hétfő, augusztus 6

Egészségesebb étkezés: több zöldség, gyümölcs


Tudatos táplálkozás - több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk


Tudatosabban étkezünk az egyik piackutató szerint. A GFK friss felmérése azt mutatja, hogy egyre több zöldséget-gyümölcsöt esznek az emberek. A legtöbb almából és krumpliból fogy. És újra divat lett a befőzés is.
Sor áll a zöldséges standnál. A legtöbben hetente kétszer is elmennek a kaposvári nagypiacra. Ekkor szerzik be a szükséges, zöldséget, gyümölcsöt. 
- Mi nagyon szeretjük a zöldséget, gyümölcsöt, de sajnos kevés alkalmunk van enni, megmondom miért. Nem itt lakunk Kaposváron, ha nem 10 kilométerre és be kell érte jönni - mondta a szennai Pintér István.
A GFK felmérésből kiderült: egy-egy bevásárlás alkalmával átlagosan 2 kiló kerül a kosarunkba. Gyümölcsök közül almát, barackot és dinnyét eszünk a legtöbbet. 
- Minden este most dinnye kúrát tartok pontosan - mondta Pálinkás Éva.
A téli szezonban pedig sok fogy mandarinból és narancsból. A zöldségek közül legnagyobb mennyiségben a krumplit, a paprikát és a paradicsomot veszik. A piackutató felmérése azt is kimutatta, hogy 6 %-kal nőtt a zöldség és gyümölcsfogyasztás az egy évvel korábbihoz képest.
- Van emelkedés, mert az utolsó két-három évben olyan erőteljesen visszaesett, hogy ahhoz képest egy szerényebb emelkedés is mutatósnak számít - mondta Földesi Gáspár, őstermelő.
Az árusok azt tapasztalják, hogy elsősorban a hazai árut keresik a vevők, abból is ha van, akkor a vegyszermenteset veszik. 
- Még ha kisebb is, nem kell, hogy tökéletesen szép legyen, hibátlan nem kell lennie, hanem finom legyen és akkor mindig visszajönnek - mondta Borbély Krisztina, kereskedő.
A növekedés oka lehet, hogy ismét divat savanyúságot, befőttet eltenni, másrészt egyre tudatosabban táplálkozunk. 
- Jó az, ha minimum legalább napi öt adag zöldség és gyümölcs elfogy egy átlag embernél. Mondjuk 2 adag gyümölcs és három adag zöldség. Ez az adag általában a 10 dekát jelenti - mondta Ábrahám Alexa Anita, dietetikus.
A dietetikus azt is javasolja, hogy ezeket leginkább nyersen fogyasszuk.
Forrás: http://kapos.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése