hétfő, július 2

Tartósítás, befőzés ökológikusan

Ideális esetben az évszaknak és az éghajlatnak megfelelő zöldségeket is gyümölcsöket fogyasztjuk. Nyáron itt a rengeteg friss gyümölcs, amiből "feltankolhatjuk" magunkat télire, azaz minél többet fogyasztunk belőle akkor, amikor terem. Ám marad felesleg is, meg szeretnénk legalább egy kis ízelítőt elmenteni a nyár  ízeiből télire. 
A nyári zöldségek, gyümölcsök télire való eltárolásának legegyszerűbb módja a pince és  a kamra volna, ám a városi életmód mellett ennek lehetőségei behatároltak. Így marad a fagyasztás, amire mondhatjuk, hogy ökológikusan a legrosszabb megoldás, nagy energiaigénye és költsége miatt. A legökológikusabb módszer a természetes aszalás lenne, ennek hiányában a villamos aszalás. Ha viszont ragaszkodunk, vagy más lehetőségünk nem marad a tartósításra, akkor a befőzéshez folyamodhatunk. A  nagy kérdés ekkor, hogy cukor vagy tartósítószer. A kettő arányának és mennyiségének több korlátja is van, például cukorbetegek más édesítőszert használnak, és az nem biztos, hogy az tartósít, a tartósítószerekre pedig sokan allergiásak, és egyébként is meggondolandó, hogy akarjuk-e kémiai szerekkel tovább mérgezni szervezetünket. 
Vannak természetes tartósító hatású fűszernövények, amelyeket bevethetünk a befőzés során. Ilyenek a fahéj, az ánizs, a szegfűszeg, a meggyfalevél, a mustármag, a babérlevél, a tormagyökér. Ha teljesen tartósítószer mentesen akarunk eltenni télire, érdemes alaposabban utána néznünk, hiszen már rendelkezésünkre állnak olyan módszerek, amelyekkel ezt megtehetjük.
Forrás: http://www.sokszinuvidek.hu/index.php/otthon-keszult/979-Tart%C3%B3s%C3%ADt%C3%A1s,-t%C3%A1rol%C3%A1s,-bef%C5%91z%C3%A9s-%C3%B6kotudatosan,-eg%C3%A9szs%C3%A9gesen

Tanulmányozásra ajánljuk még Feketéné Bokor Katalin: Befőzés cukor nélkül című könyvét és web oldalát:
http://www.bokorkatalin.hu/index.php?p=konyv_befozes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése