kedd, augusztus 7

Újabb "szertelen" ötlet mosásra



Mossunk okosan. Bio- és házi mosóporok a háztartásban.

A tisztaság sokba kerül. Sokszor látjuk a reklámokban, hogy a különböző „neves” mosóporokat összehasonlítják a hagyományos mosóporral, ami érdekes módon mindig rosszabb, mint a reklámozott szer. Tényleg így van ez? És vajon környezetkímélőbb-e a hagyományos, elvégre már ez is szempont lehet a vásárláskor.


Talán nem is gondoljuk, hogy a mosás, amivel a ruháinkat, így magunkat és környezetünket is tisztán tartjuk, az egyik legkárosabb tevékenység környezetünkre. Persze az autókat és gyárakat nem tudjuk vele felülmúlni – remélem nem is akarja senki –, de gondoljunk csak bele, hogy mennyi vegyi anyagot eresztünk a lefolyóba egy mosás során. Számoljunk átlagosan 40 literes vízfogyasztással 1 mosás alatt. Ha mosunk heti 2 alkalommal, akkor az hetente 80 liter, egy hónapban már 320 liter. És ezt mind telepakoljuk mosóporral vagy folyékony mosószerrel, öblítővel és ki tudja még mivel. Az egyik legfontosabb tanács, hogy mindig nézzük meg, mennyi mosóport ajánlanak egy adag ruhához. Érdemes figyelembe venni azt is, hogy a gyártok valamivel többet is írnak a zacskóra, mert ugye hadd fogyjon.

És akkor mi is van ezzel a hagyományos mosószerrel? Ha már hagyományos, akkor nem márkás, ha nem márkás, akkor valószínűleg nem is olyan drága. De számít ez? Sokan hiszik azt, hogy ha valami olcsóbb, akkor biztos rosszabb is. Ez persze nem feltétlenül igaz. Sőt, sokszor volt már rá példa, hogy az olcsóbb megoldás jobb. Na persze nem feltétlenül egyszerűbb is. Nézzünk néhány alternatívát.

A leghagyományosabb az, ha magunk készítjük el a mosáshoz szükséges anyagokat. Ezek közül a szappan az egyik legkézenfekvőbb megoldás. Több helyen lehet kapni mosószappant. Nagyjából 230 Ft egy 400 g-os. A szappant lereszeljük sajtreszelővel (érdemes erre külön tartani egyet, a régi, kidobásra ítélt is tökéletes) és a reszeléket a vízbe szórjuk, kb. annyit amennyit a mosóporból szoktunk. Ki kell próbálni, mert tényleg nagyon jó. Még gyapjú termékek mosására is alkalmas.

Egy másik alternatíva a mosószóda. Elég félelmetesen hangzik, de ez is bevált, többeknek is. Áztató-, zsíroldó- és tisztítószer, sőt még vízlágyító hatása is van. 280 Ft/ kg áron beszerezhető és elég kevés kell belőle. Egy mosáshoz kb. 1-2 evőkanál, azaz max. 100 g. Ezt érdemes mosószappanal összekeverni, amiből így értelemszerűen kevesebb kell, mint ha magában használnánk. Kb. 50 g. Ezt feloldjuk egy kis vízben és ezt használjuk mosószer helyett. Természetesen érdemes kísérletezgetni, mert mindenkinek más adagolás lesz a legjobb. Sosincs pontos recept.

Kiiktattuk a mosószert, a vízlágyítót, de mi legyen az öblítővel. Gondolom sokan tudják, hogy az egyik legjobb vízkőoldó az ecet. Tökéletes vízköves kávéfőzők átfőzésére, de a zuhanyzó tisztítására is. Sőt, a mosógépet is át lehet vele mosni, ha a kemény víztől vízkövesedik. De miért jött ez szóba? Azt talán már kevesebben tudják, hogy az ecet nagyon jó öblítő is.

Az öblítővízbe keverve lágyítja a mosott ruhát és élénkíti a színeket. Persze kérdés, hogy tényleg használjuk-e, elvégre büdös, csípős szaga van. Mindenkit megnyugtatok, hogy ezt egyáltalán nem lehet érezni mosás után. Ha szeretnénk illatosítani, akkor érdemes néhány csepp illóolajjal összekeverni. Kb. 30 ml ecetet használjunk először, amit szintén feloldunk egy kis vízben, így egyáltalán nem ártalmas.
Ha jól számolunk, akkor 100 g mosószóda (28 Ft) 50 g mosószappannal (29 Ft) elkeverve és 30 ml ecet (6 Ft) öblítésre használva kb. 58 Ft. Szerintem ez egész csábító egy próbára.

Egy utolsó környezetkímélő megoldás, amit én is nemrég fedeztem föl az a mosódió. Ez a fa Indiában honos. A helyiek a lehulló termést gyűjtik össze és ezt használják mosásra. A mosódió szaponint tartalmaz, ami egy teljesen természetes anyag, nem pedig a mosószerekből származó vegyszer. Így teljesen környezetbarát. Csupán annyit kell tenni, hogy a diókat (3-4 db) egy mosótasakba vagy akár egy zokniba tesszük, berakjuk a ruhák közé és elindítjuk a mosást. Ráadásul akár többször is használhatjuk. Forró vízhez általában kétszer, de hideg vízben akár 4-5-ször is. Még öblítőt sem kell használni hozzá, hiszen természetes módon tisztítja a ruhákat, megtartja a színeket, tehát a legideálisabb a mosáshoz. És azt még nem is említettem, hogy ezenkívül rengeteg módon lehet fölhasználni, pl. fürdésre vagy hajmosásra is. Hol lehet kapni? Több bioterméket árusító helyen, valamint webáruházakban is beszerezhető. Szerintem ez is megér egy próbát. Nekünk bejött!

Forrás: globalplaza.hu

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=253863608066850&set=a.241462835973594.52510.24111446267

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése