szombat, június 30

Hulladék anyagokból kreatív ház

 Mr. Phillips, az autodidakta ács, villanyszerelő, vízvezeték-szerelő már 14 házat épített  kiselejtezett építkezési hulladék anyagokból, borosüvegekből és dugókból. Emellett felhasznál a házak építéséhez minden használható anyagot: tükörszilánkot, használt zsindelyeket, de még marhacsontot is...
Bővebben: http://zoldtechnologia.hu/dan-phillips-kreativ-hazak-ujrahasznositott-anyagokbol

csütörtök, június 28

Ne dobja ki, ingyen megjavítjuk! Forradalmi javító mozgalom Hollandiából

Hollandiában két és fél esztendővel ezelőtt pattant ki a Repair Café, azaz Javító Kávézó mozgalom ötlete Martine Postma újságíró fejéből, aki második gyermeke születése után kezdett érdeklődni a fenntartható életstílus iránt – nemcsak írni akart róla, hanem tenni is valamit érte. Ma már Hollandia-szerte harminc Repair Café üzemel, heti vagy havi rendszerességgel a legkülönfélébb helyeken: kávézóban, tornateremben, művelődési házban, ahol felállítható egy nagyobb munkaasztal, és van hely akár egy mosógép szétszereléséhez is.

olvasd tovább itt: http://365.postr.hu/ne-dobja-ki-ingyen-megjavitjuk-forradalmi-javito-mozgalom-holl

kedd, június 26

Még egyszer az Északi-sarkvidék védelméért

Mint ahogy korábban már hírt adtunk az Északi-sarkvidék megmentéséért indított petícióról /Te már aláírtad?!/, tudhatjátok, hogy vészesen olvad a Föld "légkondijaként" is emlegetett jégtakaró. Ha ez a tendencia tovább folytatódik, az egész Föld hőháztartása veszélybe kerülhet, nem is beszélve az ott élő állatokról, akik elveszítik életterüket. Azonban nem csak ez a veszély fenyegeti a sarkvidéket, hiszen az iparszerű halászat és legújabban a tenger alatti  olajkincset felkutatni szándékozó olajmultik tevékenysége  még rombolóbb hatással lehet a sarkvidéki ökoszisztémára.
Erről is szó volt a riói Föld-csúcstalálkozón, ám egyelőre érdemi intézkedések híján a civil kezdeményezésekben lehet bízni és tenni, ahogyan 30 évvel ezelőtt így sikerült a Déli-sarkvidéket globális védett területté nyilváníttatni.Írd alá te is az Északi-sarkvidék megmentésért indított petíciót!
Erről olvashatsz bővebben:

http://greenpeace.blog.hu/2012/06/26/meghuzzuk_a_hatart_a_sarki_jegen

Szaporodó bevásárló közösségek: Szatyor és társai

Országszerte egyre több bevásárlói kör alakul, akik megbízható minőségű és eredetű termékekkel látják el tagjaikat. Erről olvashatsz bővebben az alábbi linken, sőt, ha kedved kapsz saját bevásárlókör létrehozására, tanácsokat is találsz!
http://tudatosvasarlo.hu/cikk/igy-szervezz-bevasarlo-kozosseget



Néhány, már működő bevásárló-közösség elérhetősége
Szatyor Egyesület
Budapest
zoldszatyor@gmail.com
Fúzió Egyesület
Székesfehérvár
fuzio@kingsziti.hu
Kecskeméti Szatyor Egyesület
Kecskemét
kecskemetiszatyor@mail.com
Kiskunfélegyházi Szatyor Klub
Kiskunfélegyháza
Kiss.kalman.tibor@gmail.com
Natúr Kosár
Érd
naturkosar@gmail.com
Kiskosár Vásárló KözösségEsztergom kiskosaresztergom@gmail.com

Mentsük meg az Északi-sarkvidéket!

Mindannyiunk élete az Északi-sarkvidék épségétől függ. Az elmúlt 30 évben a sarkvidéken úszó jégsapka 3/4-e elolvadt, manapság főként azért olvad vízzé, mert fosszilis üzemanyagokat használunk. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a jégpáncél alatti olajkészletek kiaknázása érdekében olajkutatások folynak. Az Északi-sarkvidék az olajláz új helyszíne! Ezen felül az ipari halászflották és a növekvő háborús veszély is fenyegeti az Északi-sarkvidék jövőjét! Ha a tendencia így folytatódik, akkor az emberiség történetében először a sarkvidék jégmentessé válhat! Ez közvetlenül az ott élő állatokat - jegesmedvéket, rozmárokat, narválokat -, fenyegeti, közvetve viszont az egész Föld élővilágára hatást gyakorolhat. Az Északi-sarkvidék jege a Földünket érő napsugárzás jelentős részét visszaveri az űrbe, stabilizálva időjárási rendszerünket. Az Északi-sarkvidék már ma is kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a Föld többi része. Aláírásoddal támogatod a követelést, hogy az Északi-sarkvidék globálisan védett területté legyen nyilvánítva, hasonlóan a  Déli-sarkvidékhez, amelyet 30 évvel ezelőtt sikerült globálisan védetté nyilváníttatni. A petícióval a cél  az ENSZ-hez fordulva, globális egyezmény létrehozása.
http://www.greenpeace.org/hungary/hu/koszonjuk/?locale=hu


Ha egyetértesz, itt írhatod alá a petíciót:
http://savethearctic.org/

Gyere velünk az Északi-sarkra. Amikor elérjük az 1 millió aláírást, elhelyezzük a neved és a jövő zászlaját a sarkpont alatt, a tengerfenéken.



hétfő, június 25


Függőkert ereszcsatornából

Csodás függő kaspókat már mindenki látott, de mi a helyzet akkor, ha nagyobb virágfalat szeretnénk a teraszunk vagy a pergolánk szélére? Ezzel a megoldással egy egész függőkertet alakíthatunk ki, növelve kertünk hasznos területét, ha túl kicsinek bizonyulna, vagy megvédve intimszféránkat, ha a szomszéd túl sokat kukucskálna.



Bármilyen színben megvásárolható műanyag ereszcsatorna az alapja, ami teraszunk stílusával vagy színeivel összhangba hozható.
Anyagok listája:
  • 3 db - 80 cm hosszú és minél szélesebb (15-20 cm) műanyag ereszcsatorna
  • 6 db - végzáró elem
  • 2 db - 1/8-os acél sodrony kábel a megfelelő hosszúságra levágva
  • 2 db - galvanizált akasztó
  • 6 db - hajlított acélrúd
  • 6 db - szorító kapocs (lásd lent a képen)

  1. Fordítsd hasra az ereszcsatorna darabokat és a jelöld végig ceruzával a középvonalat, mert ez megkönnyíti a vízelvezető lyukak egyenes kifúrását.
  2. A kábel átvezetéséhez az eresz két oldaláról egyforma távolságra kell lennie a lyukaknak, mert csak így biztosítható a függőkert vízszintes beállítása.
  3. Fűzd keresztül a lyukon a kábelt, ami lehetőleg ne legyen túl tág a sodrony méretéhez képest.
  4. Ezután bújtasd át az ereszen a kábelt és a képen látható módon rögzítsd a legfelső függőkertedet, majd ugyanígy járj el a következőknél.


Ezután már csak a növények ültetése következik. Nagyon megterhelni nem érdemes ezt a szerkezetet, de egy vékony vízelvezető rétegre mégis szükség van, ezért ha találunk otthon hungarocellt (én szoktam félre rakni egy-egy megvásárolt műszaki tárgy dobozából), akkor kavics méretűre törve kiváló lehet.
Növények közül érdemesebb inkább csüngő, vagy nagy levelű zöldségeket, virágokat válogatni. Mivel ez balkonládaként funkcionál, ezért a tápoldatozást sem szabad kihagyni, mert csak úgy lesz igazán dúsan virágzó, vagy folyton termő a növényünk.








Függő veteményeskert PVC csövekből
Nem mindenkinek adatott meg egy hatalmas kert lehetősége, ahol tavasztól őszig kedvére termesztheti kedvenc zöldségeit, fűszernövényeit. Viszont, ha a vágy és a tetterő meg van hozzá, akkor már csak egy jópofa megvalósítható ötletet kell találni, ami nem foglal nagy helyet.



Ez az igen látványos megoldás PVC csövekből áll össze, amelyekbe cserepestől állíthatod bele a növénykéket. Igazából a lefolyó cső csak a locsolás megkönnyítésére és a növények kis helyen történő tárolására szolgál. A maradék vizet érdemes a lejtmenet végén egy edénybe összegyűjteni és a legközelebbi locsolásnál újrahasznosítani. Ennek köszönhetően, és hogy a nap egy idő után nem éri közvetlenül a nedves földet, összesen 80%- kal kevesebb vizet igényel, mint egy átlagos veteményes kert.
Mivel kis földmennyiség áll rendelkezésére a növényeknek, ezért jó minőségű termőtalajra és folyamatos tápoldatozásra van szükségük a jó terméshozam érdekében.

A tartóoszlopokra akár kerekeket is szerelhetünk, így bármikor árnyékba, vagy épp napsütéses helyre tolhatjuk növényeinket.

Itt nézheted meg a képeket:
http://dekoresmentha.blogspot.hu/2011/11/fuggo-vetemenyeskert-pvc-csovekbol.html









Raklapból fűszerkert az erkélyen


Zöldfalat raklapból - Csináld magad!

Ha csak egy kis teraszod vagy erkélyed van és megragadott a függőleges kertek varázsa, akkor ezt a házilag is kivitelezhető modellt Neked találták ki. Kis hely, sok növény és sok-sok virág az eredménye ennek a raklapból készült vertikális kertnek.


Szükséged lesz egy raklapra (aminek szerintem a külső felületére akár színt is felvihetünk), dupla réteg Geotextiliára és a növények mellett sok - sok földre.

Ha kiválasztottad, hogy melyik legyen a köszönő oldal, akkor a hátsó felét alaposan borítsd be dupla réteg geotextiliával. Mind a két oldala, a hátulja és az alja is kapjon borítást, egyedül a tetején és az elején hagyd szabadon a nyílást.



Ezután vidd nagyjából arra a helyre, ahol majd állni fog, mert földdel együtt képtelenség lesz majd cipelni.
Az alapos föld feltöltés után a növények következnek, amelyeket igen szorosan érdemes ültetni. Ez nagyjából 6 - 6 darab tövet jelent soronként. A tetejét sem szabad kihagyni, mert az teszi fel az "Í"- re a pontot.
Ha végeztél az ültetéssel, akkor még érdemes pótolni a hiányzó földet ahol szükségesnek látod.




Most már csak a rendszeres öntözésre kell odafigyelned és arra, hogy az alsó sorok gyorsabban száradnak ezért külön öntözést igényelhetnek.

Minden erkély tulajdonosnak ilyen dús zöld falat kívánok a jövő évre!

Forrás: http://dekoresmentha.blogspot.hu/2011/11/zoldfalat-raklapbol-csinald-magad.html

szombat, június 23

Mérlegen a jövő: Petrovics Zsuzsa öko-társasjátéka

A „Mérlegelj ökosan” stratégiai társasjáték a fenntarthatóság jegyében készült, hogy elősegítse a felelős ökológiai viselkedés elérését. Petrovics Zsuzsa ezzel a játékkal diplomázott a MOME Formatervező szakán.

még több info és képek: http://hg.hu/blog/14632-merlegen-a-jovo-petrovics-zsuzsa-oko-tarsasjateka

csütörtök, június 21

Röhög rajtunk Európa, azaz ez itt egy nagyon jó cikk a napenergia helyzetérő kis hazánkban.

Figyelmetekbe ajánlom ezt a nagyon szépen összeszedett és hétköznapi nyelven írodott összegző cikket a napelem megtérüléséről és a Magyarországi helyzetről.

"b_200_200_16777215_00___images_Energetika_fuzfo_napelem.jpgRöhög rajtunk Európa - vallják a hazai napelem-piac képviselői. A kritikán aluli engedélyezési-, illetve szabályozási rendszer, az állami támogatások elmaradása, valamint egy ismeretlen érdekeket képviselő lobbitevékenység ugyanis mind-mind gátat szabnak hazánkban az "ingyenenergia" terjedésének. Pedig szakértők tapasztalatai szerint egy családi ház éves villamos energia igényét lefedő napelemes rendszer maximum 10 év alatt behozza az árát. Nagy kérdés ugyanakkor, mégis melyik a jobb befektetés egy magyar háztartásnak: a napenergia hasznosítása, vagy egy bankbetét"


forrás: http://utajovobe.eu/hirek/energetika/871-csaladi-hazad-van-ennyi-ido-alatt-terul-meg-a-napelem-rajtunk-rohog-europa

csütörtök, június 14

Még: Michael Reynolds és az Earthship


Garbage Warrior –
egy hippi öko­építész
küzdelme
Európa   környezetvédelmi   Filmfeszti­
vál 2009, zsűri és közönség díjas film
Michael Reynolds radikális, hippi öko­épí­
tész,   egy   önellátó   közösség   kiépítéséért
harcol, s már az első percekben megfogal­
mazza nézetét: „Úgy érzem, egy bivalycsor­
da  közepén vagyok  és  vadul  csörtetünk  a
szakadék felé… de én nem akarok lezuhan­
ni, ezért  megpróbálom elterelni  őket… Ha
az emberiség vesztébe viszi ezt a bolygót, én
is meghalok… Magamat  próbálom mente­
ni, ez elég erőt ad.”
A   filmben  Michael   Reynolds  bemutatja
építészeti   stílusának   termékét,   az
Earthship lakóházakat: a nap beesési szö­
gét  használják a hőmérséklet  szabályozá­
sára, az északi fal termikus tömege tárolja
a hőt; a vízellátást összegyűjtött eső bizto­
sítja,  a  ház   lelkét  jelentő   melegház   egy­
szerre oldja meg a szennyvízkezelést és az
élelmiszerellátást; az elektromos energiát
pedig a tetőre szerelt  napelem vagy szél­
turbina adja.
Az idilli  hangulatot hamar szertefoszlatja
az építési  hatóság: alternatív anyagokból,
újszerű módszerekkel és közművesítés nél­
kül   házat   építeni   nem   a   szabványoknak
megfelelő.   A   további   munkák   leállítása
mellett pedig Reynolds állami építészenge­
délyét is visszavonják.
Több éves szünet után a közösség törvényt
betartva, engedélyeket beszerezve folytatja
tovább   az   építkezést,   majd   főszereplőnk
vaskos mappával a kezében ecseteli, meny­
nyi fölösleges papírmunka kell ahhoz, hogy
a   telepét   hivatalosan   is   lakónegyednek
nyilvánítsák.
Szembeszállva a bürokráciával, felterjeszt
egy törvényjavaslatot, amely megengedi a
kísérleti  lakóházak építését, az au­
tók,   repülőgépek,   fogyasztási
cikkek   tesztlehetőségeivel   érvelve.
Ehhez ő maga is óriási változáson megy
keresztül: a volt hippi összefogja ősz haját
és öltönyt próbál.
A   történetből   kiderül,   hogy   a   természeti
katasztrófa sújtotta területeken – a hajlék,
ivóvíz és szennyvízkezelés problémájára is
– kitűnő megoldást jelent az Earthship.
A film tisztán bemutatja, hogy a biotecture
koncepció akadálya a „civilizáció” és a bü­
rokrácia. Bizonyítékul  arra, hogy  ők  ma­
guk   képesek   szembenézni   a   jövő   klíma­
problémáival,   a   végcímben   megtudjuk:   a
film karbonlábnyomát  esőerdő  ültetésével
ellensúlyozták, a megjelenő járművek 80%­
a pedig biodízellel működik.
Forrás:
http://greenprofit.hu/index.php?
option=com_content&view=article&id=43:
garbage­warrior­lakhato­qhajokq­a­
sivatag­koezepen­szemetbl&catid=31:
tajkep­epiteszet­&Itemid=24
További információ:
http://www.garbagewarrior.com/
http://youtu.be/YrMJwIedrWU

Forrás: http://elofaluhalozat.hu/gfx/EH92_3.pdf

szerda, június 13

Pályázat falusi turizmus fejlesztésére és élelmiszer feldolgozásra


Friss pályázat turizmusra, feldolgozásra, ifjak pályakezdésére

2012-06-13
Szerző: Hírösszafoglaló
Három új pályázat is megjelenik júniusban és júliusban: a fiatal gazdák négymilliárd forintnyi támogatást kaphatnak, a falusi turizmus fejlesztésére hatmilliárd jut, az élelmiszer feldolgozásra pedig 5 milliárd - tudtuk meg a Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatóján, ahol V. Németh Zsolt államtitkár bejelentette, hogy a Darányi Ignác Terv keretében először a beruházási jellegű támogatásokat hirdeti meg a Vidékfejlesztési Minisztérium, hogy legyen idő kivitelezni az elképzeléseket .

Kö­ze­le­dünk a 2007-2013 kö­zöt­ti prog­ra­mo­zá­si idő­szak vé­gé­hez, ezért  a be­ru­há­zá­si jel­le­gű tá­mo­ga­tá­sok kap­tak el­sőbb­sé­get, hogy le­gyen idő ki­vi­te­lez­ni az el­kép­ze­lé­se­ket - hang­zott el a bu­da­pes­ti tá­jé­koz­ta­tón.

A tárca na­po­kon belül har­mad­szor is meg­hir­de­ti a fi­a­tal me­ző­gaz­da­sá­gi ter­me­lők in­du­lá­sát se­gí­tő pá­lyá­za­tot. A ko­ráb­bi for­du­lók ta­pasz­ta­la­ta­it - a fi­a­tal gaz­dák ér­dek­vé­del­mi szer­ve­ze­té­vel egyez­tet­ve - a tárca be­épí­tet­te a pá­lyá­za­ti ki­írás­ba.

Fi­a­tal gaz­dák tá­mo­ga­tá­sa


Az ifjú gaz­dák össze­sen 4 mil­li­árd fo­rin­tot igé­nyel­het­nek gaz­da­sá­guk el­in­dí­tá­sá­hoz.

Azok a gaz­dák is pá­lyáz­hat­nak, akik szin­te a nul­lá­ról in­dul­nak, de a me­ző­gaz­da­ság­ban lát­ják meg­él­he­té­sük for­rá­sát - vá­la­szol­ta ehhez kap­cso­ló­dó­an a Mi­nő­ség 70 Szak­por­tál kér­dé­sé­re az ál­lam­tit­kár.

A tá­mo­ga­tást ru­gal­ma­san hasz­nál­hat­ják fel a ter­me­lők, hi­szen pél­dá­ul ter­mő­föld vá­sár­lá­sá­ra vagy az ál­lat­ál­lo­mány bő­ví­té­sé­re is for­dít­hat­ják. Azok a 18 és 40 év kö­zöt­ti gaz­dák je­lent­kez­het­nek, akik elő­ször kez­de­nek gaz­dál­kod­ni, meg­fe­le­lő szak­mai tu­dás­sal, vég­zett­ség­gel ren­del­kez­nek és vál­lal­ják, hogy gaz­da­sá­gu­kat 5 évig egyé­ni vál­lal­ko­zó­ként ve­ze­tik.

Egy pá­lyá­zó leg­fel­jebb 12 mil­lió fo­rin­tot kap­hat. A ké­rel­me­ket jú­li­us 16. és au­gusz­tus 16. kö­zött lehet be­ad­ni a Me­ző­gaz­da­sá­gi és Vi­dék­fej­lesz­té­si Hi­va­tal­hoz.

Szin­tén előnyt él­vez­nek a ker­té­szek, hi­szen ez az élő­mun­ka-igé­nyes ága­zat nö­ve­li a fog­lal­koz­ta­tást. Több pon­tot kap­nak majd azok a pá­lyá­zók is, akik vál­lal­ják, hogy la­kó­he­lyük a le­he­tő leg­kö­ze­lebb lesz a gaz­da­ság­hoz, il­let­ve azok, akik fő­ál­lá­sú me­ző­gaz­da­sá­gi ter­me­lők lesz­nek. Plusz­pont jár annak az ifjú gaz­dá­nak is, aki ta­nyán, vagy 1000 főnél ki­sebb la­kos­ság­szá­mú te­le­pü­lé­sen él.

Vi­dé­ki tu­riz­mus


Hat­mil­li­árd fo­rint­ra lehet pá­lyáz­ni a vi­dé­ki tu­riz­mus ösz­tön­zé­sé­hez. A ké­rel­me­ket a helyi LE­ADER Helyi Ak­ció­cso­por­tok­hoz (HACS) kell el­jut­tat­ni jú­li­us 1-31. kö­zött - hang­sú­lyoz­ta V. Né­meth Zsolt. A 96 hazai ak­ció­cso­port­ból 70 tudja meg­hir­det­ni a pá­lyá­za­tot, mert ren­del­ke­zik még ele­gen­dő for­rás­sal a ki­írás­hoz - fűzte hozzá.

A tá­mo­ga­tást szál­lás­he­lyek ki­ala­kí­tá­sá­ra, agro- és öko­tu­risz­ti­kai szol­gál­ta­tá­sok bő­ví­té­sé­re, szál­lás­hely­hez nem kö­tő­dő te­vé­keny­sé­gek­re (pél­dá­ul lovas, va­dá­sza­ti, vízi vagy gaszt­ro­nó­mi­ai tu­riz­mus­hoz kap­cso­ló­dó prog­ra­mok­ra) lehet for­dí­ta­ni.

Az 5000 fő alat­ti la­kos­ság­szá­mú és a leg­fel­jebb 100 fő/km2 nép­sű­rű­sé­gű te­le­pü­lé­se­ken élő vagy mű­kö­dő ter­mé­sze­tes sze­mé­lyek, mik­ro-, kis- és kö­zép­vál­lal­ko­zá­sok, ön­kor­mány­za­tok, non­pro­fit szer­ve­ze­tek, egy­há­zak kér­het­nek for­rást a ke­ret­ből.

Egy pá­lyá­zó leg­alább 1 mil­lió fo­rin­tot igé­nyel­het, de az összeg felső ha­tá­rát a HACS-ok saját il­le­té­kes­sé­gi te­rü­le­tü­kön sza­bá­lyoz­ták, így ennek mér­té­ke egy­más­tól el­té­rő lehet.

Kér­dé­sünk­re, mely sze­rint azo­kon a te­le­pü­lé­se­ken, ahol nem mű­kö­dik és nem is lesz LE­ADER, ott ho­gyan pá­lyáz­hat­nak tu­risz­ti­kai jel­le­gű tá­mo­ga­tás­ra, V. Né­meth Zsolt úgy vá­la­szolt, az Új Szé­che­nyi Terv­vel össze­han­gol­ta a tárca a pá­lyá­za­to­kat, egyet­len te­rü­le­te sem marad le­fe­det­le­nül az or­szág­nak.

Fel­dol­go­zás


Élel­mi­szer-fel­dol­go­zó üze­mek fej­lesz­té­sé­re jú­ni­us 22-től lehet tá­mo­ga­tá­si ké­rel­me­ket be­ad­ni a Me­ző­gaz­da­sá­gi és Vi­dék­fej­lesz­té­si Hi­va­tal­hoz - em­lé­kez­te­tett az ál­lam­tit­kár. A pá­lyá­zat ke­ret­össze­ge öt­mil­li­árd fo­rint. A me­ző­gaz­da­sá­gi ter­me­lők há­rom-, a nem me­ző­gaz­da­sá­gi ter­me­lők két­mil­li­árd fo­rint­ra pá­lyáz­hat­nak.

A je­lent­ke­zők mi­ni­mum 2.5, ma­xi­mum 100 mil­lió fo­rin­tot igé­nyel­het­nek; ez a tá­mo­ga­tá­si pla­fon is jelzi, hogy a Nem­ze­ti Vi­dék­stra­té­gi­á­val össz­hang­ban el­ső­sor­ban a helyi ter­mé­kek fel­dol­go­zá­sát se­gí­ti a pá­lyá­zat. Vá­gó­pont lé­te­sí­té­sé­re leg­fel­jebb 30 mil­lió fo­rin­tot, ter­me­lés­irá­nyí­tá­si szoft­ve­rek­re és hard­ve­rek­re 10 mil­lió fo­rin­tot lehet kérni. A hoz­zá­já­ru­lás mér­té­ke az el­szá­mol­ha­tó ki­adá­sok 40-50%-a lehet.

A tá­mo­ga­tást a ver­seny­ké­pes­ség ja­ví­tá­sá­ra, a ter­mék­szer­ke­zet át­ala­kí­tá­sá­ra, az élel­mi­szer­biz­ton­sá­gi és kör­nye­zet­vé­del­mi fel­té­te­lek ja­ví­tá­sá­ra, az ener­gia­fel­hasz­ná­lás éssze­rű­sí­té­sé­re, az üzem­irá­nyí­tás kor­sze­rű­sí­té­sé­re, il­let­ve vá­gó­pon­tok ki­ala­kí­tá­sá­ra lehet fel­hasz­nál­ni. Töb­bek kö­zött a hús, a zöld­ség-gyü­mölcs, a tej­ter­mé­kek és a gyógy­nö­vé­nyek fel­dol­go­zá­sá­ra, vagy ma­lom­ipa­ri be­ru­há­zá­sok­ra igé­nyel­het­nek tá­mo­ga­tást a je­lent­ke­zők.

A kö­vet­ke­ző idő­szak­ban a tárca hó­nap­ról hó­nap­ra hir­de­ti meg a pá­lyá­za­to­kat: a kö­zel­jö­vő­ben vár­ha­tó a nem me­ző­gaz­da­sá­gi te­vé­keny­ség ki­ala­kí­tá­sát (di­ver­zi­fi­ká­lás) és az ál­lat­tar­tó te­le­pek kor­sze­rű­sí­té­sét se­gí­tő ki­írás, il­let­ve a GAZ­DA­Net prog­ram. Szep­tem­ber­ben a vi­dé­ki örök­ség meg­őr­zé­sé­re és fa­lu­fej­lesz­tés­re is lehet majd pá­lyáz­ni - hívta fel a fi­gyel­met V. Né­meth Zsolt.

Egy szentjánosbogár sétára az alcsúti arborétumban?

A szentjánosbogarak rajzása hamarosan elkezdődik az Alcsúti Arborétumban. Feledhetetlen látvány, amint a nyári estében szentjánosbogarak ezrei rajzanak zöld lámpásként világítva.
Minden kedves látogatót várunk egy esti sétára szakvezetőink kíséretében. 
A szentjánosbogár séták előreláthatólag június 15-től kezdődnek.

Nyitva tartás: szerdától-vasárnapig 10-től 18 óráig.
Belépőjegy árak:
Felnőtt: 1000 Ft/fő
Gyerek, nyugdíjas, pedagógus: 500 Ft/fő
Bejelentkezés, érdeklődés: 06-22-353-219.
www.alcsuti-arboretum.hu

"Okos" mérőórák a gáz-és villany fogyasztás méréséhez és számlázásához


Manapság a legtöbben havi átalányt fizetnek a közműveknek, majd jön a horrisztikus korrekciósszámla, amellyel kiegyenlítjük az eltérést a tényleges fogyasztás és az átalány között. Ez a rendszer lassan, de biztosan véget ér.

Az ésszerűbb energiafogyasztás elterjesztése érdekében Magyarországon is hamarosan bevezetésre kerülnek, egyelőre kísérleti jelleggel, mindösszesen 20 ezer háztartásban az "okos" árammérők. Ezek segítségével mind a fogyasztók, mind a szolgáltatók azonnali és folyamatos visszajelzést kaphatnak az energia fogyasztásról, így ellenőrizhetik és racionalizálhatják energia fogyasztásukat és szokásaikat. Az "okos" mérőóra kiad egy fogyasztási grafikont, hozzárendelve a költségeket. A rendszer segítségével a szolgáltatók különböző fogyasztási csomagokat vezethetnek be, azaz a mobiltársaságokhoz hasonlóan lenne csúcsidő és kedvezményes időszak. Így a fogyasztó döntheti el, hogy milyen szolgáltatást mikor és milyen tarifával vesz igénybe. Az "okos" mérőórák segítségével vélhetően jelentős, akár 10 %-os megtakarítást is elérhetünk, bár a németországi tapasztalatok azt mutatják, hogy a kezdeti lelkesedés után az energia fogyasztás visszaesik a korábbi szintre.

Bővebben:

Önellátó ökoház - Earthship, a "Földhajó"

Forradalmi ökoház: Nem függ semmilyen infrastruktúrától, saját maga termeli az áramot, magától gyűjti a vizet, kezeli és hasznosítja a szennyvizet, hűti és fűti magát, nagyrészt társadalmunk hulladékaiból épül.
Hozzávalók egy ilyen házhoz: tízezer palack, ötezer sörös doboz, 700 használt autógumi.
Napenergiával működik, semmilyen közműre nincsen szükség, veteményes, üvegház tartozik hozzá, lakója teljesen szabadon élhet, nem függ a társadalomtól. Mindez nem kerül  többe, mint egy hagyományos lakóház: ez az Earthship, azaz "Földhajó".Több, mint 2000 ilyen ház épült már.
Feltalálója, megépítóje Mike Reynolds, több másik családdal együtt, külön Earthship-ekben élve falvat alkot a sivatagban. Kiléptek az állami rendszer keretéből, létrehoztak egy önellátáson és megosztáson alapuló társadalmat.
A 2006-os cunami után ezzel a módszerrel építettek autógumikból és bambuszból földrengésbiztos házakat Délkelet-Ázsiában. .
'Rá kell jönnünk, hogy ha a Föld tart el bennünket, tisztelettel kell bánnunk vele!"


Az Earthship-ről itt nézhetsz meg videókat:
https://www.facebook.com/photo.php?v=481907735159882
http://indavideo.hu/video/Earthship-_Avagy_Hazepites_szemetbol

Ha Earthship-et szándékozol építeni, a szükséges információkat itt találod:
http://greenr.blog.hu/2010/05/21/earthship_egy_megoldas


és a magyar nyelvű Earthship támogatói oldal  "azoknak akik tiszta, szabad, fenntartható életre vágynak":
https://www.facebook.com/earthship.hun

Paradicsom, avagy piros vegyszergolyók Spanyolországból

Gondoltál-e már arra, amikor télen megveszed a primőr paradicsomot, az honnan, milyen úton jutott el hozzád, és mindenekelőtt hogyan termesztették? Ha elolvasod az alábbi cikket, azt sejtem, hogy ezentúl legalább is igyekszel ennek utánanézni.

A mintegy Budapest nagyságú almeriai agrár nagyüzemben ugyanis vegyszerben tocsognak a növények, lévén a termőterület eredendően nagyon silány, ezért erősen vegyszerezik a talajt és a mesterségesen kialakított termőréteget. Az EU egyébként e miatt már több alkalommal bírságot szabott ki a fóliaövezet termelőire és kötelezettségszegési eljárást is indított a spanyol kormány ellen ez ügyben. A fóliás hajtatás során aztán még újabb vegyszereket használnak a minél nagyobb terméshozam elérése végett és azért, hogy minimalizálják a termesztés élőmunka igényét. A sok vegyszert a talaj nem tudja elvezetni, így a vegyszer maradék  a környező vizeket szennyezi. A termőtalajt amúgy is gyakran cserélni kell, hiszen az eredeti talajréteg eleve silány volt és telítődött vegyszerekkel. Ez a "meddő" föld tovább szennyezi a környezetet. További veszély forrást jelent, hogy a monokultúrás nagyüzemi termesztés igen sérülékeny, könnyen megtámadják a gombás és egyéb fertőzések, amelyek a nagy mértékű vegyszer használat ellenére elpusztíthatják a termés nagy részét.

Mindezeket végig gondolva nem csoda, ha az így termesztett zöldségekben és gyümölcsökben a megengedettnél jóval több az egészségre káros vegyszer maradék. Annak érdekében, hogy az árakat olyan alacsony szinten tartsák, hogy a nyugat-európai áruház láncoknak megérje innen beszerezni a zöldséget és a gyümölcsöt,  a főként Marokkóból és Dél-Amerikából érkező idénymunkások sokszor szinte embertelen körülmények között éhbérért élnek és dolgoznak , de találhatunk itt kelet-európai, román, ukrán és kis számban magyar munkavállalót is.

Az almeriai  agrár nagyüzemben paradicsomot, epret, sárgadinnyét, uborkát, kínai kelt, cukkinit és kaliforniai paprikát termelnek.Ha ilyen primőr árut vásárolsz, feltétlenül nézd meg a származási országot!

http://utajovobe.eu/hirek/elelmezes/608-paradicsom-a-pokolbol--piros-vegyszergolobisok-spanyolorszagbol





Befőttes üvegek újrahasznosítása

Évek óta bosszankodom azon, hogy miért szűnt meg /legalább a szabvány méretű/ befőttes üvegek visszaváltása. Túl azon, hogy a kukába dobált üvegekkel a környezetet is szennyezzük, mert valljuk be, egyelőre még nem mindenki viszi el a szelektív gyűjtőbe az üres üvegeket, gazdaságilag sem biztos, hogy megéri-e az üvegek újragyártása. Miközben otthon mosogatom el az üres befőttes üvegeket, de mindet nem tudom újrahasznosítani és elajándékozni sem, a nagy áruházakban nagy halmokban áll vevőre várva ugyanaz a nagyságú és típusú befőttes üveg. Jó ez így?!
Kereshetünk alternatív megoldásokat a befőttes üvegek újrahasznosítására, de azt gondolom, hogy mégis csak jobb lenne, ha megtalálnánk a módját, hogy hogyan tudnánk akár csere akár egy begyűjtőhely révén megoldani az újrahasznosítást. Ha tud valaki ilyen lehetőséget, kérjük írja meg nekünk! Íme, néhány ötletek a befőttes üvegek  újrahasznosítására:
http://www.femcafe.hu/cikkek/eletmod/igy-hasznositsd-ujra-ures-befottesuvegeidet

Állatokon tesztelt kozmetikumok - ezt akarod?!

Ha eddig csak a saját egészségedre gondoltál, amikor kozmetikumot vásároltál, és eszedbe sem jutott, hogy állatkísérletek elvégzése után  jutott-e  hozzád a márkás termék, akkor javaslom, olvasd el ezt a cikket!

https://www.facebook.com/notes/állatkísérlet-mentes-termékek-oldala/állatkísérletek-jogilag-etikailagés-egyéb-szemszög

Megtalálod benne azoknak a neves cégeknek a listáját, akik állatkísérletekben tesztelik termékeiket, megismerhetsz néhány alternatív módszert, amelyek kiválthatják az állatkísérleteket és elgondolkodhatsz azon, hogy tényleg ezt akarod-e?! Az ilyen termékek megvásárlásával ugyanis te is hozzájárulsz az állatkísérletekhez, annak miden következményével együtt! Ha úgy döntesz, hogy ennek a felesleges állatkínzásnak nem akarsz részese lenni, választhatsz tudatosan olyan terméket, amelynek előállításához nem végeztek állatkísérleteket, de a kozmetikumaid egy részét te magad is elkészítheted, amihez ötleteket korábbi  bejegyzéseinkben is találhatsz!

kedd, június 12

Minden, amit a zöldturmixról tudni kell...

Zöldturmix vagy smoothie, Victoria Boutenko, Tim van Orden, hogyan és mivel készíthetsz zöldturmixot, élettani hatások, vagyis minden, amit a zöldturmixról tudni kell. Ízelítőként:

A zöld turmixok, “green smoothie”-k villámgyorsan elkészíthetők, akár főétkezésként is fogyaszthatók.

A zöld levelek bátran párosíthatók gyümölcsökkel, igazából nem sorolandók a zöldségek közé. Gyümölcsökkel való együttfogyasztásuk semmiféle emésztési problémát, erjedést, emésztési gondokat nem okoz.
Zöld turmixok elkészítése:
A zöld turmixok elkészítéséhez elegendő egy vagy kétfajta (ennél több lehetőleg ne is legyen, mivel a gyümölcsöket is jobb önmagukban fogyasztani az erjedéses és savasító folyamatok elkerülése végett) gyümölcs (alma, banán, magnó, őszibarack, sárgabarack, bogyós és piros gyümölcsök (málna, ribizli, szeder, áfonya, eper)  – ezeket bátran variálhatod, ez legyen kb. 60 %-ban) és bármilyen ehető zöld növény kb. 40 %-ban (spenót, sóska, petrezselyem zöldje, sárgarépa zöldje, pitypang levél, kövér porcsin (ehető gyomnövény), zellerszár, leveles kel, saláta, csalán). Ha túl sűrű, még egy kis tisztított vizet turmixolhatsz hozzá.
Nehogy azt hidd, hogy szörnyű íze van. Ugyan első ránézésre csúnyácskának tűnik, de ha kísérletezel és jól párosítod a gyümölcsöket, akkor nagyon finom.
Naponta ne csak egy csészével fogyassz, hanem bátran, akár 1-1,5 litert is. Tízóraira, reggelire, vagy akár a vacsorádat is helyettesítheted vele.
A zöld levelek kitűnően lúgosítják a szervezetet, fehérjetartalmuk pedig kiemelkedő. Sokan vádolják azzal a vegetáriánus táplálkozást is, hogy nem elegendő a fehérje. Azonban már több forrásból bizonyítást nyert, hogy nem a fehérjehiánytól, hanem inkább a túlzott fehérjebeviteltől kellene rettegnünk.
A zöldlevelűek tele vannak oxigénnel dús klorofillel, mellyel növelheted szervezeted oxigénellátását. 

Érdemes elolvasni az egész cikket, ahol még arra is választ találhatsz, hogy milyen konyhai gépet és honnan tudsz beszerezni a zöldturmix elkészítéséhez, kedvcsinálóként néhány receptet olvashatsz és képeket is láthatsz az elkészített italokból!

Ehető gyomnövények - ezeket is teheted a zöldturmixba!

Ismered a tyúkhúrt és a porcsint? Tudtad, hogy ezeket meg is eheted, akár úgy, szimplán elrágcsálva, de zöldturmixnak elkészítve is? Ha érdekel ez a lehetőség, olvasd el az alábbi cikket:


Ezeket a látszólag haszontalan gyomnövényeket fogyaszthatod zöld turmixként (azaz turmixolhatod gyümölcsökkel), vagy csipkedheted salátákba. Frissen az igazi, de akár meg is száríthatod a téli hónapokra alacsony hőfokon. Mind-mind kiváló lúgosító, klorofillban gazdag élő táplálék.
Kövér porcsin
Figyelem! Nem a virágzó díszporcsinról van szó, hanem a vadon termő fajtáról. Még régebben mi is ahogy tudtuk, irtottuk ezt a “gazt” a kertben. Szívós növény, még a legnagyobb melegben sem akar elhervadni, könnyen visszaered, ha jön egy kis nyári zápor.
Irtás helyett fogyaszd salátába. Igen kellemes íze van, szinte íztelen, de mégis, olyan könnyeden finom. Fogyasztható a szára és a levele is, de én le szoktam szedni a kis pozsgás leveleket a száráról, így családom is fogyasztja. Egész nyáron rendelkezésünkre áll.
Tartalmaz nyálkaanyagokat, ásványi anyagokat, vitaminokat, omega-3 zsírsavakat. Immunerősítő és antioxidáns hatással rendelkezik. Kiemelkedik C és E vitamin, valamint béta-karotin tartalma.
Jótékony hatással van a vér koleszterin szintjére és a vér cukor szintjére. Enyhén vízható hatású.
 ***
Tyúkhúr:
Bizony, nemcsak a pipiknek lehet adni, hogy egészségesebb, szebb, sárgább tojást tojjanak, hanem mi emberek is nyugodtan fogyaszthatjuk.  Vigyázat! Nem összekeverendő a mezei tikszemmel, ami piros vagy kék virágú!! Ugyanis az mérgező. Az ehető tyúkhúr virágának színe fehér.
Enyhén földes ízű, ez miatt nekem nem kimondottan kedvencem, de más zölddel keverve már nem érezni ki annyira. Akkor gyűjtsd lehetőleg, mikor még nem virágzik, vagy már van virágja, ha magosodik, akkor is gyűjtheted, de már kevesebb benne az értékes anyag.
Értékes hatóanyagai: C vitamin, ásványi anyagok, szaponinok (köhögés esetén nyálkaoldó), enyhén kőoldó hatással bír. Tartalmaz továbbá epe- és veseműködésre ható anyagokat.
***

Fontos! Fent említett növényeket olyan helyekről gyűjtsd, ahol nem éri kipufogó gáz, és vegyszer!

Mit kell tudni a klorofillról?

Ezt az utolsó szóig érdemes elolvasni, végig hasznos és talán újdonságnak is számító dolgokról olvashatsz:


Csodálatos, gyógyító klorofill








klorofill
Mi is az a klorofill? Hát, biztosan tudod, tanultad biológia órán. A zöld növények zöld színe a klorofillnak köszönhető.
A klorofill “befogja” az éltető napenergiát, fényenergiát, (úgy is mondhatnánk, hogy “elraktározza” a napfényt), – hogy később kémiai energiát állítson elő belőle.
A zöld növények csodálatos módon “táplálkoznak” a Napból, nincs szükségük más élőlényre a fennmaradásukhoz. A zöld növényekben (zöld színű zöldségekben, de különösen a leveles zöldségfélékben) a legnagyobb a klorofill mennyisége.
Az állatok és egyes növények (pl. gombák) testében nincsen klorofill, nem tudják a fényt felhasználni, nem tudnak szervetlen vegyületekből szerves anyagot létrehozni. Tudnod kell, hogy napfény nélkül nem létezhetünk. A klorofill ugyanolyan fontos, mint a napfény.
Az ember is eszik zöld növényeket, illetve növényevő állatokat, a növényevő állatokat megeszik a húsevők (tápláléklánc) így némi “folyékony napenergiát” nyerünk mi is, ez azonban kevés, továbbá táplálkozásunkról is  elmondható, hogy civilizációs “fejlődésünknek” (vagy inkább fogalmazzak úgy, hogy “hanyatlásunknak”) köszönhetően már egyre kevesebb zöld táplálékot iktatunk be a táplálékaink közé.  Pedig nagyon fontos lenne:
A klorofillt a növények “vérének” is hívják (zöld vér), mert molekulaszerkezete nagyon hasonlít a vér hemoglobinjához. A vérben lévő hemoglobin oxigénből, szénből, nitrogénből épül fel, amelyek egy vas atomot fognak közre. A klorofill is ugyanilyen felépítésű, azzal a különbséggel, hogy a vas atom helyett magnézium található.
Victoria Boutenko is úgy fogalmaz, hogy “a klorofill úgy vigyáz a testünkre, ahogy egy gondoskodó és szerető anya teszi. Valamennyi szervünket pucolja, gyógyítja”.
A klorofill telis tele van oxigénnel, mely kedvez a jó (aerob) baktériumok szaporodásának. Ha nincs elegendő oxigén jelen a sejtjeinkben, akkor a “rossz” baktériumoké a főszerep, ezek veszik át az irányítást (egy kis horror sejtszinten).
És itt most nem zárójelben jegyzem meg, mert nagyon is fontos, hogy Otto Warburg is régebben már Nobel díjat kapott azért, mert bebizonyította, hogy a rákos sejtek oxigéndús környezetben elpusztulnak.
Klorofillel pedig hatalmas mennyiségű oxigént tudunk a sejtjeinkbe juttatni! A klorofill bevitelre egy remek lehetőség a zöld turmixok fogyasztása.
A zöld levelű növények magas klorofill- és ásványi anyag tartalmuk miatt a Földünkön lévő legjobb lúgosító élelmiszerek!!! (pl. búzafű – 70 %-a klorofill!!) – még egy bejegyzésben részletesebben bemutatom.

A klorofill néhány előnyös tulajdonsága (a teljesség igénye nélkül):
- segít a vérsejteknek abban, hogy az oxigén a szervezetben mindenhova eljusson
- csökkenti a rákkeltő anyagok kötődését a DNS-hez a májban és egyéb szervekben, segíti a máj tisztulását
- segít a kalcium-kövek lebontásában
- erőteljes, természetes méregtelenítő
- antibakteriális hatása is van
- gyorsítja a sebek, sérülések gyógyulását, regenerálódását
- lúgosít, méregtelenít
- segít a vérszegénységben szenvedőknek
- tisztítja a beleket és szagtalanítja
Érdemes fontolóra venned tehát a zöld növényi levelek, búzafű és más klorofill források magasabb arányú beiktatását étrendedbe! Megéri!

Gyógyító italok: zöldturmix vagy smoothie...


Kertből szedett friss zöldségekből és gyümölcsökből kis vízzel hígítva, ízesítve, ekkor zöldturmix a neve. Ha meg akarod lovagolni a divatos kifejezést: smoothie. A lényeg ugyanaz: frissen turmixolt vagy speciális konyhai eszközzel készített zöldség és gyümölcslé, tele vitaminokkal és ásványi anyagokkal, no meg klorofillal! Készülhet például a következőkből: spenót levél, sóska levél, csalán, pitypang levél, citromfű, alma, banán, narancs, víz, citromlé, csipet stevia, de a lehetőségeknek csak a fantázia szab határt. Hogy szép is, nem csak jó, nézd meg ezt a képet!




Forrás: http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=3563606029489632476#editor/target=post;postID=8372939650294751313

Áldozatok maradunk vagy teszünk az egészségünkért?!


Legalább is kérdések merülnek fel az emberben az alábbi felvetések nyomán, de jobb, ha rászánjuk magunkat, hogy teszünk is valamit, akár szerény lehetőségeinkhez mérten is!

http://www.fittnok.hu/regen-es-ma-mi-valtozott
Mi változott az elmúlt száz-kétszáz esztendőben?

Az élelmiszeripar és a kozmetikai ipar profitéhségének a szenvedő alanyai vagyunk, akár tudatlanul is.
Nincs késő változtatni! Nem késő megkeresni az alternatív megoldásokat!
Tedd miattad, családod miatt, gyermekeid miatt, földanyánk miatt, értünk! 
Kérlek, szánd rá ezt a pár percet életedből ennek a két videónak a megtekintésére,
nagyon tanulságos!!!!







Nézd meg, hogy milyen fogkrémmel mosol fogat!


Mérgező fogkrémek?








fogkremkicsi
Sajnos nemcsak a táplálkozásunk során találkozhatunkmérgező anyagokkal, hanem egy egész méreg-hadsereg figyel minket a fürdőszobánkban is hagyományos kozmetikumainkban. Ez alól a fogkrémeink sem kivételek. És a gyanútlan ember mit sem sejt, hiszen a fogorvos bácsi is ezt mondta….
Vitatéma a fogkrémekben rejlő fluorid kérdés is, azaz mérgező vagy nem mérgező volta.
Azt talán a legtöbb ember tudja, hogy fogkrémeink natrium-fluoridot tartalmaznak abból az elgondolásból, hogy beépülve fogzománcunkba gátolja a fogszuvasodást. Az ivóvízbe is állítólag ez ok miatt keverik. Fogorvosaink is ezt ajánlják, miért gyanakodnánk mi pont az ellenkezőjére?
Ha valaki kicsit elmélyül a témában, láthatja több írásban is, hogy a fluorid egy mérgező anyag. Fogzománcunkba a fogzománcunkon keresztül nem fog felszívódni. A fogorvosok sem dolgoznak vélhetően maguk ellen. Ha a fluoriddal e módon a fogszuvasodás megelőzhető, akkor ők miből élnének meg?
Tévedés ne essék, természetben megtalálható fluoridra a szervezetnek szüksége van, ez megtalálható az általunk elfogyasztott élelmiszerekben, zöldségekben, gyümölcsökben. Ha túladagoljuk a fluoridot, az fehér elváltozásokat okozhat a fogakon. A természetben előforduló fluort ne keverjük össze a fogkrémekben lévő vegyi borzadványokkal.
Olvastam több cikket, miszerint Belgiumban már betiltották a fluorid tartalmú fogkrémek használatát, és Amerikában megtalálható a fogkrémek címkéjén megtalálható a figyelmeztetés, ha lenyel belőle az illető, keresse fel a helyi toxikológiai intézetet.
Magyarországon azonban még mindig állja a helyét az a nézet, hogy lehetőleg fluoridot tartalmazó fogkrémet vásároljunk. Főleg gyerekeknek!
A gyermek fogkrémeket általában valami jó ízzel ízesítik, létezik almás, málnás változat is – csupa olyan, amit szeret a gyermek, és esetleg le is nyel könnyedén.
Állítólag egy 100 ml-es tubusos fogkrém fluorid tartalma elég lenne egy kisgyermek halálához.
Borzasztó ebbe belegondolni is. Régebben én mit sem tudva használtam ilyen fogkrémeket, ráadásul egyéb “szép összetevőkkel” tarkított (pl. triclosan) változatok is szerepeltek a kedvenc fogkrémek listáján.
Most azonban az információim alapján arra a döntésre jutottam, hogy fluoridmentes fogkrémet használok.
Lehet fluoridmentes fogkrémet kapni?
Nehéz dolgunk van, mert a hagyományos hipermarketek polcain általában a fluoridos fogkrémek sorakoznak.
Utána néztem a fogporoknak is, általában ezek is mentesek a fluoridtól, viszont más káros összetevővel találkoztam, pl. aszpartam. :-(
Interneten azonban néhányra ráleltem néhány fluoridmentes fogkrémre, amiket már kipróbáltam:
Steviával édesített BioDent fogkrém
Sante fogkrém (ellenőrzött BDIH natúrkozmetikum)
Dr. Hauschka fogkrém (ellenőrzött BDIH natúrkozmetikum)
Fitne Sole fogkrém (ellenőrzött BDIH natúrkozmetikum)
Kicsivel drágábbak ugyan, mint a hagyományos fogkrémek, de maga a tudat, hogy nem mérgezem ez által magam, sokat jelent. Hiába méregtelenít az ember és próbálja táplálkozása során kikerülni a mérgeket, ha más úton meg magába szedi azt.
Kiiktatni minden minket érintő méreganyagot nem lehet, de amit tudunk, azt tudatosan kerüljük.
Kíváncsi lennék, Te mit tudsz a témáról. Kérlek, ha van történeted, tapasztalatod, oszd meg olvasóinkkal.


http://www.fittnok.hu/mergezo-fogkremek