csütörtök, augusztus 2

Melyik boltban találunk magyar élelmiszereket?

A kérdésre nem egyszerű a válasz, még a piackutatóknak sem sikerült szóra bírniuk a nagy kereskedelmi láncokat a tekintetben, hogy mely terméket tekintenek magyar árunak. Egyedül a CBA határozta meg, hogy mi alapján értelmezi a magyar termék kategóriáját, a Tesco viszont a rendezetlen jogszabályi helyzetre hivatkozva zárkózott el a témától.
Egyáltalán nem biztos, hogy abban az üzletláncban találunk több magyar terméket, ahol ezt fennen hirdetik. Mindenesetre beszédes adat, hogy a magyar élelmiszerláncok csak 4-5 %-kal több magyar terméket árusítanak, mint a multik. Egyébiránt a piackutatás szerint a belga tulajdonú Match-nál értékesítették a legtöbb magyar árut, hogy az összforgalomból ez mekkora hányadot képvisel, arról nem tudni.
Továbbra is gond, hogy mi minősül magyar terméknek. Sokak számára még mindig megfelelő, ha a származási hely Magyarország, még ha csak a termelés utolsó fázisát, a csomagolást végezték is itt. Tavaly egyébként  a Gazdasági Versenyhivatal az Auchan, a Spar, az Aldi és az egyik CBA ellen indított eljárást, mivel az általuk forgalmazott áru valójában nem volt magyar termék.
A magyar termék fogalmának tisztázása rendkívül fontos lenne, de egyelőre még jogszabály sem rendelkezik róla. Az agrártárca tavaly ugyan megpróbált egy szabályozástervezetet létrehozni, ám ez rendkívül nyakatekertnek bizonyult és természetesen a brüsszeli illetékesek tetszését sem vívta ki.
Bővebben a témában:
http://tudatosvasarlo.hu/cikk/magyar-termekek-melyik-boltban-mennyi-van

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése