzorciumot alapítottak, amely összefogja a munkálatokat, és biztosítja az anyagi hátteret.
 
A München Re igazgatótanácsának egyik tagja a lapnak nyilatkozva biztosította az olvasókat, hogy egy ilyen projekt Észak-Afrika sivatagos területén egyáltalán nem utópia, és minden további nélkül technikailag megvalósítható. Az ott nyert energiát a német háztartások igényeinek kielégítésére használnák. Az erőmű javítani fogja az energetikai biztonságot, és rendkívül környezetkímélő – mondotta.
Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése